× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νέα ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση

Τίτλοι τέλους στη «Σοφία» και επίκεντρο ο ακήρυχτος πόλεμος της Λιβύης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 20/2/2020

Νέα ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση

Στον ακήρυχτο πόλεμο της Λιβύης, ως κύρια αιτία του πολύχρονου και πολυάριθμου μεταναστευτικού ρεύματος από την Αφρική προς την Ευρώπη εστιάζουν, τώρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμφώνησαν την περασμένη Δευτέρα να τερματίσουν, οριστικά, στις 20 Μαρτίου, την ναυτική «Επιχείρηση Σοφία» στη Μεσόγειο, αντικαθιστώντας την με μια άλλη ναυτική επιχείρηση, που θα αποσκοπεί, κατά κύριο λόγο, στην τήρηση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από το ΣΑ του ΟΗΕ.

Η Επιχείρηση Σοφία δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο 2015, όταν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφθαναν από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη, με κάθε μέσο και κόστος. Σκοπός της ήταν να σταματήσει τους διακινητές που δρούσαν ανεξέλεγκτοι στη διαδρομή του θανάτου από τις ακτές της Λιβύης στη Μεσόγειο, προς την Ιταλία, την Ισπανία και τη Μάλτα.

Αυτή η επιχείρηση που διαδέχτηκε τον Τρίτωνα και τη «Mare Nostrum» ως EUNAVFOR Med είχε πάρει το όνομά της, από ένα βρέφος που είχε γεννηθεί πάνω σε σκάφος διάσωσης της ΕΕ, όταν επιβιβάστηκε σε αυτό από δουλεμπορικό η μητέρα του, ανοιχτά των ακτών της Λιβύης τον Αύγουστο του 2015, επέτρεπε την έρευνα και κατάσχεση των σκαφών και των  φουσκωτών που διακινούσαν παράνομα πρόσφυγες και μετανάστες από την Αφρική και την Ασία στην Ευρώπη.

Όμως, οι εντάσεις σχετικά με τον τρόπο διάσωσης των μεταναστών στη θάλασσα και τον καταμερισμό τους στις χώρες μέλη της ΕΕ, πέντε χρόνια τώρα συνεχίζονται με τους Ευρωπαίους ακροδεξιούς να ισχυρίζονται ότι η ναυτική παρουσία ενθάρρυνε τους απελπισμένους ανθρώπους να φύγουν προς την Ιταλία με αποτέλεσμα, η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας αυτής με υπουργό τον Σαλβίνι να εμποδίσει την ανάπτυξη ναυτικών σκαφών, το 2019.

Και η Αυστρία αντιτάχθηκε στην επιστροφή πολεμικών πλοίων και η επιχείρηση λειτουργούσε, εδώ και μήνες, αποκλειστικά με αεροσκάφη.

Στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, την  περασμένη Κυριακή, ωστόσο, ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική στην ΕΕ είχε χαρακτηρίσει «παράλογο» να μπλοκάρεται η επιχείρηση από μια χώρα χωρίς ναυτικές δυνάμεις και φαίνεται πως έπεισε και το ακροδεξιό ακροατήριο, καθώς ήταν απαραίτητη η ομοφωνία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών για την έναρξη της νέας επιχείρησης στη Μεσόγειο.

«Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε μια νέα επιχείρηση στη Μεσόγειο και η επιχείρηση Σοφία θα τερματιστεί» λέει, τώρα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Γιόσεπ Μπορέλ.

 

Ο συμβιβασμός έγινε με ρητή αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν για τις «ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο» της νέας επιχείρησης. Οι ροές, σημειώνεται, ότι «θα παρακολουθούνται στενά και θα γίνεται σχετική αναφορά από τον διοικητή της επιχείρησης» και σε περίπτωση που καταγραφούν αυξητικές τάσεις, «οι ναυτικές δυνάμεις θα αποσύρονται από εκείνη την περιοχή».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε «ιδιαίτερα ευτυχής» που «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να υπάρξει μια νέα επιχείρηση της ΕΕ» για την επιβολή του εμπάργκο «από τη θάλασσα και από τον αέρα». Η Ελλάδα, τόνισε, δηλώνει ότι «είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε αυτήν την προσπάθεια, κατ’ αρχήν με μέσα, αλλά και με οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη θα χρειαστεί».

Σύμφωνα με ανώτερες ελληνικές διπλωματικές πηγές, που επικαλείται η «Καθημερινή», τα θεμέλια αυτού του συμβιβασμού τέθηκαν σε διαβουλεύσεις το πρωί της περασμένης Δευτέρας, πριν από το συμβούλιο, σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Μέχρι τις 20 Μαρτίου, που τερματίζεται η αποστολή της «Επιχείρησης Σοφία» θα πρέπει  να έχει συνταχθεί ένα νέο νομικό κείμενο που να καθορίζει τους ακριβείς όρους της νέας ναυτικής επιχείρησης και να υποβληθεί για την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών. Η ιδέα είναι να μετατοπιστεί η νέα επιχείρηση πιο ανατολικά, μακριά από τα γνωστά και συνήθη διεθνή ύδατα που χρησιμοποιούν οι διακινητές που μεταφέρουν μετανάστες που εγκαταλείπουν τη Λιβύη, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Η νέα, μέχρι στιγμής, ανώνυμη επιχείρηση θα έχει ως στόχο την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων και θα περιλαμβάνει εναέρια, δορυφορικά και θαλάσσια μέσα, όπως δήλωσε ο Μπορέλ. Είπε ότι αρκετές χώρες είχαν προσφερθεί να συμμετάσχουν, αλλά ότι οι στρατιωτικοί διοικητές πρέπει να υπολογίσουν τον εξοπλισμό που χρειάζονται.

Η Σοφία λειτούργησε κατά μήκος της ακτής της Λιβύης στη θάλασσα, αλλά ο Μπορέλ δήλωσε ότι η νέα επιχείρηση θα πρέπει να πλησιάσει στην Αίγυπτο. «Αν θέλουμε να ελέγξουμε το εμπάργκο όπλων, πρέπει να εστιάσουμε την επιτήρησή μας στο ανατολικό τμήμα από όπου προέρχονται τα όπλα» ανέφερε.

Θυμίζουμε ότι η Λιβύη βρίσκεται σε διαρκή αναταραχή και ένοπλες συγκρούσεις από το 2011, μετά την επέμβαση της Δύσης που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι και τη δολοφονία του, λίγο αργότερα.

Μια αδύναμη κυβέρνηση υπό τον Σάρατζ, η οποία έχει αναγνωριστεί από το ΟΗΕ βρίσκεται τώρα στην πρωτεύουσα της χώρας, την Τρίπολη και ελέγχει δυτικά τμήματα της Λιβύης, υποστηριζόμενη κυρίως από την Τουρκία, η οποία έστειλε πρόσφατα χιλιάδες παραστρατιωτικούς και σε μικρότερο βαθμό από το Κατάρ και την Ιταλία καθώς και τοπικές πολιτοφυλακές.

Από την άλλη πλευρά, μια αντίπαλη κυβέρνηση που ελέγχει τα ανατολικά τμήματα της χώρας έχει ως επικεφαλής τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος έχει ξεκινήσει στρατιωτική επίθεση από τον περασμένο Απρίλιο για να καταλάβει την Τρίπολη.

Οι δυνάμεις του υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τη Ρωσία.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η Σοφία είναι ιστορία. Τώρα έρχεται μια νέα αποστολή, με σαφή εστίαση στο εμπάργκο όπλων» δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών μετά την επίτευξη συμφωνίας για τη νέα ναυτική επιχείρηση.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Γιατί καθυστερεί η αγροδιατροφή;»

Ερώτηση «Συμπαράταξης Πολιτών» προς τον Αντιπεριφέρειάρχη Λέσβου και Αγροτικής Ανάπτυξης
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ανακοίνωσε «Λοκ ντάουν» ο Μακρόν

Μερικό «Λοκ ντάουν» και στη Γερμανία
ΕΛΛΑΔΑ

Τραμπούκικη επίθεση κατά δημοσιογράφων

Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου - Ηπείρου - Νήσων, καταδικάζει την επίθεση που δέχθηκαν δύο δημοσιογράφοι από αντεξουσιαστές στη διάρκεια ρεπορτάζ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο νέα πυροσβεστικά οχήματα στην Περιφέρεια

Χορηγία των αναδόχων του έργου της Δακοκτονίας
ΕΛΛΑΔΑ

2 εκατ. ευρώ στα κανάλια της Αθήνας για «κορονοϊοδιαφήμιση»

Υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους Θόδωρο Σκυλακάκη και Στέλιο Πέτσα
ΕΛΛΑΔΑ

Εξετάζεται Lockdown σε όλη την χώρα μετά τα 1547 κρούσματα

Ολοταχώς για lockdown η χώρα. Πλέον στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης συζητείται όλο και περισσότερο το σενάριο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει τον τελευταίο λόγο, πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου στη Λέσβο

Στις εκδηλώσεις του Πολιχνίτου ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης στη Μυτιλήνη ο αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Χωρίς ενδονησιωτική επικοινωνία εδώ και 10 μέρες Φούρνοι, Θύμαινα, Χρυσομηλιά και Ικαρία

Την έκτακτη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται νέα μέτρα για τον κορονοϊό

Τι θα αποφασίσουν οι λοιμωξιολόγοι τα επόμενα 24ώρα
ΕΛΛΑΔΑ

ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη άνω των 2,6 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα

Τυχερός παίκτης στη Ρόδο κέρδισε 200.000 ευρώ στα «ΔΙΑΜΑΝΤΕΝΙΑ ΕΦΤΑΡΙΑ»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

601 προτάσεις σε 3 προγράμματα επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητά ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης
ΕΛΛΑΔΑ

« Μετα‑Covid εποχή: Προβλήματα‑ επιπτώσεις στις νησιωτικές οικονομίες»

Τηλεδιάσκεψη ΕΟΑΕΝ με την υπεύθυνη νησιωτικής πολιτικής του ΚΙΝΑΛ Ελευθερία Φτακλάκη