× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 10/5/2024

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Τις τελευταίες ημέρες οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνης «Βύρων Σιβολαπένκο» απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων τους, έχοντας εργαστεί σε διάφορους ομίλους και στο μάθημα της τεχνολογίας με πρωτότυπα project και ιδέες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλήσαμε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» με τους μαθητές Α Γυμνασίου του σχολείου, Χρήστο Ψωμά και Νίκο- Σπύρο Κανελλή, και τον μαθητή και τη μαθήτρια Γ’ τάξης του σχολείου, Αντώνη Στασή και Μαρία Κουμαρά, καθώς και με τον καθηγητή τους στο αντικείμενο της Τεχνολογίας, Ιγνάτη Λασκαρίδη.

Στο… διάστημα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αφορμή τους εκτυπωτές 3D printing που πήρε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, οι μαθητές άρχισαν να πειραματίζονται με νέες τεχνολογίες που θα μπορούν να δημιουργήσουν τεχνητά μέλη και θα είναι πιο συμβατές με το περιβάλλον. Επίσης βρήκαν τον διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και το σχολείο τους συμμετείχε με τρία project, (δείτε περισσότερα εδώ), όπου σχεδίασαν με την βοήθεια της εφαρμογής τρισδιάστατης σχεδίασης Tinkercad τα δικά τους 3D σχέδια (διαστημόπλοιο, διαστημικές εγκαταστάσεις, οχήματα κ.α.) τα οποία στη συνέχεια ενώθηκαν για να δημιουργήσουν την διαστημική αποστολή που επέλεξαν.

Σχεδίασαν διαστημικές αποστολές σε Τιτάνα, Εγκέλαδο, Γανυμήδη και Ευρώπη με σκοπό την άντληση υδρογονανθράκων για παρασκευή καύσιμων, εύρεση νέων ορυκτών και δοκιμές σε διαστημικές καλλιέργειες.

Επειτα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από την επιτροπή του Moon Camp, αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της ESA (European Space Agency – Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) και τα 3 έργα των μαθητικών ομάδων του σχολείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πρώτη ομάδα συμμετείχαν οι μαθητές του τμήματος Γ1 με το έργο «Project Enceladus». Στην δεύτερη ομάδα συμμετείχαν οι μαθητές του τμήματος Γ2 με το έργο «Project Titan». Τέλος, στην τρίτη ομάδα συμμετείχαν οι μαθητές του ομίλου “3D Printing” με το έργο «Space life».

Όλοι/ες οι μαθητές/τριες θα κληθούν να συμμετάσχουν σε μια τελική διαδικτυακή εκδήλωση με έναν αστροναύτη του ESA και ειδικούς του διαστήματος.

Κράνος και Μετεωρολογικό Σταθμό!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μαθητές των ομίλων Μετεωρολογίας και 3D printing του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο πρόσφατο μαθητικό συνέδριο ACSTAC 2024 που διοργανώθηκε από το κολέγιο Ανατόλια στην Θεσσαλονίκη από 19 - 20 Απριλίου, ανάμεσα σε περίπου 550 μαθητές και μαθήτριες από 40 δημόσια και ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Μυτιλήνη, Κω, Κρήτη, Βοιωτία, κ.ά.) που παρουσίασαν τις εργασίες τους ως πραγματικοί ερευνητές, αναπτύσσοντας δεξιότητες έρευνας, κριτικής σκέψης, συνεργασίας και επικοινωνίας, και δίνοντας υπόσταση σε ιδέες που συνδυάζουν την επιστημονική γνώση και το κοινωνικό όφελος.

Οι επιτυχίες των μαθητών ήταν εντυπωσιακές:

Οι μαθητές κατέλαβαν την πρώτη θέση στον τομέα «Σύνδεση με την τοπική κοινωνία». Οι μαθητές Σχολείου ανέπτυξαν έναν πρωτοποριακό μετεωρολογικό σταθμό που συνδέεται με την τοπική κοινότητα. Η κατασκευή του σταθμού βασίστηκε σε επιστημονικές αρχές και προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας.

Οι μαθητές κατέλαβαν την πρώτη θέση στον τομέα «Έξυπνες λύσεις σε καθημερινά προβλήματα».  Συγκεκριμένα δημιούργησαν ένα εξαιρετικό 3D κράνος, το οποίο προσφέρει καινοτόμες λύσεις για καθημερινά προβλήματα. Η κατασκευή του κράνους συνδυάζει την τεχνολογία της εκτύπωσης 3D με την ασφάλεια και την άνεση.

Επιπλέον στον διαγωνισμό Hackathon που διεξήχθη για πρώτη φορά, οι μαθητές αφού είχαν προκριθεί στην τελική επτάδα, κατέλαβαν την 3η θέση με την καινοτόμο παρουσίαση «ηλεκτρονικό απουσιολόγιο μαθητών».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο κύκλος του νερού

Περιβαλλοντική εκπαίδευση σε μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση στον Λόφο Ξενία για την Παλαιστίνη

Από τον Σύλλογο ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και Βιώσιμη Διαχείριση

Σύνοδος Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και Διεθνές Σεμινάριο Γεωπάρκων
ΥΓΕΙΑ

Ο αγώνας των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών συνεχίζεται

Δεν κατέληξε σε κανένα συμπέρασμα η συνάντηση με το υπουργείο Υγείας, αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτιά Μανωλακέλλη στις εκλογές του ΤΕΕ

Αναλυτικά τα αποτελέσματα από όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Θέμα μηνών και ΣτΕ το άνοιγμα της δομής της Βάστριας»

«Δεν είναι φυλακή» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δ. Καιρίδης μιλώντας στο «Ν» για τις ευρωεκλογές, τη βίζα και το Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εκδήλωση μνήμης για την Αγλαΐα Αρχοντίδου‑Αργύρη

Ένας χρόνος από το θάνατο της εμβληματικής αρχαιολόγου και για πολλά χρόνια Εφόρου Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πιάστηκαν στα χέρια

Τραυματισμός και σύλληψη για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο με τραυματισμό στη Γέρα

Οδηγός μηχανής συγκρούστηκε με πρόβατα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

18χρονός με χασίς στη Μυτιλήνη

Σύλληψη από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εκδήλωση ύμνος στον πολιτισμό της ελιάς

Η μεγάλη προσέλευση κόσμου και η ποιότητα των ομιλητών χαρακτήρισαν για μια ακόμα φορά την έκθεση της «Εταιρείας Αρχιπέλαγος» στο Μουσείο – Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ικανοποιητική προσέλευση στις εκλογές του ΤΕΕ στη Λέσβο

Μέχρι τις 7 το απόγευμα της Κυριακής θα είναι ανοιχτές οι κάλπες