
Για όγδοη χρονιά επιστρέφει το Open Lesvos, η δράση που από το 2017 συστήνει στο κοινό τα πιο ιδιαίτερα και ιστορικά κτίρια της Λέσβου. Στις 15 και 16 Νοεμβρίου, το ενδιαφέρον στρέφεται στη Γέρα, με ξεναγήσεις σε Μεσαγρό και Σκόπελο, δίνοντας την ευκαιρία σε κατοίκους και επισκέπτες να γνωρίσουν πέντε κτίρια με σημαντική αρχιτεκτονική και πολιτιστική αξία.
Πρόκειται για τέσσερα δημόσια και ένα ιδιωτικό κτίριο, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν την ιστορία τους, αλλά και να γνωρίσουν στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη της περιοχής, την οικονομία, τις τέχνες και την καθημερινότητα των ανθρώπων της.
Η δράση υλοποιείται με τη στήριξη εθελοντών, ενώ οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν και ανοικτές προς όλους. Για τη συμμετοχή απαιτείται δήλωση ενδιαφέροντος μέσω της ιστοσελίδας www.openlesvos.gr
Αναλυτικά το σχετικό δελτίο τύπου αναφέρει:
«Έχουμε τη χαρά να σας ενημερώσουμε για τη νέα δράση του OPEN LESVOS, που ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Οκτώβρη του 2017 στο νησί της Λέσβου, με στόχο τη γνωριμία του ευρύτερου κοινού, ντόπιων αλλά και επισκεπτών, με τα αξιόλογα κτίρια της Λέσβου, δημόσια και ιδιωτικά, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και ενδιαφέρον.
Η ξενάγησή μας θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Νοεμβρίου 2025. Αυτή τη φορά θα επισκεφτούμε 2 χωριά από την περιοχή της Γέρας: τον Μεσαγρό και τον Σκόπελο.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν σε 5 κτίρια (4 δημόσια και 1 ιδιωτικό) μαθαίνοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορία, την οικονομία, την αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό της περιοχής.
Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, η δράση υλοποιείται με τη βοήθεια εθελοντών, με τους συμμετέχοντες να ξεναγούνται στο εσωτερικό των κτιρίων και να πληροφορούνται για την ιδιαίτερη ιστορία τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι ξεναγήσεις είναι απολύτως δωρεάν και με ελεύθερη συμμετοχή για κάθε ντόπιο ή ξένο επισκέπτη.
Για τις διαδρομές απαιτείται δήλωση συμμετοχής. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα ανοίξουν στο site μας www.openlesvos.gr την Τρίτη 11 Νοεμβρίου και ώρα 11 πμ και θα είναι ο μοναδικός τρόπος που θα μπορεί κάποιος να συμμετάσχει. Οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώνουν επιθυμητή ημέρα και ώρα ξενάγησης .
Ευχαριστούμε κατ’ αρχάς, τους ιδιοκτήτες των κτιρίων και τους ανθρώπους που μας έδωσαν συνέντευξη. Ευχαριστούμε επίσης τους Αντιδημάρχους Γέρας και Παιδείας και τους Προέδρους των δύο κοινοτήτων για την υποστήριξη, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους «Ειρήνη» του Μεσαγρού , «Αγ. Μαγδαληνή» του Σκοπέλου και τον «Παγγεραγωτικό» Σύλλογο για την ενεργή συμμετοχή, και βεβαίως τις ξεναγούς της ΚΟΙΝΣΕΠ «Παρέα στη Λέσβο».