× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τραγέλαφος Δήμου με την πύλη Σένγκεν στο Πλωμάρι!

Ούτε έναν τίτλο δεν μπόρεσαν να δώσουν σωστό!

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 3/7/2020

Τραγέλαφος Δήμου με την πύλη Σένγκεν στο Πλωμάρι!

Μπέρδεμα άνευ προηγουμένου δημιουργήθηκε από το... πουθενά με την πύλη Σένγκεν στο Πλωμάρι κι αυτό γιατί ο Δήμος Μυτιλήνης και κατ' επέκταση το Λιμενικό Ταμείο κατόρθωσαν, διότι περί κατορθώματος πρόκειται, να δώσουν λάθος τίτλο στην έγκριση της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποτέλεσμα όλων αυτών, στο περιφερειακό συμβούλιο, ήταν ως κι ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, να δηλώσει αγανακτισμένος πως «είναι αστείο πράγμα», προσθέτοντας ότι η προγραμματική σύμβαση «έπρεπε να είναι εδώ εν όψει καλοκαιριού, μήπως και πάνε 1-2 καραβάκια στο Πλωμάρι, ψέγοντας όσους δεν την έφεραν εγκαίρως», χωρίς να αναφέρεται στην Περιφέρεια, στηλιτεύοντας με νόημα το λάθος της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης.

Επί της ουσίας, η λανθασμένη αναγραφή του τίτλου, αλλά και κάποιες άλλες τεχνικές λεπτομέρειες όπως το συνολικό κόστος ή το χρονοδιάγραμμα, είχαν ως συνέπεια η προγραμματική σύμβαση να μη φτάσει ποτέ στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Β. Αιγαίου. Γεγονός που καθυστερεί την έγκρισή της, αφού πρέπει ο Δήμος Μυτιλήνης να τη φέρει εκ νέου προς ψήφιση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να προσπεραστεί το λάθος και να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, ο επικεφαλής της παράταξης «Τολμάμε για το Β. Αιγαίο», Παναγιώτης Χριστόφας διευκρίνισε πως «πρόκειται για προγραμματικές συμβάσεις, που λίγο-πολύ είναι πανομοιότυπες ως σχέδιο», με τον περιφερειακό σύμβουλο Νίκο Καρασάββα να προσθέτει πως «η πύλη Σένγκεν είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει το Πλωμάρι εδώ και πολλά χρόνια και πρέπει να ξεπεραστούν με καλή διάθεση τα όποια προβήματα δημιουργήθηκαν, χωρίς χρονοτριβές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Κοινότητας Πλωμαρίου Γιάννης Ξανθούλης ανέφερε πως «όλο το χωριό περιμένει να εγκριθεί επιτέλους αυτή η σύμβαση για την πολυπόθητη πύλη Σένγκεν» και απηυδισμένος από το λάθος του Δήμου Μυτιλήνης, ζήτησε «να μην κολλάμε σε τυπικότητες».

Η περιφερειακή σύμβουλος Πόπη Πρωτογεράκη-Γόμου, ωστόσο, ζήτησε «για να υπάρχει νομιμότητα ως προς τη λήψη απόφασης, να περιμένουμε ως περιφερειακό συμβούλιο να συνεδριάσει την προσεχή Τετάρτη το δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης και την επόμενη κιόλας μέρα, δια περιφοράς, να προχωρήσουμε στην έγκριση της προγραμματικής σύμβασης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τη σειρά του, ο περιφερειακός σύμβουλος Θόδωρος Βαλσαμίδης στάθηκε στο γεγονός πως «η δημιουργία πύλης Σένγκεν στο Πλωμάρι αφορά ολόκληρη τη Λέσβο», ζητώντας από το σώμα «να εξουσιοδοτηθεί ως υπηρεσιακός παράγοντας ο κ. Μαλακός, προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση με τον Δήμο για την τελική διαμόρφωση του κειμένου της προγραμματικής σύμβασης».

Η Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη δήλωσε πως «εξεπλάγην δυσάρεστα, αφού ο Δήμος Μυτιλήνης είχε ανακοινώσει τη δημιουργία πύλης Σένγκεν στο Πλωμάρι, αλλά προγραμματική σύμβαση δεν απέστειλε ποτέ», συμπληρώνοντας πως η όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί «αποτελεί ευθύνη του Δήμου Μυτιλήνης, αλλά είναι πολιτική απόφαση να προχωρήσουν οι διαδικασίες παρά τη δυσπραγία ή την αμέλεια της δημοτικής αρχής».

Ακολούθως, ο Κώστας Μουτζούρης επικοινώνησε με τον Αντιδήμαρχο Έργων Στρατή Τζιμή, ο οποίος παραδέχθηκε ότι το θέμα θα έρθει ξανά στο δημοτικό συμβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη.

Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία Στο Αιγαίο», Νίκος Μανάβης, επεσήμανε πως «δεν γίνεται να προχωρήσουμε έτσι, χωρίς να έχει αποστείλει ο Δήμος Μυτιλήνης την προγραμματική σύμβαση», διαφωνώντας με όσους υποστήριξαν πως πρέπει πάραυτα να παρθεί απόφαση από το περιφερειακό συμβούλιο. «Ακούσαμε ότι η χρηματοδότηση θα είναι 100.000 ευρώ, αλλά ίσως και 80.000 ή ότι υπάρχουν λάθη στο τελικό κείμενο. Εμείς σε τι ακριβώς καλούμαστε να πάρουμε απόφαση;» αναρωτήθηκε. Πρόσθεσε μάλιστα, πως «όλοι εδώ έχουμε την καλή πρόθεση να προχωρήσουμε, αλλά έχω την αίσθηση πως αντί να λύσουμε το πρόβλημα θα δημιουργήσουμε άλλα μεγαλύτερα».

Επί της ουσίας, ένα θέμα που θα έπρεπε να είναι εντελώς διαδικαστικό στο περιφερειακό συμβούλιο, έγινε αιτία -κατόπιν μιας ακόμα επιπολαιότητας της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης- για επιπρόσθετες καθυστερήσεις, προκαλώντας εκνευρισμό στην τοπική κοινωνία του Πλωμαρίου και όχι μόνο.

Εν τέλει το περιφερειακό συμβούλιο  ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την χρηματοδότηση με το ποσό των 100.000 € την κατασκευή του απαιτούμενου οικίσκου και της περιφράξεως, για την δημιουργία πύλης εισόδου Schengen στο Πλωμάρι.Μια απόφαση που επι της ουσίας βασίστηκε στην πολιτική βούληση που εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι που ψήφισαν υπέρ καθώς όπως εξηγήσαμε και πριν προγραμματική σύμβαση δεν έχει ακόμα καταρτιστεί από τον Δήμο Μυτιλήνης.

Ας ελπίσουμε, ότι στο επερχόμενο δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης θα φροντίσουν οι αρμόδιοι να προχωρήσουν, επιτέλους, σωστά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη δημιουργία της πύλης Σένγκεν στη νότια Λέσβο, διότι πιάσαμε Ιούλιο, διανύοντας ήδη τον δεύτερο μήνα της σεζόν. Εκτός αν σκοπεύουν να την εγκαινιάσουν με τη λήξη της τουριστικής περιόδου ή ακόμα χειρότερα το καλοκαίρι του 2021...

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια