× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο ρόλος της οικογένειας στην Ελλάδα του σήμερα

Ψυχολογικές Προσεγγίσεις: Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΤΑΓΛΑΡΑΚΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/1/2020

Ο ρόλος της οικογένειας στην Ελλάδα του σήμερα

Καθώς η εποχή μας χαρακτηρίζεται από ρευστότητα ως προς τις ηθικές και πατροπαράδοτες αξίες της, το γνώρισμα που κάνει έντονη πλέον την παρουσία του είναι η ατομικότητα των ανθρώπων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της ατομικότητας, η οικογένεια στην Ελλάδα του σήμερα, δεν αποτελεί πλέον το βασικό και αναντικατάστατο «κύτταρο» του συστήματος της κοινωνίας. Παράλληλα, η οικογένεια ως θεσμός δέχεται κριτική σε διάφορα επίπεδα. Αυτοί που αντιτίθενται στο πολιτικό και κοινωνικό κατεστημένο την κατηγορούν ότι με την συμμόρφωση της στους κανόνες της κοινωνίας, εξακολουθεί να ασκεί ρόλο καταπιεστικό.

Πολλά επαγγέλματα που λειτουργούν ως παράγοντες «κοινωνικού ελέγχου» αποδοκιμάζονται ανοιχτά. Έτσι, οι δικαστές, οι αστυνομικοί, οι δάσκαλοι, οι ψυχίατροι, οι ψυχολόγοι, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ιερείς, στήνονται πολλές φορές «στη γωνία» και οι επικριτές τους ζητούν από αυτούς να απολογηθούν για τους ίδιους λόγους που κατηγορούν την οικογένεια. Είναι φανερό λοιπόν, πως όλοι μας βρισκόμαστε στη δίνη αξιολογικών – προσωπικών ιδεολογιών, εκτιμήσεων και αφηγημάτων.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και ο ρόλος των Μ.Μ.Ε, τα οποία αδυνατώντας να αντιληφθούν ότι πολλοί νέοι στις μέρες μας βρίσκονται σε δυσαρμονία ως προς την κοινωνία στην οποία ανήκουν, βιάζονται να ρίξουν το «ανάθεμα» σε αυτούς και τις οικογένειές τους.

Πολλοί είναι εκείνοι που θα βιαστούν να καταδικάσουν την σύγχρονη ελληνική οικογένεια και τις μεθόδους της, λίγοι είναι όμως αυτοί που θα καταλάβουν πως η χαλάρωση των κοινωνικών δομών έφερε μαζί της και το πρόβλημα των «αποξενωμένων – περιθωριακών νέων».

Η οικογένεια σήμερα, σε αντίθεση με το παρελθόν, καλείται να φροντίσει για την κοινωνικοποίηση των νέων μελών της μέσα σε μια κοινωνία, όπου δεσπόζει η ατομικότητα, ο εγωκεντρισμός και οι περίφημοι «νόμοι της αγοράς». Καλείται να διαχειριστεί τις απογοητεύσεις των παιδιών της και να «δαμάσει» της δικές της προσδοκίες που βρίσκονται συνήθως προσανατολισμένες στην επιτυχία και αγνοούν την αποτυχία. Κι όμως, η επιτυχία όπως και η αποτυχία αποτελούν μέρος του παιγνιδιού που λέγεται ζωή.

Επιπλέον, καλείται να διαχειριστεί το πρόβλημα που δημιουργείται όταν χάνουμε τους πραγματικούς στόχους που επιδιώκουμε με την «τυφλή»υπακοή στους οικογενειακούς κανόνες. Καλείται να αντιληφθεί δηλαδή, ότι με αυτόν τον τρόπο καταστέλλει την οποιαδήποτε πρωτοβουλία καλούνται να αναλάβουν τα παιδιά προκειμένου να μπορέσουν να οικοδομήσουν με το πέρασμα του χρόνου μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα και ταυτότητα, ξέχωρα από την οικογένειά τους.
Έτσι, η σκέψη που θα πρέπει να κάνει ο γονιός πλέον είναι πως ούτε ο ίδιος θα πειθαρχούσε τυφλά και μηχανικά σε μια εντολή, εκτός και αν πείθονταν ότι υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος για αυτό.

Κατά συνέπεια, θα πρέπει να εξηγήσει στο παιδί του τους λόγους για τους οποίους είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε κανόνες στον περίπλοκο κόσμο στον οποίο ζούμε και δεν μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε. Είναι αλήθεια πως μόνο με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα αισθανθούν ότι διαθέτουν σαφή και ξεκάθαρα όρια και κατά συνέπεια θα νιώσουν μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια.

Τα παιδιά έχουν την ανάγκη της καθοδήγησης από την οικογένειά τους, όπως και την ανάγκη της στοργής και της επιδοκιμασίας της, αλλά όχι την ανάγκη της παρέμβασης και της υπερπροστασίας. Η αλλαγή και η βαθμιαία χαλάρωση των άλλοτε απολυταρχικών, αυταρχικών και τιμωρητικών μεθόδων πειθαρχίας δεν θα πρέπει να συγχέεται με την αδιαφορία. Το θεμελιακό ζήτημα δεν πρέπει να αποτελεί πλέον το κατά πόσο η πειθαρχία είναι απαραίτητη ή όχι.

Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί, θα πρέπει να αποτελέσουν τον οδηγό στην ζωή τόσο των παιδιών όσο και των γονέων προκειμένου να μπορέσουν να συμφωνήσουν πάνω σε βασικούς θεμελιώδεις κανόνες, οι οποίοι θα πρέπει να ακολουθούνται εξίσου και από τα δύο εμπλεκόμενα μέρη. Αυτή είναι ίσως και η μοναδική ελπίδα για να μην επιβεβαιωθεί στο μέλλον η περίφημη ρήση του διάσημου ψυχίατρου και ψυχοθεραπευτή, Καρλ Γιούνγκ :
'' Το βαρύτερο φορτίο για ένα παιδί είναι η ζωή που δεν έζησαν οι γονείς του ''.

*Ο Ηλίας Νταγλαράκης είναι Ψυχολόγος Απόφοιτος Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην Κλινική-Γνωσιακή Ψυχολογία

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΥΓΕΙΑ + ΣΩΜΑ

80χρονος με covid‑19 στην περιοχή Πλωμαρίου

Και έβδομο κρούσμα της νόσου του κορονοϊού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Περιήγηση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Με «ξεναγό» τον διευθυντή του Μουσείου Καθηγητή Νικόλαο Ζούρο, τo απόγευμα του Σαββάτου 8 Αυγούστου στις 6 το απόγευμα
ΥΓΕΙΑ + ΣΩΜΑ

Σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομείο ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ

Σε πολύ καλό κλίμα και η συνάντηση με τον πρόεδρο του Βοστανείου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εικαστικά, κίνηση και εξόρμηση για παιδιά στην Αγία Παρασκευή

Ειδικό πρόγραμμα για τους μικρούς φίλους της έκθεσης «Sleeping with a tiger»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Nέα εκπαιδευτική δραστηριότητα για τους μικρούς φίλους του Μουσείου

«Γεωλογικός χρόνος & Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» την Κυριακή 9 Αυγούστου στις 11 το πρωί
ΥΓΕΙΑ + ΣΩΜΑ

Νέα αύξηση: 124 νέα κρούσματα σήμερα

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία με έναν νέο θάνατο το τελευταίο 24ωρο ση χώρα μας
ΥΓΕΙΑ + ΣΩΜΑ

Αλλοι 18 σε καραντίνα στο Πλωμάρι!

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των δειγμάτων που λήφθηκαν από 18 άτομα που ιχνηλατήθηκαν ως σχετιζόμενα με το έκτο θετικό στον κορονοϊό κρούσμα στο Πλωμάρι
ΥΓΕΙΑ + ΣΩΜΑ

Συζήτησαν για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας Καλλονής

Επίσκεψη του Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, κ. Χρήστου Ροϊλού στο Λεκανοπέδιο
ΥΓΕΙΑ + ΣΩΜΑ

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

Ωράριο σε κέντρα διασκέδασης αν χρειαστεί - Δεν υπάρχει τώρα θέμα επαναφοράς των SMS
ΥΓΕΙΑ + ΣΩΜΑ

121 νέα κρούσματα ‑ Κανένας θάνατος

Ηχηρό «καμπανάκι» Τσιόδρα: «Κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑ + ΣΩΜΑ

Προς δεύτερο πυρήνα κορονοϊού στο Πλωμάρι

Δεύτερο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος έκλεισε στο Πλωμάρι. Προσωρινά κλειστό το κέντρο Υγείας για να (ξανα)απολυμανθεί!