× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί των «53» της συνεταιριστικής!

Από σήμερα, ακόμα και τους συνταξιοδοτικούς

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 5/3/2020

Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί των «53» της συνεταιριστικής!

Από σήμερα το πρωί δεσμεύτηκαν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των 53 κατηγορουμένων για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου- Λήμνου, η δίκη για τους οποίους έχει προγραμματιστεί γιια τον προσεχή Μάιο. Πολλοί από τους κατηγορουμένους είναι επιχειρηματίες, και άλλοι συναταξιούχοι και δεν μπορούν να κάνουν καμία συναλλαγή ή ακόμα και να πάρουν τη σύνταξή τους!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ιστορικό

Συνολικά οι κατηγορούμενοι για το τεράστιο σκάνδαλο φτάνουν τους 53, για το αδίκημα της απιστίας και της συνέργειας σε απιστία. Ανάμεσα τους δεν βρίσκονται μόνο τραπεζικά στελέχη αλλά και δανειολήπτες. Όλοι τους έχουν απολογηθεί, ενώ σε πολλούς από τους κατηγορουμένους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι και εγγυήσεις που αγγίζουν τις 80.000 και 120.000 ευρώ, ενώ όλοι υποχρεούνται να βγουν από την Ελλάδα και να παρουσιάζονται στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικία τους.

Στα τέλη του 2004 αποκαλύφθηκε η ιστορία όταν είχε διενεργηθεί έλεγχος από την Διεύθυνση Εποπτείας Τραπεζικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος . Τότε έγιναν γνωστά τα εγκλήματα των εμπλεκομένων με τον τρόπο διαχείρισης των κεφαλαίων και των καταθέσεων της τράπεζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν ολοκληρώθηκε ο ειδικός έλεγχος διαπιστώθηκε πως η ζημιά έφτασε τα 5,5 εκατ. ευρώ  και τοποθετήθηκε ειδικός επίτροπος στην Τράπεζα προκειμένου να την εξυγιάνει.

Το σχέδιο δεν περιελάμβανε μόνο χορήγηση δανείων σε πελάτες χωρίς πιστοληπτική ικανότητα αλλά και σε συνεννόηση με κάποιους πελάτες της Τράπεζας δεν σφράγιζαν τις ακάλυπτες επιταγές που εμφανίζονταν προς πληρωμή, αλλά τις πλήρωναν από τα διαθέσιμα της Τράπεζας, προκαλώντας της έτσι μεγάλη οικονομική ζημιά στους μεριδούχους.

Ο περαιτέρω έλεγχος που πραγματοποιήθηκε ανακάλυψε πως η ζημιά ανέρχεται στα 10,331 εκατ. ευρώ, ποσό που υπερκάλυπτε τα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας που ανέρχονταν σε 7,227 εκ. ευρώ, γεγονός που αποδείκνυε ότι οι χορηγήσεις επισφαλών δανείων είχαν εξανεμίσει το μετοχικό της κεφάλαιο, τα χρήματα δηλαδή των 6.000 μεριδούχων της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα αυτά οδήγησαν στην ανάκληση της άδειας της τράπεζας προκαλώντας σοβαρούς τριγμούς στην τοπική κοινωνία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να κληρονομεί σοβαρή οικονομική ζημιά εξαιτίας των μετοχών που διατηρούσε στη Συνεταιριστική η πρώην Νομαρχία Λέσβου.

Οι 53 κατηγορούνται ότι κατά παράβαση των προβλεπόμενων διαδικασιών χορήγησαν δάνεια με μεγάλο χρηματοδοτικό άνοιγμα άνω του 15% των εποπτικών κεφαλαίων, χωρίς να ζητούν οικονομικά στοιχεία των πιστούχων, χωρίς να αξιολογούν την οικονομική τους κατάσταση και χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση