× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι μάσκες ή πέφτουν ή κατασκευάζονται...

Γράφει η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΥ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/3/2020

Οι μάσκες ή πέφτουν ή κατασκευάζονται...

Στις κρίσιμες καταστάσεις οι περισσότεροι άνθρωποι ρίχνουν τις μάσκες, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό τους εαυτό. Εκτός πια κι αν η ίδια η κατάσταση επιβάλει τη χρήση μάσκας, κάποιας ειδικής μάσκας, σαν κι αυτές που φορούν σήμερα πολλοί πανικοβλημένοι συμπολίτες μας, για να προστατευτούν από τον κορονοϊό, αγνοώντας εντελώς τις υποδείξεις των ειδικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ειδικοί λένε πως η μάσκα δεν προφυλάσσει τον μη ασθενή που τη φοράει, αλλά προφυλάσσει τους υγιείς από έναν άνθρωπο που νοσεί.

Αν και η κρισιμότητα της ώρας δεν αφήνει περιθώρια για μαθηματικούς αναστοχασμούς και λογικές θεωρήσεις, δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι για μιαν ακόμη φορά ο «κοινός νους» έχει μπερδευτεί και ερμηνεύει μια μη αντιστρέψιμη ως αντιστρέψιμη σχέση!

Γι’ αυτό έτρεξαν όλοι πανικόβλητοι, πριν ακόμη εκδηλωθούν κρούσματα στην πατρίδα μας, να προμηθευτούν από μια ντουζίνα μάσκες, με αποτέλεσμα να προκληθεί έλλειψη και να έχει πολλαπλασιαστεί η τιμή τους, με τις ευχές των νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών... Κι εμείς τι μπορούμε να κάνουμε;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Όχι πολλά. Αλλά σίγουρα μπορούμε να μη γυρνάμε στα φαρμακεία, γυρεύοντας μάσκες και, εν τέλει, να γράφουμε το όνομά μας σε μια λίστα αναμονής καινα περιμένουμε με τα χέρια σταυρωμένα να μας ειδοποιήσουν για την καινούρια παραλαβή!Εμείς μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέριά μας! Να ακολουθήσουμε, ας πούμε, το παράδειγμα της Σιγκαπούρης, όπου ο στρατός ανέλαβε την κατασκευή 5.200.000 μασκών άμεσα...

Κι αν εμείς δεν ακολουθούμε το παράδειγμα της Σιγκαπούρης, στο camp της Μόριας, στη Λέσβο, οι πρόσφυγες φαίνεται πως, πολύ σοφά, το έχουν υιοθετήσει.
Από χθες έχει στηθεί μια βιοτεχνία που κατασκευάζει μάσκες, για να υπάρχει αποθεματικό, αν ο κορονοϊός φτάσει στο camp.

Στο camp, αν νοσήσουν, η κατάσταση θα είναι απείρως δυσκολότερη από ότι είναι για όλους εμάς τους υπόλοιπους, που προς το παρόν έχουμε κλειστεί στα σπίτια μας. Εκεί οι άνθρωποι δεν έχουν την προστασία του σπιτιού!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μένουν στις αυτοσχέδιες τέντες, στα παραπήγματα που έχουν φτιάξει με ό,τι υλικά εξοικονόμησαν από δω κι από κει. Σε μια τουαλέτα αντιστοιχούν 80 με 90 άτομα...
Παρόλη τη δύσκολη κατάσταση όμως, με την υποστήριξη της οργάνωσης Stand by me Lesvos, οργανώθηκαν!

Έτσι εκτός από την ενδελεχή ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης κατά του κορονοϊού, σε όλες τις ομιλούμενες στο camp γλώσσες, και εκτός από την ιατρική μονάδα που έχει στηθεί στο camp από την ομάδα «Κίτρινος Φροντίδα Υγείας» και είναι σε ετοιμότητα, ξεκίνησε και η κατασκευή μασκών!

Η επιχείρηση φαίνεται να πηγαίνει περίφημα. Λίγες ραπτομηχανές, μερικά μέτρα ύφασμα, κάποια στοιχειώδη μαθηματικά για τις μετρήσεις και τα πατρόν και πολλοί πολλοί αξιόλογοι και πρόθυμοι νεαροί και νεαρές πρόσφυγες που έχουν αναλάβει δράση!

Χθες, πρώτη μέρα πειραματικής λειτουργίας, σε πέντε ώρες κατασκευάστηκαν τριακόσιες μάσκες, αλλά καθώς η ομάδα οργανώνεται η ημερήσια παραγωγή θα αυξηθεί σημαντικά και οι άνθρωποι που ζουν στο camp θα είναι, τουλάχιστον, εφοδιασμένοι με μάσκες, όταν παραστεί ανάγκη να τις φορέσουν.
Στις κρίσιμες καταστάσεις οι μάσκες ή πέφτουν ή, όταν υπάρχει ανάγκη, κατασκευάζονται!

* Η Κατερίνα Καλφοπούλου, είναι εκπαιδευτικός στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Με αστροναύτη θα μιλήσει το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης!

Στον… διαστημικό διαγωνισμό η Γ τάξη και ο όμιλος 3D Printing
ΥΓΕΙΑ

Στη Μυτιλήνη ο Αδωνις Γεωργιάδης

Θα εγκαινιάσει το νέο κτήριο του ΕΚΑΒ ο υπουργός Υγείας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ταξίδεψαν μικρούς και μεγάλους σε μαγικούς κόσμους

Δαφιώτη και Μολυβιάτης στο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Πηγής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Βιβλιο‑Παραμυθενια» δράση!

Στο Δημοτικό Σχολείο Παμφίλων με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Συνεργασία για τον φάρο πολιτισμού, το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Αστεγοι, Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης συνδράμουν και ζητούν να φτιαχτεί η στέγη του ιστορικού σωματείου- Τι λένε Α. Σαμαρτζίδου, Χ. Μαλακός και Θ. Χατζηλάμπρου στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Καμία παράταση ωραρίου λέει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου

Αντίδραση στην πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για παράταση λειτουργίας των καταστημάτων στην αγορά της πόλης ως τις 5:00 το απόγευμα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

30 χρόνια ζωής μετρά το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Με εξωστρεφείς δράσεις προσβλέπει σε παραπέρα ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια το Τμήμα Γεωγραφίας
ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Προβληματική η υγειονομική κάλυψη των νησιών

Πολύ μεγάλη η λίστα με τις κενές θέσεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

12 συλλήψεις για παραβάσεις του ΚΟΚ

Σε Λέσβο και Χίο οι παραβάτες που συνελήφθησαν από την Αστυνομία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ολυμπιακή Εβδομάδα στο δρόμο για το Παρίσι 2024

Στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη αγάπης στην Κυψέλη

Από το 3ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης