× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανευ προηγουμένου ηλεκτρονική επίθεση στον Αρη Ελευθερίου

Άγνωστος λογαριασμός στο Facebook χρησιμοποίησε τη φωτογραφία του Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για να φτιάξει βίντεο εναντίον του

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 10/12/2023

Ανευ προηγουμένου ηλεκτρονική επίθεση στον Αρη Ελευθερίου

Στο αστυνομικό Τμήμα της Καλλονής μετέβη το απόγευμα της Κυριακής, ο Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Αρης Ελευθερίου, αφού ενημερώθηκε ότι κακόβουλα σχόλια με χρήση φωτογραφίας του αναρτήθηκαν στο προφίλ του. Μάλιστα ο ή οι δράστες χρησιμοποίησαν εικόνα του για να φτιάξουν άσεμνο βίντεο εναντίον του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Ελευθερίου δεν γνώριζε τι είχε γίνει στον ηλεκτρονικό του λογαριασμό στο facebook. Συγκεκριμένα κάτω από τη φωτογραφία προφίλ του, όπου απεικονίζεται ο ίδιος είχαν συσσωρευτεί πολλά σχόλια ενός λογαριασμού στο facebook που τον απειλούσαν. Στη συνέχεια ο χρήστης που εμφανίζεται με ένα γυναικείο όνομα, αλλά παραπέμπει σε ψεύτικο λογαριασμό επανέλαβε το ίδιο μήνυμα σε σχόλιο και μετά άρχισε να αναρτά βίντεο όπου απεικονίζεται ο κ. Ελευθερίου. 

Ας σημειωθεί ότι τα εν λόγω βίντεο είναι πλαστά και ανήκουν σε από πειρα κακόβουλης προβολής του κ. Ελευθερίου, με τη χρήση παραποιημένων πλάνων.

Ο κ. Ελευθερίου πέρα από την καταγγελία στην αστυνομία, αναμένει ενέργειες από την Δίωξη του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και πρόκειται να κάνει μηνύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δημιουργία ψεύτικων βίντεο που παρουσιάζουν άτομα σε πλάνα χωρίς τη συγκατάθεσή τους ή ακόμα και χωρίς να είναι παρόντα έχει γίνει μια ανησυχητική πραγματικότητα. Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και στην ψηφιακή επεξεργασία εικόνας έχουν επιτρέψει σε ατομικά ή και ομάδες να δημιουργούν βίντεο που παρουσιάζουν άτομα σε περιβάλλοντα και καταστάσεις που δεν έχουν πραγματικά παρουσιαστεί.

Ένα από τα πιο επικίνδυνα παραδείγματα αυτής της πρακτικής είναι η χρήση εικόνων ατόμων για τη δημιουργία ψεύτικων βίντεο. Το φαινόμενο αυτό, γνωστό και ως "deepfake", αφορά την τεχνική δημιουργίας εικονικών πλάνων με χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Με τη χρήση αυτών των εργαλείων, κανείς μπορεί να τοποθετηθεί σε καταστάσεις ή να εκφράζει απόψεις που δεν έχει πραγματικά κάνει.

Το παράδειγμα του Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Αρη Ελευθερίου, αποτελεί ένα από τα πολλά περιστατικά όπου οι δράστες χρησιμοποιούν εικόνες ατόμων για να δημιουργήσουν πλαστά βίντεο με απειλητικό ή προσβλητικό περιεχόμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαδικασία παραγωγής ενός deepfake βίντεο περιλαμβάνει τη συλλογή φωτογραφιών ή βίντεο από τον στόχο, τη χρήση εξειδικευμένου λογισμικού για να αναλύσει και να αναπαράγει τα χαρακτηριστικά του προσώπου, και τη δημιουργία ενός βίντεο που παρουσιάζει το πρόσωπο στο επιθυμητό περιβάλλον.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου

Απαραίτητος ο δραστικός περιορισμός της κατανάλωσης τους
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κινητοποίηση συμπαράστασης στο λαό της Παλαιστίνης

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 10 Μαΐου, στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη ανηλίκου στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ

Τραυμάτισε με σιδερογροθιά έναν 23χρονο
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ορνιθοπαρατήρηση στις Αλυκές Καλλονής

Διανύουμε την καλύτερη περίοδο για την παρακολούθηση της ανοιξιάτικης μετανάστευσης των πουλιών από τη Λέσβο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Μεγάλες οι ελλείψεις στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και στα Κέντρα Υγείας

Στην εκπομπή ΠΕΚ-τες με τον Γιάννη Ζαφειρίου, παραχώρησαν συνέντευξη η Ζήνα Κακναβάτου γενική ιατρός-Διευθύντρια του ΕΣΥ και η Γιάννα Χωριανοπούλου αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος στη Μυτιλήνη

Διήμερο επιστημονικό συνέδριο στις 28 και 29 Ιουνίου 2024
ΥΓΕΙΑ

Έρχονται εκλογές στο σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ο πρώην πρόεδρος Στρατής Κλεάνθης ανακοίνωσε το ψηφοδέλτιο της Νέας Ενωτικής Κίνησης
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Ερευνητικές δράσεις, νέες τεχνολογίες και μουσεία»

Εκδήλωση στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Διαχρονικός αγώνας για τους Αγωνιστές της Εθνικής αντίστασης»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας με αφορμή την επέτειο λήξης του 2ου Παγκοσμίου πολέμου