× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Με τέμπλα και lap top στο λιοστάσι

Αγρότες και ελαιοτριβείς προσπαθούν να βρουν άκρη σε ένα μέτρο που πρακτικά είναι αδύνατο να εφαρμοστεί στους ελαιώνες

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 4/12/2025

Με τέμπλα και lap top στο λιοστάσι
' χρόνος ανάγνωσης

Πανελλαδικό κύμα διαμαρτυρίας έχει ξεσηκώσει το μέτρο του ψηφιακού δελτίου αποστολής που πρέπει να εφαρμόζουν οι κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγοί από την 1η Δεκεμβρίου όταν μεταφέρουν τις ελιές στο ελαιοτριβείο με δικό τους μεταφορικό μέσο.  Το πρόβλημα που προκύπτει είναι πως το μέτρο καλούνται να εφαρμόσουν αγρότες μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν καμία εξοικείωση με τις ψηφιακές τεχνολογίες και μάλιστα σε περιοχές (ελαιώνες) που είναι πολύ συνηθισμένο να μην υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξίσου μεγάλο πρόβλημα έχουν και οι ελαιοτριβείς που δεν γνωρίζουν σε ποιες περιπτώσεις πρέπει οι ίδιοι να κόβουν δελτίο παραλαβλής για τον καρπό που είτε παρελαμβάνουν με δικά τους οχήματα είτε παραδίδεται στο ελαιοτριβείο τους.

Είναι ακατανόητο γιατί η ΑΑΔΕ δεν προχώρησε σε μια δοκιμαστική εφαρμογή του μέτρου για να εντοπισθούν και να λυθούν τέτοια προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση το μέτρο είναι αχρείαστο αφού οι ηλεκτρονικές ζυγαριές των ελαιοτριβείων δίνουν απόλυτα ακριβή στοιχεία για τον καρπό που εισκομίζετε για άλεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι προβλέπει ο νόμος

Το νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει το θέμα προβλέπει τα ακόλουθα:

1) Αγρότης Ειδικού Καθεστώτος:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν εκδίδει κάποιο στοιχείο διακίνησης (Ισχύει και για την Α Φάση και για την Β Φάση και μετά). Γενική Εξαίρεση (ισχύει στο διηνεκές): Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. του ν. 5144/2024, δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής. Στοιχείο διακίνησης, στην περίπτωση αυτή, εκδίδει ο Αγοραστής/ Έμπορος. Στην περίπτωση μας ο ελαιοτριβέας

2) Αγρότης Κανονικού Καθεστώτος (με έσοδα το έτος 2022 έως 200.000 ευρώ):

Εκδίδει ψηφιακά παραστατικά διακίνησης, από 1/12/2025 και μετά, τα οποία πρέπει και να διαβιβάσει στο myDATA.

Σημαντική επισήμανση : Σύμφωνα με την παρ. 7.1 του Παραρτήματος ΙΙ της υπό στοιχεία Α.1123/2024 απόφασης σε περιπτώσεις παραλαβής των αποθεμάτων από εγκαταστάσεις του Αποστολέα από τον Παραλήπτη με δικά του μεταφορικά μέσα συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εντέλει, το σχετικό παραστατικό διακίνησης δύναται να εκδίδεται και να διαβιβάζεται από αυτόν. Με την εγκύκλιο Ε/2030/2025 γίνεται δεκτό ότι η ως άνω διαδικασία δύναται να ακολουθείται και στην περίπτωση παράδοσης αγροτικών προϊόντων (π.χ. ελαιόκαρπος) από παραγωγούς – αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ.

3) Αγρότης Κανονικού Καθεστώτος (με έσοδα το έτος 2022 άνω των 200.000 ευρώ):

Εκδίδει ψηφιακά παραστατικά διακίνησης, από 2/6/2025 και μετά, τα οποία πρέπει και να διαβιβάζει στο myDATA.

4) Ποσότητα – Δυνατότητα αναγραφής του χαρακτηρισμού «Προς Ζύγιση»

Προς Ζύγιση: Αφορά την περίπτωση κατά την οποία, πριν την εκκίνηση της διακίνησης, η ποσότητα δεν μπορεί να ζυγιστεί από την Επιχείρηση που τη διενεργεί λόγω αντικειμενικής δυσκολίας, καθώς δεν διαθέτει πλάστιγγα. Εν προκειμένω, κατά την έκδοση του παραστατικού διακίνησης και διαβίβασής του στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA επιλέγεται η ένδειξη «Προς Ζύγιση» που καλύπτει την υποχρέωση της Επιχείρησης να απεικονίζει κατά προσέγγιση την ποσότητα αυτή κατά τη διάρκεια της διακίνησης ( Α.1123/2024 10.1 Έννοια Επισημάνσεων – Ενδείξεων Τύπων Παραστατικών διακίνησης αποθεμάτων ).

5) Έμπορος Αγροτικών Προϊόντων

Σύμφωνα με την Α.1123/2024, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II, 7.1 Έκδοση Δελτίου Αποστολής και Δελτίου Ποσοτικής Παραλαβής :

α) Ο Λήπτης (στην προκειμένη περίπτωση ο Έμπορος) των αποθεμάτων, όταν συναλλάσσεται είτε με μη υπόχρεους στην έκδοση παραστατικών διακίνησης (π.χ. Αγρότες του Ειδικού Καθεστώτος) είτε με υπόχρεους εκδότες που αρνούνται την έκδοση ή εκ παραδρομής δεν εξέδωσαν παραστατικό διακίνησης (π.χ Αγρότες του Κανονικού Καθεστώτος), εκδίδει «Δελτίο Ποσοτικής Παραλαβής».

Σημειώνεται ότι το «Δελτίο Ποσοτικής Παραλαβής», διαβιβάζεται στην πλατφόρμα myDATA, από την έναρξη εφαρμογής της β΄ φάσης (δηλ. από 1/5/2026 και μετά).

β) Σε περιπτώσεις παραλαβής των αποθεμάτων από εγκαταστάσεις του Αποστολέα (στην προκειμένη περίπτωση ο Αγρότης) ή του Αποστολέα τρίτου από τον Παραλήπτη (στην προκειμένη περίπτωση ο Έμπορος) με δικά του μεταφορικά μέσα, το σχετικό παραστατικό διακίνησης δύναται να εκδίδεται και να διαβιβάζεται από αυτόν.

Σημειώνουμε ότι μόλις η έκδοση «myDATA 1.0.12» περάσει από το δοκιμαστικό στο παραγωγικό περιβάλλον, θα δοθεί η δυνατότητα έκδοσης τύπου παραστατικού «9.3 Δελτίου Αποστολής με την ένδειξη «Αντίστροφη Διακίνηση».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Δώρο της μαμά η Ferrari

«Έχω κερδίσει συνολικά το πολύ 25.000 σε διάφορα δελτία, τα περισσότερα είναι τζόκερ», απάντησε ο Μαγειρίας σε σχετική ερώτηση της Εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έως τις 24 Δεκεμβρίου οι διορθώσεις στις αιτήσεις επιδότησης των αγροτών

Ενεργοποιήθηκε η διαδικασία για αγρανάπαυση και κοπτολίβαδα λόγω ελέγχων (monitoring)
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στοπ στην αλιεία του χάβαρου στον Κόλπο Καλλονής

Εντοπίστηκαν αυξημένα βαρέα μέταλλα στα δίθυρα οστρακοειδή. Δείτε εδώ τί αναφέρει η απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Αναστασία Αντωνέλλη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στηρίζει το παλλεσβιακό αγροτικό συλλαλητήριο

Η Οργάνωση Λέσβου της Κομμουνιστικής Απελευθέρωσης καλεί τον αγροτικό κόσμο του νησιού να συμμετάσχει στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στον κόμβο της Λάρσου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο Μανταμάδος στο πλευρό των αγροτών και κτηνοτρόφων της Λέσβου

Ανακοίνωση του Αγροτικού – Αλιευτικού Σύλλόγου Μανταμάδου για το Πελλεσβιακό Συλλαλητήριο της Παρασκευής 5 Δεκεμβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στήριξη στους μικρομεσαίους αγρότες της Λέσβου από την Επιτροπή Ειρήνης

Στο πλευρό των κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων για το συλλαλητήριο της Παρασκευής στη Λάρσο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Λάρσος επίκεντρο των αγροτικών κινητοποιήσεων στη Λέσβο

Σε αναβρασμό ο αγροτικός κόσμος του νησιού. Η αποτυχημένη πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων φουντώνει την οργή
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Φθινοπωρινό μήνυμα στη Λέσβο από τους Τούρκους επισκέπτες

Οι βροχές και το μονόχρωμο τουριστικό προϊόν του νησιού οδήγησαν σε επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης των αφίξεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζούγκλα ο ποταμός στον Αγιο Δημήτρη κοντά στην Αγιάσο

Καταγγελίες από ιδιοκτήτη ακινήτου στην περιοχή ότι το συγκεκριμένο ποτάμι έχει να καθαριστεί από το 2012
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και τα 6.000 κερδισμένα λαχεία

Οι Αρχές εξετάζουν πλέον εάν τα χιλιάδες κερδισμένα δελτία χρησιμοποιήθηκαν ως «κάλυψη» για αδήλωτα χρήματα, τα οποία ενδέχεται να σχετίζονται με παράνομες ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΕΛΛΑΔΑ

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

Περισσότερα από 5.000 τρακτέρ συμμετέχουν στα μπλόκα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Επιτυχημένο το Εσωτερικό Τουρνουά Σκακιού της Λέσχης «Βενιαμίν ο Λέσβιος»

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μυτιλήνης με την συμμετοχή 57 μικρών σκακιστών και σκακιστριών