× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Συνοικισμό

Ομιλία της Μαρίας Βουλβούλη για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος

Δημοσίευση 21/7/2020

Συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Συνοικισμό

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Πόλης Μυτιλήνης του ΚΚΕ που έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας 20 Ιουλίου στον Συνοικισμό της Μυτιλήνης.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση πραγματοποίησε η Μαρία Βουλβούλη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ η οποία μίλησε για τις καθημερινές πολιτικές εξελίξεις, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την υγεία κ.λ.π. Οι κάτοικοι είχαν βγει στις αυλές και στα μπαλκόνια, για να ακούσουν τις θέσεις του Κόμματος.


Η κ.Βουλβούλη στην ομιλία της, ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:
«Είμαστε σήμερα εδώ στο Συνοικισμό. Εδώ, σε αυτήν την όμορφη, με τόσο μεγάλη ιστορία, προσφυγική γειτονιά της πόλης μας. Μια γειτονιά, οπως και οι υπόλοιπες της Μυτιλήνης, που είναι παρατημένη τόσο απο τις πολιτικές που ακολουθεί η σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όσο και απο το Δήμο και την Περιφέρεια.
Ειμάστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε με τους εργάτες, τους άνεργους, τους μικροεπαγγελματίες, τις γυναίκες και τη νεολαία, για το τι πρέπει να γίνει για να σηκωθούμε όλοι μαζί λίγο ψηλότερα, αφού ήδη βρισκόμαστε σε μια νέα οικονομική κρίση.

Τεράστιες οι ελλείψεις σε προσωπικό & υλικοτεχνικό εξοπλισμό
στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας

Είμαστε μέσα στην πανδημία και δεν χωρά κανένας εφησυχασμός. Ούτε όσον αφορά τα μέτρα ατομικής προστασίας ούτε όσον αφορά την απαίτηση, την διεκδίκηση για πραγματική ενίσχυση του δημόσιου τομέα υγείας.
Πάνω από δύο μήνες ο λαός μας, με χαρακτηριστική πειθαρχία, όπως και οι ίδιοι ομολογούν, κλείστηκε στο σπίτι, ακολουθώντας τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας, για να προστατευτεί από έναν άγνωστο ιό. Και για έναν ακόμα ουσιαστικό λόγο, όπως οι ίδιοι ομολογούσαν, για να μην καταρρεύσει το σύστημα Υγείας της χώρας.
Ο χρόνος όμως, που κέρδισε ο λαός, δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να στηριχθεί αποφασιστικά το δηµόσιο σύστηµα υγείας, που και εδώ στην περιοχή νοσεί, δεν αξιοποιήθηκε να στελεχωθούν πλήρως και να λειτουργήσουν με αυξημένη επάρκεια όλες οι δομές υγείας, τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, να εξασφαλιστεί η διενέργεια μαζικών τεστ στον πληθυσμό.

Η πανδημία αποκάλυψε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τις χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και μέσα προστασίας, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι τώρα.

Πραγματικός ένοχος η πολιτική της υποβάθμισης της Δημόσιας Υγείας και η συστηματική εμπορευματοποίηση της.

Εμείς λοιπόν πρέπει να ασχοληθούμε και να αγωνιστούμε για το δικαίωμα μας να έχουμε ένα σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας, που θα αποτελεί στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό κι όχι όπως σήμερα, ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Όχι στη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου

Σήμερα, ο λαός και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας βρίσκονται στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και της τουρκικής προκλητικότητας. Οι κίνδυνοι μεγαλώνουν.

Η άρχουσα τάξη της Τουρκίας ξεδιπλώνει βήμα – βήμα τη στρατηγική της στην περιοχή. Στην ίδια περιοχή τα τελευταία χρόνια, έχουν ξεσπάσει μια σειρά πόλεμοι, συγκρούσεις, γίνονται επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών για το ποιος θα έχει τον έλεγχο στα πετρέλαια, την ενέργεια, στο φυσικό αέριο.

Η επιθετικότητα της αστικής τάξης της χώρας μας και όλων των αστικών κομμάτων που υλοποιούν την πολιτική της, είναι ενταγμένη στο περιεχόμενο του «Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ» που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. Αυτός περιλαμβάνει μια σειρά από συμφωνίες στρατιωτικές, οικονομικές, πολιτικές που προωθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των μονοπωλίων στην περιοχή.

Στο τραπέζι όμως του διαλόγου, έχει ήδη σερβιριστεί η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου από τους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ. Συνεκμετάλλευση, όμως, σημαίνει παραχώρηση δικαιωμάτων, σημαίνει παζάρι και μοιρασιά χωρίς αρχές.
Το ΚΚΕ πρωταγωνιστεί στον αγώνα κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων και καλεί το λαό σε επαγρύπνηση, για να δυναμώσει τον αγώνα για:
• Τη μη αλλαγή των συνόρων.
• Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή και την αποχώρηση από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
• Την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανικών βάσεων.

Κανένα κέντρο στο νησί μας. Ούτε ανοιχτό, ούτε κλειστό
Λίγους μήνες μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν στο νησί μας ενάντια στη δημιουργία κάθε είδους φυλακής εγκλωβισμού, η κυβέρνηση, προκλητικά, με το νομοσχέδιο που ψήφισε επειμένει στα κλειστά «πολυδύναμα» κέντρα κράτησης, των προσφύγων και μεταναστών.

Στην ουσία θέλουν να φτιάξουν στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα τις νέες σιδερόφραχτες φυλακές της ΕΕ, που εκτός όλων των άλλων, θα είναι ενεργές υγειονομικές βόμβες, έτοιμες να εκραγούν, εξαιτίας της έλλειψης στοιχειωδών υποδομών και προϋποθέσεων προστασίας και υγιεινής. Φτάνουν μέχρι και στο σημείο να πετάνε πρόσφυγες στο δρόμο ενώ τους έχει χορηγηθεί άσυλο.
Η απάνθρωπη και αδιέξοδη πολιτική που εφαρμόζεται στο Προσφυγικό είναι η πιο αποκαλυπτική εικόνα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Γέννημα - θρέμμα της είναι και ο πόλεμος, η εξαθλίωση και η προσφυγιά. Προσφυγιά με την οποία είναι συνδεδεμένη η γειτονιά του Συνοικισμού και γνωριζει πολύ καλά τι σημαίνει να αναγκάζεσαι ξαφνικά να φύγεις απο τη χώρα σου με μια βαλίτσα στο χέρι.

Ούτε η στοιχειώδης αντιμετώπιση του προβλήματος, τόσο για τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, όσο και για τους ίδιους τους κατοίκους κυρίως των νησιών μας, που υποφέρουν από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ.

Η πολιτική του εγκλωβισμού, της καταστολής, της περιστολής των δικαιωμάτων είναι η πολιτική της ΕΕ που ούτε η ΝΔ αλλά ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούν. Είναι ίδια πολιτική που με παραλλαγές φυσικά υπηρέτησαν και υπηρετούν και οι δύο.
Είμαστε αντίθετοι και καταδικάζουμε από την πρώτη στιγμή κάθε ρατσιστική, φασιστική, αντιδραστική, ξενοφοβική φωνή που δεν δείχνει τους πραγματικούς ενόχους, αλλά δείχνει μόνο τα θύματα αυτής της κατάστασης, που είναι οι πρόσφυγες.

Το ΚΚΕ καλεί τον κόσμο να απαντήσει δυναμικά και να συνεχίζει να διεκδικεί να απεγκλωβιστούν άμεσα όλοι οι πρόσφυγες – μετανάστες, να μεταφερθούν στην Ηπειρωτική Ελλάδα, σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, να τους δοθούν γρήγορα τα απαραίτητα έγγραφα και να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους. Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές απο τις προσφυγικές ροές, συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.

Θα ακυρωθούν στην πράξη τα αντιδραστικά σχέδια την Κυβέρνησης

Είμαστε ήδη μέσα σε μία νέα καπιταλιστική κρίση η οποία επιταχύνθηκε από την πανδημία αλλά δεν προκλήθηκε από την πανδημία.
Κοιτώντας την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή για τα εργατικά και τα φτωχά λαϊκά στρώματα επιβεβαιώνεται πλήρως αυτό που ως σύνθημα λέμε ότι «πληρώσαμε πολλά».

Όλοι ξέρουμε τι θα κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, ό,τι θα έκανε κάθε αστική κυβέρνηση. Ρίχνει το βάρος και της νέας κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.
Γι’ αυτό παίρνει και τα μέτρα της ενάντια στο λαό που έχει πληρώσει πολλά και δεν μπορεί να πληρώσει ξανά! Ψήφισε στη Βουλή, μαζί με το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση, τον κατάπτυστο νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.
Ένα πράγμα να ξέρει: Πως και οι εργάτες, οι άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων θα πάρουν τα μέτρα τους και θα ακυρώσουν στην πράξη τα νέα αντιδραστικά σχέδια. Το έχουν κάνει και στο παρελθόν και θα το ξανακάνουν με την οργανωμένη απειθαρχία τους, «δεν θα συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις».

Για να βγούμε από το σημερινό βούρκο και να ζήσουμε επιτέλους όπως αρμόζει σε έναν λαό που έχει πληρώσει ήδη πολλά και δεν αντέχει να πληρώνει άλλο τα σπασμένα της νέας κρίσης πρέπει να ανεβάσουμε τις διεκδικήσεις μας, τους αγώνες.

Γιατί η δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, η δωρεάν υγεία για όλους, η δωρεάν, ολόπλευρη μόρφωση όλων των παιδιών, η ειρήνη και η συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς δεν είναι για εμάς εκθέσεις ιδεών.

Είναι σκοπός της πάλης μας, της ύπαρξης του ΚΚΕ. Γιατί οι σύγχρονες κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες σήμερα ασφυκτιούν μέσα στον καπιταλισμό. Ένα σύστημα που έχει κακογεράσει και ξερνάει μόνο βάσανα για τους πολλούς.
Γιατί, καλύτερη ζωή και αξιοπρέπεια σήμερα, σημαίνει πριν απ’ όλα ένα πράγμα: Πάλη για τον Σοσιαλισμό.

Αυτόν τον δρόμο ανοίγουμε σήμερα πρωτοστατώντας στην πάλη για κάθε πρόβλημα. Δείχνοντας με περισσότερες πλέον αποδείξεις και από την περίοδο της πανδημίας ότι το σημερινό σύστημα χρεοκοπεί.

Αν ο λαός αντιδράσει για να ανασάνει, τότε σίγουρα θα νοιώσουν καυτή αυτήν την ανάσα. Προχωράμε λοιπόν, μόνο μπροστά. Με το ΚΚΕ σταθερά. Εδώ είναι η δύναμη, η προοπτική, η ελπίδα.

Θα κλείσουμε τη σημερινή μας συγκέντρωση με τα λόγια του ποιητή Φώτη Αγγουλέ
Ποιόν περιμένετε να ρθει;
Ποιόν καρτερείτε να σας σώσει;
Εσείς οι ίδιοι με τα χέρια σας
με το μυαλό σας, με την πράξη
αν δεν αλλάξετε τη μοίρα σας
ποτέ της δεν θ αλλάξει»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Με Βορίδη και Πέτσα, συνεδριάζει η ΚΕΔΕ

Αναμένεται να συζητηθεί ο νέος εκλογικός νόμος της Αυτοδιοίκησης για την κατάργηση απλής αναλογικής και της κάλπης των κοινοτήτων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελία για την ντροπή στα Τσαμάκια

Την άμεση αποκατάσταση της εικόνας του μνημείου των εκτελεσμένων που βεβηλώθηκε από τη ΔΕΗ και το Δήμο Μυτιλήνης ζητάνε με δημόσια παρέμβαση οι «Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πράσινη επένδυση στο Σίγρι

40.000 ελιές κι ένα ελαιοτριβείο πρότυπο αρχιτεκτονικής και παραγωγικής διαδικασίας, μεταμόρφωσαν την ερημοποιημένη γη. Η ανάπτυξη μπορεί να έχει μυρωδιά πολιτισμού της ελιάς
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΔΡΑΣΕΙΣ

80 απολιθωμένοι κορμοί 20 εκατομμυρίων ετών!

Αποκαλύπτονται συνεχώς ευρήματα κατά την διάρκεια των σωστικών ανασκαφών στον οδικό άξονα Καλλονής – Σιγρίου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Ο Δήμος Μυτιλήνης είναι σύμφωνος ‑ από πότε; ‑ στη νέα δομή»

«Συμφωνία κάτω από το τραπέζι» με Κύτελη, αποκάλυψε ο Μηταράκης από τη Χίο μετά τις συναντήσεις του με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας. Και στις Βρυξέλλες συζητούν και συμφωνούν για εμάς... χωρίς εμάς
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

«Δεν έγινε ποτέ κάτι δραστικό για το σκαθάρι στους φοίνικες της Λέσβου»

Συνεχίστηκε η διασπορά του λέει στο «Ν» ο γεωπόνος Δημήτρης Γιασσάς
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ο Ανδρέας Λοβέρδος

Το ανακοίνωσε μέσω συνέντευξης του στην ΕΡΤ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Ο Δήμος Μυτιλήνης θα γίνει περίγελος της Ευρώπης με τα έργα των 18 εκ. ευρώ »

Εκθέσεις ιδεών χωρίς μελέτες και προδιαγραφές χαρακτηρίζει τις προτάσεις του Δήμου Μυτιλήνης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Κατσαρός
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Η κάλπη των Κοινοτήτων δεν πρέπει να καταργηθεί»

Αντίδραση του Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας στις δηλώσεις Βορίδη.
ΥΓΕΙΑ

Παραμένει στο σκληρό lock down η Λέσβος

Νέα παράταση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων έως τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς - 59 ενεργά κρούσματα -123 στενές επαφές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Διερευνητικές επαφές με την Τουρκία χωρίς θέσεις και σε πλήρη σύγχυση»

Ομιλία Γιάννη Μπουρνού, στην ολομέλεια της βουλής για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν. μίλια στο Ιόνιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Αναζητούμε τρόπους και κονδύλια»

Δήλωση Μουτζούρη για περεταίρω ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία