× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Για παξιμάδι...

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/2/2020

Για παξιμάδι...

Και η «ρουλέτα» έκατσε τελικά στην «Καράβα». Που δεν είναι «Καράβα», αλλά «Καβακλή», δίπλα στον ΧΥΤΑ Λέσβου. Αλλά αυτό λίγη σημασία έχει. Απλώς, είναι ενδεικτικό της γενικότερης άγνοιας των ιθυνόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός τόπου, δηλαδή, αλλά προφανώς και χρόνου. Βέβαια, και για το «τελικά» δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά, με τόσες αλλαγές θέσης που έχουμε ακούσει, μέσα σε ένα μήνα, αφού και ο αραμπάς του Ναστραντίν Χότζα, έχει «μπλοκάρει» μπροστά στη …σταθερή γραμμή πλεύσης της Κυβέρνησης.

Όμως, σ’ αυτές τις λίγες γραμμές, μπαίνω στον πειρασμό να ασχοληθώ με μια άλλη, «κορυφαία» έμπνευση, γραμμή, στρατηγική στόχευση – δεν ξέρω πώς αλλιώς να το χαρακτηρίσω- των ιθυνόντων της Κυβέρνησης. Για να κόψουμε την όρεξη των προσφυγομεταναστών, παράτυπων, παράνομων, λαθραίων (όπως τους ονομάζει ο καθείς), να έρχονται στα νησιά μας, πρέπει, λέει, αυτά (τα νησιά) «να πάψουν να είναι «ελκυστικός προορισμός».

Που να τους τραβάει σα μαγνήτης, ας πούμε. Να τους κάνουμε τον βίο αβίωτο. Δεν τα έχετε ακούσει από στόματος Αδώνιδος και τόσων άλλων του αυτού βεληνεκούς; Ου μην και του Βελόπουλου;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να ακούνε «νησιά του Αιγαίου, και να λένε : «αμάν, μακριά από αυτά. Εκεί είναι κόλαση!». Μας λένε, δηλαδή, αυτοί οι τρισμέγιστοι φάροι πολιτικής σκέψης (λαδολύχναρο μπροστά τους ο Φάρος της Αλεξάνδρειας), ότι μέχρι σήμερα, ο λόγος που η Μόρια συγκεντρώνει 20 χιλιάδες κατατρεγμένους, και το νησί περί τις 25 χιλιάδες, είναι ότι, ο καταυλισμός της Μόριας, είναι πολύ ….ελκυστικός προορισμός! Πεντάστερο, ας πούμε, και βάλε, ξενοδοχείο. Γιαυτό μαζεύονται εκεί, πατείς με πατώ σε. Ρε, πώς και δεν το σκεφτήκαμε τόσο καιρό! Και λέγαμε, τι φταίει και έρχονται όλοι στο νησί μας. Τι τους προσελκύει;

Ενώ, ήταν φως φανάρι: Η …ελκυστικότητα της Μόριας έφταιγε! Και άσε κάποιους ακατονόμαστους που την έλεγαν «κολαστήριο». Άρα, λοιπόν, σύμφωνα με τη «λογική» (συγχωρέστε με για τον όρο), των πολιτικών μας ταγών, θα πρέπει να φτιάξουμε καινούργιες δομές, «κλειστά κέντρα κράτησης», κανονικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, ώστε αυτά να μην είναι καθόλου ελκυστικά (όπως η Μόρια) για τους προσφυγομετανάστες.

Και να το «σκέπτονται» πριν ξεκινήσουν για να έρθουν στα νησιά μας! Τότε, να δεις, που θα σταματήσουν να έρχονται… Ναι, αγαπητοί μου φίλοι, έτσι (τρόπος του λέγειν) σκέπτονται. Αυτοί, με την ως άνω …πολιτική σχολή σκέψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά, όταν ακούνε τους αγανακτισμένους συμπολίτες μας, να τους λένε «δεν θέλουμε κανένα κλειστό κέντρο κράτησης στα νησιά μας. Κανένα και πουθενά», τότε, έχοντας ξεχάσει, την πιο πάνω κατ’ αυτούς ερμηνεία του φαινομένου, απαντάνε: «Και τι θέλετε δηλαδή; Να παραμείνει αυτή η …τραγική κατάσταση της Μόριας;».

Έχουν ξεχάσει ότι, λίγο πριν, θεωρούσαν ως αιτία των προσφυγικών ροών στα νησιά μας, …την ελκυστικότητα της Μόριας. Και τους ξέφυγε ο χαρακτηρισμός «τραγική». Διότι, ή ελκυστική θα είναι ή τραγική. Και τα δυό μαζί δεν γίνεται…Άρα, αυτά που προγραμματίζουν να φτιάξουν, τα κλειστά κέντρα κράτησης, θα είναι πραγματικά κολαστήρια.

Οι Μόριες, θα ωχριούν μπροστά τους. Έτσι, για να μη λειτουργούν ….ελκυστικά, όπως η Μόρια!. Πάει, σαλάψαμε γενικώς. Είναι αδύνατο να παρακολουθήσεις αυτούς τους «φάρους» της ορθής σκέψης. Και του ορθολογικού προγραμματισμού βεβαίως…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και κάτι ακόμα. Το νέο Κλειστό Κέντρο Κράτησης (που θα το λέμε «Πολυκεντρικό» για να μην μας μαλώσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, που αν σας διαφεύγει, είναι και ανθρωπιστές…), θα είναι δυναμικότητας 5.000 θέσεων (plus, όπως λένε). Δηλαδή κάτι σαν τα παλιά πωλητήρια συμβόλαια ακινήτων που έγραφαν «έκτασης πέντε στρεμμάτων ή όσης και αν είναι» και τελικά ήταν 25 στρεμμάτων).

Γιατί, θυμηθείτε κι αυτό: Όταν φτιάχτηκε το ΚΥΤ της Μόριας, επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου (να μη τον ξεχνάμε κι αυτό…), η δυναμικότητα του προβλεπόταν για 3.000 άτομα. Και πληρώσαμε και περί τα 7.000.000 ευρώπουλα (Με διαδικασίες απευθείας ανάθεσης παρακαλώ…) Και σήμερα στιβάζονται εκεί 23.000 άτομα. (Τα εκατομυριοευρώπουλα αναπαύονται σε άλλες τσέπες). Να είσαστε σίγουροι, ότι και αυτό το «ευαγές ίδρυμα» που προγραμματίζουν, μπορεί να λένε ότι θα είναι δυναμικότητας 5.000 ατόμων (plus, είπαμε…), αλλά οι 20.000 θα είναι …προσιτός, και βέβαιος, στόχος.

Πολλαπλασιάστε, και βρείτε το κόστος κατασκευής του. Διψήφιος ο αριθμός των εκατομμυρίων σε ευρώπουλα. Και αυτά με απευθείας ανάθεση, βεβαίως. Τι, εδώ, για λόγους ταχύτητητας, προχωρήσαμε σε επίταξη του βοσκοτόπου, για διαφάνεια στις εργολαβίες θα μιλάμε; (Είναι πολλά, πάρα πολλά, τα λεφτά Άρη!)

Και μάλιστα, στη μέση του «πουθενά», σε δασική έκταση δίπλα στον ΧΥΤΑ και σε απόσταση 30 χιλιομέτρων περίπου απ’ τη Μυτιλήνη, και άλλων 15 χιλιομέτρων από Μανταμάδο και Αγία Παρασκευή (με χωματόδρομο εδώ). Θα επιτρέπετε, λέει, να βγαίνουν οι κρατούμενοι, μετά το πρωινό, για να επισκέπτονται τη Μυτιλήνη. Και να επιστρέφουν πριν το βράδυ. Να υποθέσω ότι θα βάλουν κάποια γραμμή …τρένου, για τη μετακίνηση τόσου πληθυσμού. Διότι πού να βρεθούν λεωφορεία. Πενήντα άτομα παίρνει το καθένα.

Για τουλάχιστον 2.000 μετακινούμενους ημερησίως, θέλουμε σαράντα τουλάχιστον λεωφορεία στη γραμμή. Ενώ με ένα τρένο, γίνεται καλύτερα η δουλειά…. Εμ το άλλο; Για οικισμό με πέντε χιλιάδες άτομα (plus, ξαναλέω), δηλαδή δυό φορές όσο το Πλωμάρι, χρειάζεται και ένας ποταμός νερό για να πίνουν και να πλένονται τόσοι άνθρωποι.

Δε νομίζω να φτάνει το νερό από τον γειτονικό καταρράκτη της Μαν’ Κάτσα. Και άντε, πες ότι οι ανάγκες ύδρευσης θα καλύπτονται από τη γεώτρηση στο ΧΥΤΑ. Με τα απόβλητα από πέντε χιλιάδες άτομα, τι θα γίνει ρε παιδιά; Δεν θα χρειαστεί δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης; Δεν θα χρειαστεί και ένας βιολογικός καθαρισμός; (Προς Θεού όμως, πρώτα να γίνει ο βιολογικός της νότιας Μυτιλήνης, και …μετά αυτός!

Μη χάσουμε και τη σειρά μας, εμείς οι νοτιοπολίτες). Διότι, -λέω τώρα- , κάθε πρωί, πέντε χιλιάδες άτομα, έστω άπαξ της ημέρας, να πρέπει να πάνε προς νερού τους και προς …χοντρού τους, χρειάζεται …κάπου να πάνε κι αυτά. Δεν πιστεύω να σκεφτούν τη λύση να τα ξεραίνουν και να τα κάνουν παξιμάδι; Μη σας φανεί παράξενο. Διότι με τέτοια …δεξαμενή σκέψης που χρησιμοποιούν οι ηγήτορές μας, όλα να τα περιμένετε.

Μετά συγχωρήσεως
(για τα τελευταία - είναι και του Αγίου Βαλεντίνου αύριο-)

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός