× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Κύτελης λέει «ναι», ο Βέρρος «όχι»

«Πράσινο φως» από τον Κύτελη στην κυβέρνηση για χώρους φιλοξενίας για τους νεοεισερχόμενους μετανάστες λόγω κορονοϊού. Ο Βέρρος αντιπροτείνει στο δημοτικό συμβούλιο πλωτό μέσο

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 30/3/2020

Ο Κύτελης λέει «ναι», ο Βέρρος «όχι»

Έντονη συζήτηση προκαλεί από χθες το βράδυ το αίτημα του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταρακη στους Δήμους της Λέσβου της Χίου, της Σάμου, της Λέρου και της Κω να του υποδειχθούν «οι βέλτιστες τοποθεσίες» για τη διαμονή σε καθεστώς καραντίνας μεταναστών από ενδεχόμενες νέες αφίξεις από τις απέναντι ακτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αίτημα Μηταράκη έγινε γνωστό χθες αργά το βράδυ από το Δήμο Δυτικής Λέσβου που προανήγγειλε τη σημερινή του έκτακτη συνεδρίαση για να λάβει σχετική απόφαση. Αλλά και από την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα το πρωί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ακολούθησε η δήλωση του κ. Μηταράκη στο «Ν».

Από τα όσα ακολούθησαν το αίτημα του Υπουργού που επικαλείται την έκτακτη κατάσταση της πανδημίας, αλλά και το σφράγισμα για προληπτικούς λόγους της υπηρεσίας Ασύλου, διαφαίνονται όμως ήδη δύο τάσεις.

Η μία του Δήμου Μυτιλήνης που έσπευσε -χωρίς να φέρει το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο- να ανακοινώσει ότι στη διάρκεια σημερινής σύσκεψης στην περιφέρεια βορείου Αιγαίου, αποφασίστηκε: «να ζητηθεί η παράταση αναστολής της υποβολής αιτήσεως παροχής ασύλου, για τους νεοεισερχόμενους μετανάστες όπως ισχύει από 1η Μαρτίου με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και «ο κάθε Δήμος, με ευθύνη του, θα εξασφαλίσει τους χώρους και τις συνθήκες για την διαχείριση των νεοεισερχομένων μεταναστών στο νησί μας και εντός των διοικητικών ορίων του, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η σωστή εφαρμογή των κανόνων καραντίνας και απομόνωσης για συγκεκριμένο χρόνο των προσώπων αυτών και να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου».

Η άλλη τάση που διαμορφώνεται είναι αυτή του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Ο οποίος βάσει σχετικής δήλωσης του Δημάρχου του Ταξιάρχη Βέρρου φαίνεται ότι δεν προτίθεται να υποδείξει κάποιο χώρο. Αντίθετα αναμένεται σήμερα το απόγευμα στην δια περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να εισηγηθεί την άφιξη πλωτού μέσου για την προσωρινή παραμονή των νέων αφίξεων μεταναστών.

Το ποια από τις δύο… τάσεις φαντάζει πιο υπεύθυνη βέβαια σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία με τον κορονοϊό να προβληματίζει αφάνταστα, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως το αίτημα του Υπουργού Μετανάστευσης από χθες χαρακτηρίζεται ως μία κίνηση που μπορεί να υποκρύπτει πρόθεση να προλάβει… καταστάσεις. Ας σημειωθεί ότι εν μέσω κορονοϊού η κυβέρνηση ήδη φρόντισε να κυρώσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις περίφημες επιτάξεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Μένει βεβαίως να αποδειχθεί και η περίφημη κυβερνητική βούληση για «αποτελεσματική περιφρούρηση των θαλάσσιων συνόρων».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Ξεκινά Ιατρείο Μνήμης, Ανοιας και Νόσου Πάρκινσον στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Για την τηλεϊατρική και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τις συνεργασίες μιλά στο «Ν» η πρόεδρος του 1ου ΤΟΠΦΥ Λέσβου, Ελένη Μακρή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Παραδόθηκε το προσφυγικό νεκροταφείο στον Δήμο Μυτιλήνης

Μια τελετή που άργησε πολλά χρόνια και ένα έργο στο Κάτω Τρίτος σε ένδειξη ανθρωπιάς για εκείνους που χάθηκαν στη θάλασσα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή συγκέντρωση στην Καλλονή

Μήνυμα αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές έστειλαν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και αγρότες
ΥΓΕΙΑ

150 λιγότεροι θάνατοι χάρη στο αιμοδυναμικό εργαστήριο

Σημαντική ομιλία Μίλκα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Έστειλαν μήνυμα ενάντια στην ακρίβεια και την φτωχοποίηση

Aπεργιακή συγκέντρωση και πορεία από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου στα πλαίσια της 24ης Πανελλαδικής Απεργίας
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συμμαθητές τους από την Αττική φιλοξένησε το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Το σχολείο έχει συνδημιουργήσει φυσικούς κόμβους ευφυούς διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Mε τους οδηγούς ταξί συναντήθηκε ο Χριστόφας

Στο επίκεντρο οι πεζοδρομήσεις της Μυτιλήνης και η εξέλιξη των έργων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι πολύτεκνοι ευχαριστούν τους πολίτες που τους συνδράμουν

«Τα τρόφιμα διανέμονται στις οικογένειες με τις μεγαλύτερες ανάγκες»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη στην Αθήνα για μεταφορά 4 κιλών κοκαΐνης στη Μυτιλήνη

To 2021 είχε αφεθεί ελεύθερος ως.... χρήστης, έκτοτε αγνοούνταν, αλλά δικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξης- Ολο το ιστορικό
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

31 μονάδες ζωής!

Από την Γέρα με αγάπη