
Το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης ετοιμάζεται να υποδεχθεί το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στις 21:00 και την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου στις 20:00 την κωμωδία «Check in για 2» του Μάκη Τσούφη, μια παράσταση που έχει ήδη αγαπηθεί για τον σπινθηροβόλο ρυθμό της, το καυστικό χιούμορ και τη γλυκόπικρη αλήθεια των χαρακτήρων της. Λίγες ημέρες πριν από τις δύο παραστάσεις στη Λέσβο, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Καζάκος μίλησε στο «Ν» 99 fm για το έργο, την επικαιρότητα, την κατάσταση στο θέατρο και την ιδιαίτερη σχέση που έχει με το κοινό του νησιού.
Η συζήτηση ξεκίνησε με τον ίδιο να δηλώνει σε εξαιρετική διάθεση. «Ετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά», είπε, εξηγώντας ότι το έργο «Check in για 2» είναι μια κωμωδία εγκλεισμού που, αν και γράφτηκε για άλλους λόγους, «θα ταίριαζε πολύ και με την πανδημία τότε». Περιγράφει δύο ανθρώπους «τελείως διαφορετικούς, που αναγκάζονται να μείνουν μαζί», αναδεικνύοντας με χιούμορ τις συγκρούσεις, τις παρανοήσεις και τις μικρές καθημερινές τριβές που γεννά η συγκατοίκηση.
«Είναι ένα έργο ελληνικό, του Μάκη και του Τσούφη», σημείωσε. «Γελάς γιατί έχει πλάκα, αλλά έχει και λίγο τροφή για το μυαλό. Δεν είναι μόνο φρουφρού και αρώματα, έχει κι ένα βαθύτερο κομμάτι που μας προβληματίζει». Το έργο γράφτηκε κατά παραγγελία και ο Καζάκος δεν περιορίστηκε στην ερμηνεία: «Το έγραψε ο Μάκης, ήταν πολύ ωραίο. Και αποφάσισα και εγώ να το σκηνοθετήσω. Είναι συλλογική προσπάθεια».
Ένα από τα σημεία της παράστασης, η ατάκα «ποτέ ξανά Airbnb», αποτέλεσε αφορμή για μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από το στεγαστικό. «Έρχονται δάσκαλοι, γιατροί και μένουν σε αυτοκίνητα και σε κάμπινγκ», είπε, αναφερόμενος στις δυσκολίες εύρεσης κατοικίας λόγω Airbnb. «Είναι τραγική κατάσταση. Όταν η κοινωνία δεν προσέχει αυτά τα θέματα, η ευθύνη πάει στον Δήμο. Κάπως πρέπει να φτιαχτεί, γιατί είναι τραγικό».
Η ζωντανή σχέση του θεάτρου με τη δημόσια συζήτηση απασχόλησε και το δεύτερο μέρος της συνέντευξης. «Το θέατρο πάντα κάτι έχει να πει», τόνισε, σχολιάζοντας παράλληλα το κύμα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Παρά την αυξημένη διάθεση του κοινού να επιστρέψει στις αίθουσες, ένα εμπόδιο παραμένει: το κόστος. «Ο κόσμος θέλει πάρα πολύ να πάει στο θέατρο, αλλά υπάρχει και το οικονομικό. Είναι δύσκολο, δεν έχει λεφτά. Το θέατρο έχει καταντήσει είδος πολυτελείας, ενώ είναι βασικό αγαθό». Γι’ αυτό ο ίδιος επιμένει να διατηρεί χαμηλά τις τιμές των παραγωγών του: «Προσπαθούμε να κρατάμε τις τιμές χαμηλά, για να υπάρχει πρόσβαση».
Για τον Καζάκο, το θέατρο παραμένει ο πυρήνας της καλλιτεχνικής του ταυτότητας: «Αν δεν υπάρχει το βασικό, χαλάει η ισορροπία. Ο ηθοποιός πρέπει να κάνει θέατρο. Χωρίς το θέατρο αισθάνομαι περίεργα. Μου λείπει». Μετά τα «Άγουρα Κεράσια», που συνεχίζουν την περιοδεία τους, το «Check in για 2» ταξιδεύει επίσης σε όλη την Ελλάδα, προσφέροντας, όπως λέει, «τη συγκίνηση της επαφής με κοινό που δεν έχει συχνά πρόσβαση σε θεατρικές παραγωγές».
«Πάμε σε μέρη που δεν πάνε συνήθως θέατρα», εξηγεί. «Και αυτό το “ευχαριστούμε που ήρθατε εδώ” είναι η ανταμοιβή μας. Το χειροκρότημα και τα λόγια του κόσμου μάς επιβεβαιώνουν ότι κάνουμε κάτι που αξίζει». Η Λέσβος, δε, κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του: «Είχαμε στη Μυτιλήνη και με τα “Κεράσια”. Έχουμε ένα κοινό θεατρόφιλο. Ο κόσμος αγαπάει το καλό θέατρο και το περιμένει πώς και πώς».
Στη συζήτηση ο ηθοποιός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον τσελίστα της παράστασης, τον Σταύρο Παργινό, ο οποίος παίζει ζωντανά επί σκηνής. «Είναι καταπληκτικός. Βάζει μια αίσθηση άλλης διάθεσης», σχολίασε χαμογελώντας «ότι ο τσελίστας κλέβει την παράσταση, αλλά δεν θα το πω».
Ο Καζάκος θα φτάσει στη Μυτιλήνη Σάββατο και Κυριακή, χωρίς περιθώριο παραμονής λόγω των συνεχών παραστάσεων. «Δυστυχώς θα φύγουμε νωρίς τη Δευτέρα, γιατί έχουμε παράσταση αλλού», είπε, αφήνοντας ανοιχτό το πρόγραμμα για την επόμενη σεζόν.
Η παράσταση «Check in για 2» βάζει στο μικροσκόπιο το χάος της συγκατοίκησης και τις μικρές, αναγνωρίσιμες μάχες που δίνουν δύο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες εγκλωβισμένοι σε ένα Airbnb. Εκείνος, λάτρης των λιστών και του ελέγχου. Εκείνη, αυθόρμητη, χαοτική και απρόβλεπτη. Οι συγκρούσεις τους γεννούν ασταμάτητο χιούμορ, αλλά και μια απρόσμενη τρυφερότητα.
Τη ζωντανή μουσική υπογράφει ο Γιάννης Μακρίδης, ενώ στο τσέλο βρίσκεται ο Σταύρος Παργινός. Σκηνικά και κοστούμια επιμελείται ο M-Paul. Η διάρκεια της παράστασης είναι 80 λεπτά.
Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 18 ευρώ
Μειωμένο: 15 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ)
Προπώληση
www.ticketmaster.gr
Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης (8–13 Δεκεμβρίου, 10:00–13:30)
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2311-219978 & 6936-915422
Η Μυτιλήνη κάνει… check in σε μια παράσταση που υπόσχεται γέλιο, ρυθμό, συγκίνηση και μια τρυφερή ματιά στη συμβίωση όταν όλα πηγαίνουν στραβά ή τόσο στραβά που τελικά πάνε καλά.