× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Καζάκος μιλά στο «Ν» για θέατρο, κρίση και καθημερινότητα

Η νέα παράσταση, η επικαιρότητα και η πραγματικότητα μιας χώρας όπου «το θέατρο κινδυνεύει να γίνει είδος πολυτελείας»

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 12/12/2025

Ο Καζάκος μιλά στο «Ν» για θέατρο, κρίση και καθημερινότητα
' χρόνος ανάγνωσης

Το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης ετοιμάζεται να υποδεχθεί το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στις 21:00 και την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου στις 20:00 την κωμωδία «Check in για 2» του Μάκη Τσούφη, μια παράσταση που έχει ήδη αγαπηθεί για τον σπινθηροβόλο ρυθμό της, το καυστικό χιούμορ και τη γλυκόπικρη αλήθεια των χαρακτήρων της. Λίγες ημέρες πριν από τις δύο παραστάσεις στη Λέσβο, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Καζάκος μίλησε στο «Ν» 99 fm για το έργο, την επικαιρότητα, την κατάσταση στο θέατρο και την ιδιαίτερη σχέση που έχει με το κοινό του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον ίδιο να δηλώνει σε εξαιρετική διάθεση. «Ετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά», είπε, εξηγώντας ότι το έργο «Check in για 2» είναι μια κωμωδία εγκλεισμού που, αν και γράφτηκε για άλλους λόγους, «θα ταίριαζε πολύ και με την πανδημία τότε». Περιγράφει δύο ανθρώπους «τελείως διαφορετικούς, που αναγκάζονται να μείνουν μαζί», αναδεικνύοντας με χιούμορ τις συγκρούσεις, τις παρανοήσεις και τις μικρές καθημερινές τριβές που γεννά η συγκατοίκηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι ένα έργο ελληνικό, του Μάκη και του Τσούφη», σημείωσε. «Γελάς γιατί έχει πλάκα, αλλά έχει και λίγο τροφή για το μυαλό. Δεν είναι μόνο φρουφρού και αρώματα, έχει κι ένα βαθύτερο κομμάτι που μας προβληματίζει». Το έργο γράφτηκε κατά παραγγελία και ο Καζάκος δεν περιορίστηκε στην ερμηνεία: «Το έγραψε ο Μάκης, ήταν πολύ ωραίο. Και αποφάσισα και εγώ να το σκηνοθετήσω. Είναι συλλογική προσπάθεια».

Ένα από τα σημεία της παράστασης, η ατάκα «ποτέ ξανά Airbnb», αποτέλεσε αφορμή για μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από το στεγαστικό. «Έρχονται δάσκαλοι, γιατροί και μένουν σε αυτοκίνητα και σε κάμπινγκ», είπε, αναφερόμενος στις δυσκολίες εύρεσης κατοικίας λόγω Airbnb. «Είναι τραγική κατάσταση. Όταν η κοινωνία δεν προσέχει αυτά τα θέματα, η ευθύνη πάει στον Δήμο. Κάπως πρέπει να φτιαχτεί, γιατί είναι τραγικό».

Η ζωντανή σχέση του θεάτρου με τη δημόσια συζήτηση απασχόλησε και το δεύτερο μέρος της συνέντευξης. «Το θέατρο πάντα κάτι έχει να πει», τόνισε, σχολιάζοντας παράλληλα το κύμα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Παρά την αυξημένη διάθεση του κοινού να επιστρέψει στις αίθουσες, ένα εμπόδιο παραμένει: το κόστος. «Ο κόσμος θέλει πάρα πολύ να πάει στο θέατρο, αλλά υπάρχει και το οικονομικό. Είναι δύσκολο, δεν έχει λεφτά. Το θέατρο έχει καταντήσει είδος πολυτελείας, ενώ είναι βασικό αγαθό». Γι’ αυτό ο ίδιος επιμένει να διατηρεί χαμηλά τις τιμές των παραγωγών του: «Προσπαθούμε να κρατάμε τις τιμές χαμηλά, για να υπάρχει πρόσβαση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τον Καζάκο, το θέατρο παραμένει ο πυρήνας της καλλιτεχνικής του ταυτότητας: «Αν δεν υπάρχει το βασικό, χαλάει η ισορροπία. Ο ηθοποιός πρέπει να κάνει θέατρο. Χωρίς το θέατρο αισθάνομαι περίεργα. Μου λείπει». Μετά τα «Άγουρα Κεράσια», που συνεχίζουν την περιοδεία τους, το «Check in για 2» ταξιδεύει επίσης σε όλη την Ελλάδα, προσφέροντας, όπως λέει, «τη συγκίνηση της επαφής με κοινό που δεν έχει συχνά πρόσβαση σε θεατρικές παραγωγές».

«Πάμε σε μέρη που δεν πάνε συνήθως θέατρα», εξηγεί. «Και αυτό το “ευχαριστούμε που ήρθατε εδώ” είναι η ανταμοιβή μας. Το χειροκρότημα και τα λόγια του κόσμου μάς επιβεβαιώνουν ότι κάνουμε κάτι που αξίζει». Η Λέσβος, δε, κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του: «Είχαμε στη Μυτιλήνη και με τα “Κεράσια”. Έχουμε ένα κοινό θεατρόφιλο. Ο κόσμος αγαπάει το καλό θέατρο και το περιμένει πώς και πώς».

Στη συζήτηση ο ηθοποιός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον τσελίστα της παράστασης, τον Σταύρο Παργινό, ο οποίος παίζει ζωντανά επί σκηνής. «Είναι καταπληκτικός. Βάζει μια αίσθηση άλλης διάθεσης», σχολίασε χαμογελώντας «ότι ο τσελίστας κλέβει την παράσταση, αλλά δεν θα το πω».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Καζάκος θα φτάσει στη Μυτιλήνη Σάββατο και Κυριακή, χωρίς περιθώριο παραμονής λόγω των συνεχών παραστάσεων. «Δυστυχώς θα φύγουμε νωρίς τη Δευτέρα, γιατί έχουμε παράσταση αλλού», είπε, αφήνοντας ανοιχτό το πρόγραμμα για την επόμενη σεζόν.

Η παράσταση «Check in για 2» βάζει στο μικροσκόπιο το χάος της συγκατοίκησης και τις μικρές, αναγνωρίσιμες μάχες που δίνουν δύο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες εγκλωβισμένοι σε ένα Airbnb. Εκείνος, λάτρης των λιστών και του ελέγχου. Εκείνη, αυθόρμητη, χαοτική και απρόβλεπτη. Οι συγκρούσεις τους γεννούν ασταμάτητο χιούμορ, αλλά και μια απρόσμενη τρυφερότητα.

Τη ζωντανή μουσική υπογράφει ο Γιάννης Μακρίδης, ενώ στο τσέλο βρίσκεται ο Σταύρος Παργινός. Σκηνικά και κοστούμια επιμελείται ο M-Paul. Η διάρκεια της παράστασης είναι 80 λεπτά.

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 18 ευρώ
Μειωμένο: 15 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ)

Προπώληση
www.ticketmaster.gr
Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης (8–13 Δεκεμβρίου, 10:00–13:30)
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2311-219978 & 6936-915422

Η Μυτιλήνη κάνει… check in σε μια παράσταση που υπόσχεται γέλιο, ρυθμό, συγκίνηση και μια τρυφερή ματιά στη συμβίωση όταν όλα πηγαίνουν στραβά ή τόσο στραβά που τελικά πάνε καλά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής

Μαθητές από όλη τη Λέσβο συναντιούνται σε μια γιορτή ήχων, συνεργασίας και δημιουργίας
Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής
ΜΟΥΣΙΚΗ

Όταν οι γυναίκες γίνονται φτερά και τραγούδι

Το φωνητικό σύνολο GITAMO παρουσιάζει ένα μουσικοποιητικό αφιέρωμα στη γυναικεία φύση την Κυριακή 15 Μαρτίου στις 20:30
Όταν οι γυναίκες γίνονται φτερά και τραγούδι
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Μνημεία και τοποθεσίες στο χρόνο

Από τον Δήμο Μυτιλήνης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα μνημείων στις 18 Απριλίου
Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Μνημεία και τοποθεσίες στο χρόνο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το Μουσείο Tériade πάει στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα

Αντιπροσωπευτικά έργα από τη συλλογή του Μουσείου Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη παρουσιάζονται έως το τέλος Μαΐου
Το Μουσείο Tériade πάει στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ανάμεσα σε Ουρανό και Θάλασσα

Η Σκάλα Πολιχνίτου μέσα από τον φακό του Γιώργου Αράπογλου στην Αθήνα
Ανάμεσα σε Ουρανό και Θάλασσα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Π. Τριανταφυλλίδης παρουσίασε την Αρχαία Αντισσα στην Ελβετία

Εκδήλωση υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ελβετία
Ο Π. Τριανταφυλλίδης παρουσίασε την Αρχαία Αντισσα στην Ελβετία
ΒΙΒΛΙΟ

«Το Fragmenta βρήκε τη φωνή του»

Πολύς κόσμος στην παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του Άρη Σπέρκου, καθώς και η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης
«Το Fragmenta βρήκε τη φωνή του»
ΒΙΒΛΙΟ

Με το βλέμμα στραμμένο στη Γυναίκα

Κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της Γεωργίας Κοκκινογένη με τίτλο «Ιστορίες του Φεγγαριού»
Με το βλέμμα στραμμένο στη Γυναίκα
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Συνεχίζονται οι προβολές της ταινίας «Μπιτσκόμπερ»

Την Κυριακή 8 και την Τετάρτη 11 Μαρτίου στις 9.15 το βράδυ
Συνεχίζονται οι προβολές της ταινίας «Μπιτσκόμπερ»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Μυτιλήνη γίνεται κέντρο μουσικής εκπαίδευσης το καλοκαίρι του 2026

Νέοι μουσικοί, μαθητές και απόφοιτοι Ωδείων συμμετέχουν σε masterclass με τον Απόλλωνα Γραμματικόπουλο, τον Θανάση Αποστολόπουλο και τον Τάση Χριστογιαννόπουλο στο πλαίσιο του 3ου Μουσικού Φεστιβάλ
Η Μυτιλήνη γίνεται κέντρο μουσικής εκπαίδευσης το καλοκαίρι του 2026