× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ψαλίδι» σε Αστυρακάκη και αποδοκιμασίες κατά της Δημοτικής Αρχής

Καταγγελία από τους δημοτικούς συμβούλους της "Επανεκκίνησης" για προσπάθεια απόκρυψης των όσων έγιναν στη συνέλευση των κατοίκων της Μόριας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/6/2020

«Ψαλίδι» σε Αστυρακάκη και αποδοκιμασίες κατά της Δημοτικής Αρχής

Στον απόηχο των όσων συνέβησαν στη συνέλευση των κατοίκων της Μόριας το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου έρχεται η σημερινή καταγγελία των δημοτικών συμβούλων Κώστα Αστυρακάκη, Γιώργου Κατζανού και Θεόδωρου Ψωμά της παράταξης «Επανεκκίνιση» σύμφωνα με την οποία έγινε προσπάθεια απόκρυψης των όσων πραγματικά συνέβησαν στη συνέλευση.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι «την τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξής μας παρακολούθησαν με ενδιαφέρον οι κάτοικοι και ήταν από τις λίγες που χειροκρότησαν. Κατατέθηκαν προτάσεις από εμάς προκειμένου να διαμορφωθεί ένα διεκδικητικό- αγωνιστικό πλαίσιο που θα δώσει λύση στο θέμα.

Περιμένουμε την ειδοποίηση του Προέδρου του χωριού προκειμένου οι επικεφαλής να ξανασυναντηθούμε άμεσα για τη σύνταξη του τελικού κειμένου που θα περιέχει τα μέτρα και τα είδη των κινητοποιήσεων.

Υπήρξε όμως προσπάθεια να αποκρύψουν τα όσα πραγματικά διαδραματίστηκαν στη συνέλευση, δηλαδή την απουσία του Δημάρχου και κυβερνητικών παραγόντων, την αποδοκιμασία του κόσμου προς τη Δημοτική Αρχή Κύτελη δια του εκπροσώπου της και των προτάσεών μας για κινητοποιήσεις. Κυκλοφορούν εξάλλου στο διαδίκτυο βίντεο με τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Γι’αυτό το λόγο δίνουμε στη δημοσιότητα την ομιλία του επικεφαλής του Δημοτικού μας συνδυασμού, που εκπροσωπήθηκε και από τα 3 εκλεγμένα μέλη του. Δηλαδή εκτός από τον Κώστα Αστυρακάκη, παρευρέθησαν και συνομίλησαν με τους κατοίκους, ο Γιώργος Κατζανός και ο Θεόδωρος Ψωμάς».

Αναλυτικά η παρέμβαση του επικεφαλής της «Επανεκκίνησης» Κώστα Αστυρακάκη έχει ως εξής:

«Φίλες και Φίλοι,
Υπάρχουν δύο στοιχεία που κάνουν δύσκολη την κατάσταση και δυσοίωνη, δυσκολεύοντας την συνεννόηση και την από κοινού εξεύρεση λύσεων.

Α) κομματισμός. Εδώ δεν λέω να αποτινάξουμε τα κόμματα που αποτελούν πυλώνες της δημοκρατίας, αλλά τον φανατισμό και την νοοτροπία αυτή που μας κάνει πολλές φορές να ακολουθούμε άκριτα κομματικές αποφάσεις που βλάπτουν το συμφέρον του συνόλου, το συμφέρον ενός τόπου και των ανθρώπων του.

Αν βγάλουμε τα γυαλιά κίτρινα- κόκκινα –μπλε- πράσινα, θα δούμε την πραγματικότητα. Θα δούμε μία κυβέρνηση που μας αδικεί κατάφωρα χωρίς σχέδιο και μας γεμίζει ανασφάλεια και απόγνωση.

Καταργεί το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το επαναφέρει. Ετοιμάζει αυτά τα δίχτυα στη θάλασσα, τα αγοράζουμε και τα αφήνει. Ξεκίνησε με τη θέληση να κατανείμει σε όλη την Ελλάδα τους πρόσφυγες και μετανάστες και μετά τις αντιδράσεις των Δημάρχων της Νέας Δημοκρατίας σταμάτησε.

Η εμμονή μας για την ισοκατανομή και την ελάφρυνση του νησιού, έχει να κάνει κυρίως γιατί είμαστε παραμεθόριος περιοχή, πέρα από το ότι είναι και δίκαιο.
Μετά εφηύρε την επίταξη με τα γνωστά γεγονότα στην Καράβα.

Σήμερα είμαστε στην σιωπηλή επέκταση και περίφραξη των εκτάσεων γύρω από το ΚΥΤ Μόριας.

Υπήρχαν 23.000 άνθρωποι. Έφυγαν σταδιακά 2.000. Από Ιανουάριο ήρθαν περίπου άλλοι τόσοι. Σήμερα καταγράφονται 17.000. Πού είναι οι υπόλοιποι; Είναι με κάρτα ασύλου; Δεν έχουν χρήματα να φύγουν; Είναι σε σπίτια στη Μυτιλήνη;

Ήταν να φύγουν 1500 πριν 10 μέρες τους οποίους είχε ανακοινώσει και ο Δήμαρχος. Επειδή αντέδρασαν Δήμαρχοι των περιοχών Νέας Καβάλας και Καρπενησίου , ακύρωσαν αυτές τις μεταφορές ενώ οι άνθρωποι ήταν με το εισιτήριο στο χέρι.

Με τον καινούριο νόμο Μηταράκη θα δίνεται άσυλο μόνο σε αυτούς που έρχονται. Άρα για τους παλιούς επιφυλάσσετε ένα άλλο μέλλον, πιθανής μονιμότητας.

Β) Συμφέροντα μεγάλα έχουν δημιουργηθεί γύρω από το προσφυγικό.
Η οικονομική δραστηριότητα μαραζώνει και προσανατολίζεται μονόπλευρα στο προσφυγικό ζήτημα. . Και όταν λέω συμφέροντα, δεν εννοώ τους εκατοντάδες ή χιλιάδες εργαζόμενους των 500-600 ευρώ που θα προτιμούσαν να εργάζονται σε άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Μιλώ για τους μεγάλους προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών.

Για τη σίτιση, τις μερίδες, τα φρούτα, τις μαρμελάδες, για τις καθαριότητες από ιδιώτες, για τα εκατοντάδες σπίτια που νοικιάζονται από ΜΚΟ και ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια μέσα στην πόλη και παίρνουν τις χρηματοδοτήσεις και φιλοξενούν πρόσφυγες.

Όλοι βρίσκουν κάτι να πουλήσουν σε ένα τεράστιο πλέον οικισμό εξαθλιωμένο με φτώχεια, εκμετάλλευση, πορνεία,κλοπές, παραεμπόριο με μαγαζιά που αναπτύχθηκαν τους τελευταίους μήνες με φρούτα, με κρέατα, με μικρομαγειρεία, ακόμα και παλέτες πουλιούνται και στρώματα, μέσα σε ένα σύστημα που δοκιμάζονται οι ανθρώπινες αντοχές, που ευνοούνται τα χειρότερα ανθρώπινα ένστικτα, -ένστικτα επιβίωσης.

Πουθενά στον κόσμο, ούτε στις φαβέλες της Βραζιλίας δεν υπάρχουν αυτές οι συνθήκες διαβίωσης όπως στον Ελαιώνα και δεν εξωθούνται ανθρώπινες ψυχές εκτός ορίων. Είναι ντροπή και στίγμα αυτή η κατάσταση και για την πολιτισμένη Ευρώπη.

Οι κάτοικοι της Μόριας είναι αξιέπαινοι αλλά και πολύ κουρασμένοι.
Αυτοί οι δύο λόγοι λοιπόν κομματισμός, και μεγάλα συμφέροντα, δεν μας αφήνουν να δούμε καθαρά, αλλά κυρίως να συνεννοηθούμε.

Το μέλλον χάνεται.

Πλουτοπαραγωγικές πηγές, συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού, αγροκτηνοτροφικές οικονομικές δραστηριότητες, τουρισμός, θυσιάζονται, ατονούν και σβήνουν στο βωμό της μονοδιάστατης οικονομικής δραστηριότητας γύρω από το προσφυγικό.

Είδα το ψήφισμα σας, την αγωνία σας μέσα σ’ αυτό αλλά και τη σύγχυση στα πολλά και διαφορετικά αιτήματα.

Από τη μία τα πάγια αιτήματα μας, αποσυμφόρηση, ισοκατανομή, καμία νέα δομή και από την άλλη μία σειρά μέτρα και διευκολύνσεις σε μία κατάσταση παγιωμένη, που όμως θέλουμε να αλλάξουμε.

Η δομή της Μόριας πρέπει να κλείσει. Το είχε τάξει και η Δημοτική Αρχή. Ο λαός μας έδωσε στον κ. Κύτελη ένα τεράστιο ποσοστό της τάξης του 49% γιατί έταξε ότι θα λύσει το πρόβλημα και θα κλείσει τη Μόρια.

Να αφήσει τον κομματισμό και τα δέλεαρ τα οικονομικά που προσφέρει η κυβέρνηση.

Να μην τοποθετούνται οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας υπέρ της επίταξης και του σχεδίου Μηταράκη.

Να μην παίρνει ο Δήμος αυτούς που διορίζονται στην Υπηρεσία Ασύλου για να διεκπεραιώνονται γρήγορα οι διαδικασίες ασύλου και να αποσυμφορείται το νησί.
Μας στεναχωρεί που η φωνή των άλλων Δήμων της χώρας είναι δυνατότερη. Η φωνή του Δικού μας Δήμου θα έπρεπε να είναι κραυγή θυμού και απόγνωσης.
Πρέπει να ομονοήσουμε, και να πάρουμε δραστικά μέτρα.

Αν χρειαστεί να παραιτηθούμε (οι παραιτήσεις της παράταξής μας είναι στη διάθεση όλων) ή να απέχουμε ως Δήμος από κάθε δραστηριότητα εξαιρουμένης της καθαριότητας και των ΚΕΠ. Να κλείσουμε νευραλγικές υπηρεσίες αν χρειαστεί, όπως η Εφορία.

Αυτές αλλά και άλλες ιδέες και προτάσεις μπορούν να διαμορφώσουν ένα διεκδικητικό πλαίσιο από μία επιτροπή διαχείρισης που μπορεί να συσταθεί από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου , εκπροσώπους των Συλλόγων της Μοριάς και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η κυβέρνηση καταργεί σήμερα τις κρατικές αεροπορικές αρχές»

Ο Γιάννης Μπουρνούς για το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Προσπάθεια να «φιμωθεί» η μικροφωνική του Εργατικού Κέντρου

Εξορμήσεις στο πλαίσιο της 24ωρης και… «μπλόκο» της Αστυνομίας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ύστατη έκκληση του ΤΕΕ για το «Εξοικονομώ‑ Αυτονομώ»

Επιστολή για τη μετάθεση έναρξης του προγράμματος στο υπουργείο Περιβάλλοντος
ΧΩΡΙΑ

«Οι κοινότητες θέλουν έργα που θα κρατήσουν τους νέους στα χωριά»

Συνέντευξη του προέδρου του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, Κίμωνα Χρυσίδη στο «Ν». Σχολιάζει τα τεχνικά προγράμματα των δύο δήμων και τη συμμετοχή των κοινοταρχών στο διάλογο
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Μουσείο Αντίστασης να γίνουν οι φυλακές της Λαγκάδας»

Μέρα μνήμης της Εθνικής Αντίστασης με τους αιρετούς της «Δημοκρατικής Μυτιλήνης» στις φυλακές της Λαγκάδας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO

Διαδικτυακό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς του Ελληνικού Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Κώστα Μουτζούρη σε Στρατή Κύτελη

Ανακοίνωση για το θάνατο του Παναγιώτη Κύτελη, πατέρα του δημάρχου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλείνει λόγω κρούσματος το κεντρικό δημαρχείο της Μυτιλήνης

Βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό εργαζόμενος στην Οικονομική Υπηρεσία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αμεση στελέχωση και λειτουργία του αιμοδυναμικού τμήματος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης»

Ερώτηση της βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αμφίδρομη Ενημέρωση

Συνάντηση Παναγιώτη Χριστόφα και Παύλου Τριανταφυλλίδη στην Αρχαία Άντισσα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Με τις ευλογίες των δια περιφοράς συνεδριάσεων, περνούν αθόρυβα σημαντικά θέματα του Δήμου»

Κάθετα αντίθετη με τη συνέχιση των δια περιφοράς συνεδριάσεων δηλώνει στο «Ν» η Νίκη Τσιριγώτη
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ