Δυο γιατρούς της Μυτιλήνης κατήγγειλε ο Γεωργιάδης
«Θα σας πιάσουμε όλους» τόνισε ο υπουργός Υγείας για τις υπερσυνταγογραφήσεις
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/10/2024
Αυστηρό μήνυμα προς τους γιατρούς κατά της υπερσυνταγογράφησης έστειλε την Τρίτη 16 Οκτωβρίου ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης, προειδοποιώντας: «Σταματήστε να το κάνετε, θα σας πιάσουμε όλους».
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Υγείας έκανε γνωστό πως περίπου 100 γιατροί έχουν βρεθεί το τελευταίο οκτάμηνο στο «μικροσκόπιο» της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), καθώς συνταγογράφησαν ανά ασθενή 250 – 422 φάρμακα.
Τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τον υπουργό Υγείας και αφορούν τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης για τη Λέσβο είναι ενδεικτικά:
– Παθολόγος σε Κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη συνταγογράφησε μόνο βραδινές ώρες 705 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.818 τεμαχίων στον άνδρα της, στις δύο κόρες της αλλά και στον εαυτό της.
– Γενικός ιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογράφησε σε συγγενή του 258 σκευάσματα σε ποσότητα 704 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή.
«Δηλαδή ο κάθε ασθενής από αυτούς τους 100 γιατρούς έπαιρνε από 250 έως 1630 τεμάχια φαρμάκων. Όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει ανθρώπινος οργανισμός που μπορεί να πάρει αυτές τις ποσότητες φαρμάκων και να μην χαιρετήσει γρήγορα το μάταιο τούτο κόσμο. Άρα προφανώς δεν υπάρχει καμία ιατρική ειδικότητα ή αναγκαιότητα που μπορεί να δικαιολογήσει αυτούς τους αριθμούς. Και θέλω να πω στους γιατρούς που παρακολουθούν και να στείλω ένα μήνυμα. Είναι καθαρή ανοησία να το κάνουν αυτό οι γιατροί σήμερα με τα συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που πλέον στην διάθεση του υπουργείου Υγείας και το ελληνικό κράτος κάποτε, όταν αυτά γράφονταν σε βιβλιάρια ασθενών και σε διαφορετικά ταμεία και ο έλεγχος θα προϋπέθετε τρομακτικές δυνατότητες» σημείωσε.
Μάλιστα, ο υπουργός αναφέρθηκε σε ένα κραυγαλέο παράδειγμα, καθώς ανακοίνωσε ότι επιβλήθηκε πρόστιμο 800.000 ευρώ για ένα μήνα σε ένα γιατρό που «έγραφε στη μητέρα του φάρμακα και τα εκτελούσε στο ίδιο φαρμακείο».
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας η ζημιά του Δημοσίου από πλασματική συνταγογράφηση «υπολογίζεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο». «Αν αυτό γίνεται για 10 χρόνια μιλάμε για 500 εκατομμύρια ευρώ», είπε με έμφαση.
«Όταν γίνεται σπατάλη και κλοπή, αυτά τα χρήματα δεν λείπουν από τον υπουργό, αλλά από τους ασθενείς και στόχος μου είναι να βάλω τάξη» σημείωσε.
«Τα νέα συστήματα της ΗΔΙΚΑ που εγκαταστήσαμε κατά της απάτης προσφέρουν έναν πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων για οποιαδήποτε συνταγή αλλά και οποιονδήποτε ασθενή. Έχουμε στοιχεία για τη συνταγή, την επαναληψιμότητα της, τις ημερομηνίες καταχώρησης και εκτέλεσης, την κατάσταση της συνταγής, το ΑΜΚΑ, το ονοματεπώνυμο, τα στοιχεία του γιατρού που έχει κάνει αυτές τις συνταγογραφήσεις, τα στοιχεία του φαρμακείου που έχουν εκτελεστεί, αυτές συνταγογράφησης[…], είπε μεταξύ άλλων στη συνένττευξη Τύπου.
»Δεν δίνω κατευθείαν κατηγορία στο φαρμακείο γιατί ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει την ηλεκτρονική συνταγή, εφόσον αυτή έχει εκδοθεί[…] Τα φαρμακεία, αν ένας φαρμακοποιός βλέπει ότι κάποιος γιατρός γράφει υπερβολικά πολλά σκευάσματα στον ίδιο ασθενή και εκτελεί τον ίδιο μήνα, ξαφνικά εκατοντάδες τεμάχια, αυτό είναι κάτι που πρέπει να του κινήσει το ενδιαφέρον. Θα πρέπει να ενημερώσει τον ΕΟΠΥΥ για αυτή την την πρακτική», συνέχισε ο υπουργός.