× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας

Δημοσίευση 13/5/2024

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Όποιος δηλώνει εξαρχής πολύ σοβαρός και δεν ασχολείται με «πανηγυράκια» τύπου Eurovision καλύτερα θα είναι να σταματήσει την ανάγνωση εδώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο 68ος διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και εγώ που ασχολήθηκα και δε ντρέπομαι να παραδεχτώ πως τον είδα κατέληξα στις παρακάτω σοβαρές διαπιστώσεις

  • Ο διαγωνισμός έχει τόση σχέση με το τραγούδι όσο το κοκορέτσι με τη φασολάδα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν με τη Δημοκρατία και ο Κουτσούμπας με τον καπιταλισμό. Θεωρητικά θα μπορούσαν να συνυπάρχουν, αλλά πρακτικά κλάψτα Χαράλαμπε.
  • Η συμμετοχή μας κατάφερε την παγκόσμια πρωτοτυπία να αγαπηθεί στο εξωτερικό περισσότερο από ότι στη χώρα μας.
  • Όποιος επιτύχει να περιγράψει με μια λέξη το είδος μουσικής του «Ζαριού» κερδίζει αυτόματα τιμητική θέση επίτιμου καθηγητή στο Τμήμα Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ
  • Ποτέ δεν θα απαντηθεί το ερώτημα αν η Μαρίνα Σάτι χασμουριέται όταν είναι κουρασμένη ή όταν αποδοκιμάζει
  • Yasin Ahmetoglu είναι ο χορευτής της Σάτι που δήλωσε Έλληνας Τούρκος και υποστηρίζει Αζερμπαϊτζάν. Τι πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα πως η τέχνη ενώνει τους λαούς. 
  • Τελικά μάλλον οι φιλοεβραίοι ζουν ανάμεσα μας και είναι πλειονότητα ή οι Ισραηλινές Πρεσβείες διαθέτουν από 5000 τηλέφωνα η καθεμία. 
  • Όταν το 19ο αιώνα ο Ιούλιος Βερν επινόησε τον Κάπτεν Νέμο ούτε που φανταζόταν την εξέλιξη αν και η φαντασία του ήταν πραγματικά μεγαλειώδης.
  • Το Νέμο είναι non binary. Αν κάποιος το έλεγε αυτό πριν από μια βδομάδα κανείς δεν θα τον έπαιρνε στα σοβαρά.
  • Προσπαθώ από χθες να ενημερωθώ για τα non binary. Μερικές μονάχα από τις νέες λέξεις που συνάντησα είναι Genderqueer, Agender, Multigender, Bigender, Demigender, Pangender, Genderfluid, Transfeminine καιTransmasculine και να γνωρίζετε πως υπάρχουν και άλλα πολλά όπως ambigender, intergender, xenogender, aporagender, polygender και δεν περιγράφω άλλο.
  • Θα προσπαθήσω και με τις μεταφράσεις. Μη δυαδικά, άφυλα, πολύφυλα, αμφίφυλα, ημίφυλα, πάμφυλα, ρευστόφυλα, τρανσθηλυκά, τρανσαρρενωπά και αισθάνομαι κυριολεκτικά αμόρφωτος
  • Προσπαθώ να μπω στη θέση του δασκάλου που θα προσπαθήσει να διδάξει στο αντίστοιχο μάθημα με αυτά που έλεγε η συγχωρεμένη η δική μου δασκάλα το μακρινό 1976 με απόλυτη βεβαιότητα «Υπάρχουν 2 φύλα το αρσενικό και το θηλυκό». Πάνε αυτά που ήξερες κυρία Μαργαρίτα μου.
  • Το ανέκδοτο του Σαββατοκύριακου ήταν «Η Eurovision δεν ασχολείται με την πολιτική».
  • Αν η Αλβανία κατέβαινε με Έντι Ράμα στο μουσικό διαγωνισμό με τον παλμό που είδα στο κλειστό του Γαλατσίου ενδεχομένως να είχε φτάσει έως και πεντάδα. 
  • Ο πρώτος τελικός για τα ελληνικά χρώματα χάθηκε αλλά μην απελπίζεστε. Μένει ακόμα το Final four στο Βερολίνο με διπλή ελληνική συμμετοχή το Σαββατοκύριακο 25/26 και ο Τελικός του Conference στις 29 Μαΐου. Που θα πάει κάτι θα σηκώσουμε το Μάιο.
  • Παρεμπιπτόντως 29 Μαΐου, 571 χρόνια μετά από το 1453 θα είναι ξανά μια «αποφράδα» μέρα στην Αγιά Σοφιά είτε για τους οπαδούς της ΑΕΚ είτε για αυτούς του Ολυμπιακού.
  • Το Bambie Thug είναι το μάγο από την Ιρλανδία. Το Bambi το ελαφάκι είναι του Walt Disney και το Μπάμπη το Σουγιά ανεξαρτήτως του τι πιστεύετε δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Αντίθετα με όσα λέγονται με κακοήθεια πως για να κερδίσει κανείς στην Eurovision πρέπει να δείξει τα οπίσθια του, Ισπανία, Φιλανδία, Αγγλία και λοιποί οπισθο-γυμνοί «πάτωσαν» στην βαθμολογία. Αντιθέτως κερδίζει σχεδόν πάντα όποιος είναι καλό και πληγωμένο παιδί.  
  • Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται πως η πατρίδα μας η Λέσβος παραδοσιακά και από την εποχή της Σαπφούς επιδεικνύει τεράστια και αμέριστη προοδευτικότητα που δεν συναντάμε σε κανένα άλλο σημείο του πλανήτη μια και ουδέποτε στα μέρη μας είχε ιδιαίτερη σημασία το άρθρο για να προσδιορίσει το φύλο. Ο καθένας μπορούσε με απόλυτη ευκολία να προσδιοριστεί κατά την περίσταση σε μια πρώιμη και πρόδρομη  ρευστόφυλη γλώσσα. Χαρακτηριστικά αναφέρω ως παραδείγματα:

Σε φωνάζ’ η Θωμάς.

Περνούσε κάτω απ’ το παραθύρ’ το Στρατέλ’

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είδαμε Eurovision ούλοι μαζί, η Μαρίκα, η Παναγιώτς, το Μαριανθέλ’ και το Δημητρέλ’

Non binary by Lesvos.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Υψωμένες σημαίες

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

H φύση της Λέσβου μέσα από τη ματιά του Μιχάλη Μπάκα

Ενθουσιασμένα τα παιδιά των σχολείων από την έκθεσή του στη ΦΕΜ- Τι λέει ο φωτογράφος, περιβαλλοντολόγος, «πράσινος» στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δύο αναγνώσεις ενός νέου χάρτη

Γράφει ο Πέτρος Λυμπεράκης*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Χωρίς σχέδιο ανασυγκρότησης η σεισμόπληκτη Σάμος

Γράφει ο: ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Μέσα από τη συνεργασία και την αναβίωση των αμπελώνων, η Ανεμώτια αναπτύσσεται

Για τις δράσεις του Σωματείου Αμπελουργών και της Κοιν. Σεπ «Ηφαίστειο» μιλήσαμε με τον Μιχάλη Μαρμάρου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τραπεζώματα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Μουσείο‑Ελαιοτριβείο (τ.Βρανά) της «Εταιρείας Αρχιπέλαγος»

Άρθρο του Νίκου Σηφουνάκη* προέδρου της Πολιτιστικής Εταιρείας Αρχιπέλαγος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Στρατής Μπαλάσκας από το πρώτο ένσημο του 1980 έως σήμερα

Με αφορμή την απονομή του «Βραβείου Μπότση» στο Ζάππειο Μέγαρο, ο δημοσιογράφος αφηγείται στο «Ν» στιγμές μιας μεγάλης πορείας, επιτυχίας, ενίοτε και μοναξιάς
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το εργατικό κίνημα στη Λέσβο την περίοδο του μεσοπολέμου

Προσκεκλημένη του Δημήτρη Μάντζαρη στην εκπομπή «Ιστορίες στο ΝΗΣΙ», ήταν η εκπαιδευτικός Πηγή Καραβία
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 21/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γενοκτονίες

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο «προαγωγός» υγείας και οι «εκδιδόμενοι» εργαστηριακοί ιατροί

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος σε αποστρατεία-Συγγραφέας