× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αδιαφορία για τους νησιώτες παραγωγούς

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΟΠΕΚΕΠΕ «ξέχασαν» να πληρώσουν τις επιδοτήσεις του Ειδικού Προγράμματος Στήριξης της Αγροτικής Παραγωγής στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 30/4/2024

Αδιαφορία για τους νησιώτες παραγωγούς

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως αποκάλυψε Γιάννης Φλωρίδης, εκτός της τρέχουσας πληρωμής έμειναν οι αγροτικές επιδοτήσεις που αφορούν τα μικρά νησιά του Αιγαίου. Τα παραπάνω ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦΑΣΥ στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ρ/σ του 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ, από αυτά τα περίπου 17 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στην στήριξη της μικρής παραγωγής μιας μεγάλης γκάμας προϊόντων της φυτικής παραγωγής που παράγονται στα νησιά του Αιγαίου κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Οι επιδοτήσεις αυτές δίνονται εδώ και πολλά χρόνια χωρίς προβλήματα και είναι έξω από το πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Η καταβολή τους γίνεται κάθε χρόνο λίγο πριν το Πάσχα. Δηλαδή είναι πολύ εύκολη η διαδικασία πληρωμής τους. Κι όπως υπογράμμισε ο κ. Φλωρίδης το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει όλοι οι αναγκαίοι έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να μπορούν να γίνουν οι πληρωμές.

Παρότι όλα ήταν έτοιμα, φαίνεται πως με εντολές άνωθεν, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν προχώρησε στις συγκεκριμένη πληρωμή. Ο υπηρεσιακός μηχανισμός στράφηκε στην επιτάχυνση άλλων πληρωμών. Η τακτική αυτή του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για τους στόχους και τις σκοπιμότητες που υπηρετούν αυτές οι ενέργειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πληρωμές των επιδοτήσεων των μικρών νησιών του Αιγαίου που δεν πραγματοποιήθηκαν αφορούν τα ακόλουθα προϊόντα:

Ελαιώνες του Αιγαίου, συνολικό ποσό που αφορά την συγκεκριμένη επιδότηση ανέρχεται στα 8,8 εκατ. ευρώ.

Κριθάρι Λήμνου: Το συνολικό ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης ανέρχεται σε 230.000 ευρώ. Η ελάχιστη επιδοτούμενη έκταση ανά δικαιούχο ορίζεται σε 0,1 εκτάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Δαμάσκηνα Σκοπέλου: Tο συνολικό διατιθέμενο ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης ανέρχεται σε 17.000 ευρώ, με ελάχιστη επιδοτούμενη έκταση ανά δικαιούχο τα 0,1 εκτάρια (10 στρέμματα), με ελάχιστο αριθμό δένδρων ανά εκτάριο τα 80 (8 ανά στρέμμα) και ελάχιστη έκταση ανά αγροτεμάχιο τα 0,05 εκτάρια (0,5 στρέμματα).


Φασόλια και βρώσιμο λαθούρι: Το συνολικό διατιθέμενο ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης ανέρχεται σε 150.000 ευρώ.


Πατάτες: Το συνολικό ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης ανέρχεται σε 395.000 ευρώ ετησίως. Η επιδοτούμενη καλλιεργούμενη έκταση ανά δικαιούχο πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,1 εκτάρια (1 στρέμμα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Τοματάκι Σαντορίνης:  Το συνολικό ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης ανέρχεται σε 22.000 ευρώ ετησίως. Η επιδοτούμενη καλλιεργούμενη έκταση ανά δικαιούχο πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,1 εκτάρια.


Αγκινάρα Τήνου: Το συνολικό ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης ανέρχεται σε 6.000 ευρώ ετησίως. Η επιδοτούμενη καλλιεργούμενη έκταση ανά δικαιούχο πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,1 εκτάρια.


Εσπεριδοειδή: Η επιδότηση αυτή αφορά την καλλιέργεια εσπεριδοειδών στα νησιά Χίος και Σάμος και στις ΠΕ Καλύμνου, Καρπάθου και Ρόδου. Το συνολικό ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης είναι 255.000 ευρώ. Η επιδοτούμενη καλλιεργούμενη έκταση ανά δικαιούχο πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,1 εκτάρια, με ελάχιστο αριθμό διακόσια (200) δένδρα ανά εκτάριο και η ελάχιστη έκταση κάθε αγροτεμαχίου πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,05 εκτάρια.


Παραδοσιακή καλλιέργεια της μαστίχας Χίου. Το συνολικό ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης ανέρχεται σε 1.120.000 ευρώ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΡΓΑΣΙΑ

12 θέσεις στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 23 Μαΐου η υποβολή των αιτήσεων
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδήλωση στην Καλλονή για τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα

Υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση Αντωνέλλη με τους εργολάβους της Δακοκτονίας

Εν όψει της έναρξης του Προγράμματος καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς για το 2024
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελία εργασίας σε γραφείο ενοικιάσεων αυτοκινήτων

Ζητείται υπάλληλος στη Μυτιλήνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατά 5.000 αυξήθηκαν οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Οριακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης τον Απρίλη παρά την σημαντική αύξηση των πτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αρχισε η διαβούλευση για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ

Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει το 2025 δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.115 ήταν οι αφίξεις με τσάρτερ τον Απρίλη

Χωρίς εκπλήξεις το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου του 2024 για τη Λέσβο
ΚΟΣΜΟΣ

Αντέχουν οι Ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου

Μέτρια αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας την ελαιοκομική περίοδο 2024 - 2025
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξησε τις εξαγωγές τυριών η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023

Μικρή αύξηση της παραγωγής αναμένεται για το 2024, σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την αγροτική οικονομία της Ε.Ε.
ΑΓΡΟΤΕΣ

20.000 ευρώ για υποστήριξη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας

Τεχνική σύμβουλο με απευθείας ανάθεση προσέλαβε η Περιφέρεια