× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Θα έπρεπε η μέρα να έχει 45 ώρες για να προλάβουμε!»

Για τις ασφυκτικές προθεσμίες του Υπουργείου μίλησε Στο Νησί 99FM ο Παναγιώτης Τατάκης, πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Λέσβου, απαντώντας και σε άλλα καίρια ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 20/6/2020

«Θα έπρεπε η μέρα να έχει 45 ώρες για να προλάβουμε!»

Για την καθολική συμμετοχή στην αποχή, που πραγματοποίησαν χθες Πέμπτη λογιστές και φοροτεχνικοί σε όλη την Ελλάδα, μίλησε ο πρόεδρος της αντίστοιχης Ένωσης στη Λέσβο κ. Παναγιώτης Τατάκης, προσκεκλημένος στην εκπομπή «99 Και Σήμερα» Στο Νησί 99FM.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαμαρτυρία των λογιστών, που ουσιαστικά άφησαν κάτω... τα μολύβια για ένα ολόκληρο 24ωρο, «ήταν το καμπανάκι της οργής του κλάδου, λόγω των πιεστικών προθεσμιών, που μας θέτει η πολιτεία για να κάνουμε όλη την προβλεπόμενη διαδικασία, ώστε να αποζημιωθούν μισθωτοί, επιχειρηματίες κτλ και να προχωρήσουν παράλληλα άλλες υποχρεώσεις. Ήταν ένα προειδοποιητικό μήνυμα και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματά μας, οι κινητιοποιήσεις θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας», ανέφερε ο κ. Τατάκης.

Μεταξύ όλων αυτών, οι λογιστές έχουν να διεκπεραιώσουν και τις φορολογικές δηλώσεις των πολιτών, για τις οποίες ναι μεν δόθηκε παράταση ως τις 29 Ιουλίου, αλλά όπως επισημαίνει ο κ. Τατάκης δεν είναι αρκετή. «Ο νόμος λέει ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων διαρκεί 5 μήνες. Όταν το σύστημα άνοιξε 15 Απριλίου, εν μέσω καραντίνας, είναι αδύνατο να συζητάμε ότι η προθεσμία υποβολής θα διαρκέσει ως τις 30 Ιουνίου ή ως τις 29 Ιουλίου. Κανονικά θα έπρεπε να διαρκεί ως τα μέσα Σεπτέμβρη.»

Η πανδημία επηρέασε αισθητά τον κλάδο όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Λέσβου, αφού «σε μια αντίστοιχη περίοδο τα προηγούμενα χρόνια θα είχαμε φόρτο εργασίας με τις φορολογικές δηλώσεις και την απόδοση του ΦΠΑ. Φέτος, λόγω της μη λειτουργικότητας του ελληνικού δημοσίου ουσιαστικά, κληθήκαμε να ασχοληθούμε με την αποζημίωση όσων τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, αφήνοντας πίσω όλα τα υπόλοιπα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Τατάκης αναφέρθηκε και στις δόσεις φόρου εισοδήματος, τις οποίες με τα σημερινά δεδομένα οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν σίγουρα σε 6 και ενδεχομένως σε 8 δόσεις, αρχής γενομένης από τις 31 Ιουλίου, καθώς επίσης και στις αντίστοιχες του ΕΝΦΙΑ που ξεκινούν από τις 31 Αυγούστου. Στάθηκε μάλιστα «στην αναγκαία αναβίωση των 120 δόσεων, ώστε να ενταχθούν και όλες οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί αυτό το διάστημα, εξαιτίας της πανδημίας, αφού όλα δείχνουν ότι οι πολίτες θα δυσκολεύονται στο εξής να ανταπεξέρχονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις».

Σχολιάζοντας τις πολλές και διαφορετικές πλατφόρμες που έχει ανοίξει το αρμόδιο υπουργείο, προκαλώντας ασφυξία στα λογιστικά γραφεία, ο κ. Τατάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η ώρα θα έπρεπε να έχει 45 ώρες για να προλαβαίνουμε», προτείνοντας ότι κάποιες πλατφόρμες θα μπορούσαν «να εξυπηρετούνται από τα ΚΕΠ ή τις ΔΟΥ».

Τέλος, έκανε λόγο και για το δώρο του Πάσχα, στηλιτεύοντας τις παλινωδίες του υπουργείου, το οποίο άλλαξε τις σχετικές εγκυκλίους αρκετές φορές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αναστάτωση. «Το ποσό που αναλογεί στο κράτος, πρέπει τελικά να δοθεί μπροστά από τους επιχειρηματίες προς τους εργαζομένους και ακολούθως, με το άνοιγμα μιας ακόμα πλατφόρμας, να επιστραφεί προς τις επιχειρήσεις. Ουσιαστικά ο επιχειρηματίας χρηματοδοτεί το κράτος...», ανέφερε με νόημα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια
ΥΓΕΙΑ

Το «ευχαριστώ» του Μανταμάδου για τα τεστ ΠΑΠ

Ανακοίνωση του προέδρου της Κοινότητας για τη γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου