× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι πρωτιές του Εσπερινού ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

«Βοηθούσα τους γονείς μου στη δουλειά τους και παράλληλα πήγαινα σχολείο» λέει στο «Ν» η Παναγιώτα Κορδογιάννη

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ Δημοσίευση 15/7/2020

Οι πρωτιές του Εσπερινού ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Επιτυχία και υψηλές βαθμολογίες σημειώθηκαν και στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια. Οι αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν σε ολόκληρη την χώρα δεν πτόησαν τους υποψηφίους, οι οποίοι «έβαλαν» τα δυνατά τους για να πετύχουν τον στόχο τους. Η πανδημία, όμως δεν ήταν η μοναδική πρόκληση με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι. Όπως είναι γνωστό όσοι επιλέγουν τα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια είναι στην πλειοψηφία τους ενήλικες, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να «αρπάξουν» την δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση, να πάρουν το απολυτήριο τους και κατ’ επέκταση να περάσουν στην σχολή της επιλογής τους. Οι απαιτήσεις της κοινωνίας καθιστούν αναγκαία την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης. Οι περισσότεροι όμως, έχουν περιορισμένο χρόνο, καθώς είτε εργάζονται είτε έχουν οικογένεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως προσπαθούν να «εμπλουτίσουν» την μόρφωση τους, βάζοντας στην άκρη όλες τις πρακτικές και μη δυσκολίες.

Το «Ν» συνομίλησε με τους επιτυχόντες από το 1ο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Μυτιλήνης, οι οποίοι περιέγραψαν την εμπειρία τους κατά την διάρκεια της φοίτησής τους.

Την υψηλότερη βαθμολογία για τα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια στην Λέσβο συγκέντρωσε η Παναγιώτα Κορδογιάννη με 18.910 μόρια από το 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Μυτιλήνης και τον τομέα Υγείας-Πρόνοιας. Η Παναγιώτα επεσήμανε πως την επιπρόσθετη βοήθεια του φροντιστηρίου χρησιμοποίησε μόνο στο μάθημα των Μαθηματικών, καθώς όλα τα υπόλοιπα μαθήματα τα διάβαζε μόνη της. Με 19,8 στην ειδικότητα της Ανατομίας, κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή των βαθμολογιών. Η ίδια δηλώνει: «Επέλεξα το Εσπερινό ΕΠΑΛ, καθώς τα πρωινά βοηθούσα τους γονείς μου στην εργασία τους. Ήταν αρκετά δύσκολη χρονιά, η πίεση ήταν μεγάλη, ενώ υπήρχε μια αβεβαιότητα για την ύλη μέχρι και την τελευταία στιγμή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί πως η Παναγιώτα κέρδισε μια υποτροφία σπουδών, καθώς ήταν η μοναδική από το σχολείο της που είχε απολυτήριο, αλλά και πτυχίο ειδικότητας με 20. Η ίδια δηλώνει πως πρώτη επιλογή της είναι το τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ακόμα, σκέφτεται και την διακοπή της φοίτησης της εδώ, ώστε να αξιοποιήσει την υποτροφία που της δόθηκε σε κάποια σχολή του εξωτερικού.

Από τον τομέα Διοίκησης και Οικονομίας η Ζαχαρώ Πρωτούλη συγκέντρωσε 17.630 μόρια. Εργαζόμενη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και μητέρα τριών παιδιών νιώθει πως ο «αγώνας» της δικαιώθηκε. Μάλιστα έγραψε 20 στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και 19,4 στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Η ίδια δηλώνει: «Ήταν ένα όνειρο που υπήρχε από παλιά και κατάφερα επιτέλους να το κάνω πραγματικότητα. Τα  παιδιά μου είναι και αυτά φοιτητές, οπότε τώρα που μεγάλωσαν είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με αυτό που μου αρέσει». Όσο για την κατάσταση που επικρατούσε αυτήν την χρονιά αναφέρει: «Ο κορονοϊός δεν αποτέλεσε εμπόδιο στο διάβασμα μου. Το μοναδικό πρόβλημα που είχα να αντιμετωπίσω ήταν ο περιορισμένος χρόνος μου, λόγω της δουλειάς μου στο Νοσοκομείο».

Ακολουθεί η Αναστασία Δεμερτζόγλου με 16.080 από τον ίδιο τομέα. «Υπήρχαν αρκετές ιδιαιτερότητες την φετινή χρονιά» λέει στο «Ν». Αναφέρει πως ήταν δύσκολο να συνδυάσει την δουλειά μαζί με το σχολείο, καθώς μέχρι και τον Μάρτιο εργαζόταν ως υπάλληλος στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης. «Σε πολλά μαθήματα υπήρχαν απουσίες, γεγονός που με έκανε να βρω έναν τρόπο να τα συνδυάσω όλα. Το θετικό είναι ότι η συνεργασία με το σχολείο ήταν άψογη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, πρώτος στον τομέα της Μηχανολογίας ο Νικόλαος Λυκουρίνας με 14.770 μόρια. Ιδιοκτήτης δύο μαγαζιών και πατέρας τριών παιδιών κατάφερε να ισορροπήσει το διάβασμα με τις υποχρεώσεις και εν τέλει να ανταμειφθεί για τον κόπο του. Ο ίδιος επεσήμανε πως: «Η πανδημία δεν με επηρέασε καθόλου. Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν να μπορέσω να διαβάσω, λόγω του περιορισμένου χρόνου μου». Στόχος του είναι η Σχολή Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η προσπάθεια, την οποία κάνουν όσοι φοιτούν σε Εσπερινά Λύκεια είναι αδιαμφισβήτητα αξιοσημείωτη. Ο περιορισμένος  χρόνος και οι ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι άξιες θαυμασμού.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Συγκρούστηκε φορτηγό με μηχανάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μοσχοβόλησε το σχολείο λαζαράκια!

Τα παιδιά του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης έπλασαν, στόλισαν και έψησαν τα λαζαράκια γεμίζοντας όλους τους σχολικούς χώρους με αρώματα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κι από τη Λέσβο πέρασε ο αρχηγός της Θύρας 7

Ιωσήφ Αντιζάς ή «Κοντός»: Το όνομά του είναι το πρώτο που φιγουράρει στο κατηγορητήριο για τα επεισόδια στου Ρέντη και τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη
ΥΓΕΙΑ

Νέο μόνιμο προσωπικό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Ορκίστηκαν το πρωί της Παρασκευής 26 Απριλίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ανήλικος Γεραγώτης καλλιεργούσε χασίς

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του περιλαμβάνει και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Απεγκλωβισμός 33 ατόμων από βραχονησίδα ανοιχτά του Μανταμάδου

Επιχείρηση διάσωσης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης