× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέα δεδομένα στην αγορά του ελαιολάδου

Δείτε εδώ τις εκτιμήσεις τις Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την εξέλιξη του όγκου παραγωγής αλλά και τις κινήσεις των εμπόρων - τυποποιητών

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 13/12/2025

Νέα δεδομένα στην αγορά του ελαιολάδου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα νεότερα δεδομένα από το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας διαμορφώνουν μια αρκετά ξεκάθαρη εικόνα για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο, η οποία φαίνεται να χαρακτηρίζεται από ήπια μείωση της παραγωγής. Η πρώτη αντίδραση των ισπανικών αγορών οδηγεί σε μείωση των τιμών στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ισπανία αλλά και στην Ιταλία, ενώ πιο ήπια είναι η υποχώρηση στην τιμή του ισπανικού παρθένου.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κρατών μελών τον Οκτώβριο, η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου για το 2025/26 ενδέχεται να περιοριστεί στους 3,23 εκατ. τόνους, καταγράφοντας πτώση 9,45% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο 2024/2025. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η παραγωγή εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 2 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 2,56%, ενώ για τις μη κοινοτικές χώρες προβλέπεται ακόμη εντονότερη πτώση, της τάξης του 19,41%.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ισπανία, μεγαλύτερη παραγωγός χώρα παγκοσμίως, αναμένεται να κινηθεί γύρω στους 1,37 εκατ. τόνους, παρουσιάζοντας μικρή εκτιμώμενη μείωση 3%. Μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφεται στις προβλέψεις για την Πορτογαλία (-15%) και την Ελλάδα (-12%), ενώ αντίθετα η Ιταλία εκτιμάται ότι θα σημειώσει εντυπωσιακή ανάκαμψη +21% μετά την περσινή καταστροφική χρονιά. Εκτός ΕΕ, σημαντικές μειώσεις αναμένονται σε Τουρκία (-43%) και Συρία (-10%), ενώ το Μαρόκο συνεχίζει ανοδικά με +33%.

 

Την ίδια στιγμή, η εξέλιξη της καμπάνιας στην Ισπανία επιβεβαιώνει ότι ο ρυθμός παραγωγής προχωρά ομαλά. Τον Νοέμβριο παρήχθησαν 250.642 τόνοι, ενώ η αθροιστική παραγωγή έφτασε τους 293.197 τόνους. Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στους 88.428 τόνους, χωρίς στην ποσότητα αυτή να περιλαμβάνονται οι ποσότητες που εισήχθησαν και επανεξήχθησαν, δείχνοντας ότι η αγορά κινείται με σταθερότητα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Τα αποθέματα στην Ισπανία παραμένουν χαμηλά, συνολικά 386.691 τόνοι, με τις τυποποιητικές εταιρείες να κρατούν αποθέματα μόλις ενάμιση μήνα, κάτι που υποδηλώνει σιγουριά ότι η αγορά δεν θα αντιμετωπίσει ελλείψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, την τρέχουσα εβδομάδα καταγράφηκε υποχώρηση των τιμών χονδρικής του έξτρα παρθένου στην Ισπανία, σε αντίθεση με τα παρθένα και τα λαμπάντε που διατηρήθηκαν σταθερά. Η περιοδική διόρθωση των τιμών τέτοια εποχή δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η παραγωγή κορυφώνεται σε όλη τη Μεσόγειο. Ωστόσο, η δημοσιοποίηση των διεθνών στοιχείων για τον συνολικό όγκο παραγωγής φαίνεται πως ενίσχυσε την αντίληψη ότι η αγορά θα παραμείνει ισορροπημένη, χωρίς σοβαρές πιέσεις στην προσφορά.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχουν δέσει τον γάιδαρό… τους οι τυποποιητές

 

Με δεδομένο ότι η παγκόσμια παραγωγή διαμορφώνεται σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα από πέρυσι, αλλά όχι ανησυχητικά, οι μεγάλες τυποποιητικές επιχειρήσεις μοιάζουν να εκτιμούν πως η επάρκεια πρώτης ύλης είναι εξασφαλισμένη για όλη τη χρονιά. Αυτό το κλίμα σταθερότητας στην αλυσίδα αξίας φαίνεται να συμβάλλει στη συγκράτηση των τιμών. Την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου η χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το ίδρυμα Olivar, υποχώρησε στα 4,26 ευρώ ανά κιλό, ενώ στην αρχή της εβδομάδας βρισκόταν στα 4,50 ευρώ ανά κιλό περίπου. Η χονδρική τιμή του παρθένου διαμορφώθηκε στα 3,80 ευρώ ανά κιλό, ενώ τρεις μέρες νωρίτερα βρισκόταν κοντά στα 3,90 ευρώ ανά κιλό. Τέλος, η χονδρική τιμή του λαμπάντε διαμορφώθηκε στα 8,53 ευρώ ανά κιλό.

 

Στην Ιταλία οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου έχουν πέσει στην περιοχή των 7,00 ευρώ ανά κιλό εδώ και αρκετές εβδομάδες και δεν αναμένεται να ανέβουν το επόμενο διάστημα, καθώς αυτή την περίοδο υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα αποθέματα.

 

Στην Ελλάδα οι τιμές παραγωγού κινούνται από τα 4,40 ως τα 5,40 ευρώ για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας εμφανίστηκαν ορισμένες πωλήσεις στα 5,60 ευρώ ανά κιλό, όμως αφορούσαν πολύ καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα της Λακωνίας. Επιπλέον, αυτές οι τιμές καταγράφηκαν πριν ανακοινωθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά της Ισπανίας. Στο νησί της Λέσβου οι τιμές παραγωγού για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα κινούνται από τα 4,80 ως τα 5,20 ευρώ ανά κιλό.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εξέλιξη της χονδρικής τιμής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Τουρκία, η οποία ανήλθε στα 5,35 ευρώ ανά κιλό τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Oleista.

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Στη Λέσβο παράγουν γάλα μέσα από την πέτρα και η κυβέρνηση τους εγκαταλείπει»

Ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θωμάς Μόσχος μίλησε στο κανάλι της Ναυτεμπορικής για τις ζωονόσους, τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις και τη «συγγνώμη» που δεν άκουσε ποτέ ο αγροτικός κόσμος
«Στη Λέσβο παράγουν γάλα μέσα από την πέτρα και η κυβέρνηση τους εγκαταλείπει»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέοι από το Βέλγιο γίνονται εθελοντές στους αμπελώνες της Ανεμώτιας

Περισσότεροι από 20 νέοι συμμετέχουν σε αγροτικές και περιβαλλοντικές δράσεις της Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»
Νέοι από το Βέλγιο γίνονται εθελοντές στους αμπελώνες της Ανεμώτιας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξερές ελιές στο Ίππειος

Οι πλημμύρες του περασμένου χειμώνα νέκρωσαν δέντρα που για μεγάλο χρονικό διάστημα οι ρίζες τους έμειναν κάτω από το νερό
Ξερές ελιές στο Ίππειος
ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιξε η ρύθμιση των 72 δόσεων για παλαιές οφειλές

Διαβάστε εδώ ποιοι μπορούν να την αξιοποιήσουν
Ανοιξε η ρύθμιση των 72 δόσεων για παλαιές οφειλές
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 24 Ιουλίου

Θα καταβληθούν 68,6 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 80.000 δικαιούχους
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 24 Ιουλίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Αντίδωρα» μοίρασε στους αγρότες η κυβέρνηση

Σκληρή κριτική από το μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΣΓ Μαρία Δημάκου για τις πληρωμές των επιδοτήσεων, το monitoring και το νέο ΟΣΔΕ
«Αντίδωρα» μοίρασε στους αγρότες η κυβέρνηση
ΕΛΛΑΔΑ

Φέτα και ελαιόλαδο λοκομοτίβες των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων

Τα δύο προϊόντα έφεραν στην χώρα περισσότερα από 2,1 δις ευρώ το 2025
Φέτα και ελαιόλαδο λοκομοτίβες των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Χάθηκαν 6.000 τόνοι γάλα στη Λέσβο

Δραματική μείωση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος στο νησί
Χάθηκαν 6.000 τόνοι γάλα στη Λέσβο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με καθυστέρηση η αναχώρηση του Αριάδνη από τον Πειραιά

Κοσμοσυρροή στο έκτακτο βραδινό δρομολόγιο του πλοίου με προορισμό Χίο και Μυτιλήνη
Με καθυστέρηση η αναχώρηση του Αριάδνη από τον Πειραιά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πάνω από 70.000 ζώα έχουν θανατωθεί στη Λέσβο

Τα μέτρα αντιμετώπισης του αφθώδους πυρετού αποδεικνύονται πιο καταστροφικά από την νόσο. Σχεδόν το 20% του ζωικού κεφαλαίου του νησιού θάφτηκε σε πρόχειρους λάκκους αλλά η νόσος συνεχίζει να δίνει νέα κρούσματα
Πάνω από 70.000 ζώα έχουν θανατωθεί στη Λέσβο
ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από τα 85 δολάρια το πετρέλαιο τύπου brent

Άλμα 12% στις τιμές του πετρελαίου μέσα σε μία εβδομάδα λόγω της έντασης στη Μέση Ανατολή
Πάνω από τα 85 δολάρια το πετρέλαιο τύπου brent
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δύο νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

Εντοπίσθηκαν σε εκτροφές στην Πελόπη και τον Μανταμάδο
Δύο νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο