× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Bόλτα στις φυσικές ομορφιές και τα μυστικά του Αμπελικού

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ

Δημοσίευση 23/10/2022

Bόλτα στις φυσικές ομορφιές και τα μυστικά του Αμπελικού

Σε απόσταση 38 χιλιομέτρων από την πόλη της Μυτιλήνης, γατζωμένο στις παρυφές του Ολύμπου, βρίσκεται το Αμπελικό και μοιράζει απλόχερα με την επιβλητικότητά του, τις φυσικές ομορφιές και τα μυστικά του.
Το Βάκχειον ή Βάκχεον όπως λεγόταν η περιοχή στην αρχαιότητα, το σημερινό Αμπελικό, αποτελεί έναν από τους πιο ιδιαίτερους οικισμούς της Λέσβου. Είναι ένα από τα αρχαιότερα χωριά του νησιού, καθώς εκτιμάται ότι κατοικήθηκε τον 3ο π.Χ. αιώνα.
Οδηγώντας από τη Μυτιλήνη προς τα χωριά του Πλωμαρίου κι επιλέγοντας την ορεινή διαδρομή από τη Μεγάλη Λίμνη, σε 40 λεπτά περίπου ο ταξιδιώτης φτάνει μπροστά σε ένα πολύχρωμο πανόραμα, που προκαλεί ακόμη και τον πιο ερασιτέχνη φωτογράφο για ένα «κλικ».
Φτάνοντας, η πανοραμική θέα που αντικρίζουμε θα μας εντυπωσιάσει. Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει ο Ναός του Αγίου Νικολάου, ο παλαιότερος Ναός της περιοχής, μια τρίκλιτη βασιλική. Στον περίβολο της εκκλησίας υπάρχει το μουσείο ρητίνης, στο οποίο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ξεναγηθεί από τον δραστήριο ιερέα Στρατή Κακάμπουρα, μαθαίνοντας παράλληλα την ιστορία και την παράδοση της περιοχής.
Να επισημάνουμε ότι με ενέργειες του ιερέα και των κατοίκων του χωριού δημιουργήθηκε η ομάδα εθελοντισμού «Άμπελος». Διακρίνεται ως μία από τις πιο δραστήριες εθελοντικές ομάδες, που με τις ενέργειές της έχει αναδείξει και έχει βοηθήσει σε πολλούς τομείς το χωριό στο βαθμό του δυνατού. Αφήνοντας πίσω μας την εκκλησία και περνώντας το μικρό γεφυράκι, ανεβαίνουμε σιγά-σιγά προς το χωριό. Μπροστά μας ξεπροβάλλουν τα χρωματιστά του σπίτια με τις πολύχρωμες πόρτες και παράθυρα, με τις αυλές και τις βεράντες τους γεμάτες λογιών - λογιών λουλούδια. Οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού είναι φιλόξενοι και πρόθυμοι να μας ξεναγήσουν και να διηγηθούν ιστορίες της περιοχής.
Στο κέντρο του χωριού υψώνεται ένας ορθογώνιος πύργος ύψους 16 μέτρων, γνωστός ως «Πύργος των Γατελούζων». Παλιότερα το ύψος του έφτανε μέχρι τα 27 μέτρα, αλλά δυστυχώς και εδώ ο «πανδαμάτωρ» χρόνος αλλοίωσε την αρχική μορφή του.

Η ονομασία του οφείλεται στην Γενοβέζικη περίοδο κατά την οποία χτίστηκε, δηλαδή κατά την περίοδο 1355 - 1462 μ.Χ. Βάσει πηγών ο πύργος χρησιμοποιήθηκε πρωτίστως ως παρατηρητήριο, αλλά συγχρόνως ήτανε και καστρόπυργος αφού είναι γνωστό ότι οι πειρατές στα χρόνια εκείνα φτάνανε μέχρι και σε αυτά τα χωριά.

Στα δύο καφενεία του χωριού, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τους κατοίκους, να πιει καφέ και να απολαύσει την ηρεμία που προσφέρει το τοπίο. Επιπλέον, από το τοπικό μικρό παντοπωλείο υπάρχει η δυνατότητα να εφοδιαστεί με τα απαραίτητα για να ξεκινήσει μια υπέροχη περιπατητική διαδρομή με προορισμό την κορυφή του Ολύμπου.
Στο χωριό υπάρχει ξενώνας του Ιερού Ναού που μπορεί να φιλοξενήσει επισκέπτες που επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στο χωριό. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 22520 91067 και 6972881341.Επειδή η διαδρομή Αμπελικού - Προφήτη Ηλία είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες σας δίνουμε ορισμένες πληροφορίες.

Η διαδρομή με προορισμό την κορυφή του βουνού του Ολύμπου και συγκεκριμένα το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, ξεκινάει από τον μικρό δρόμο για το ξωκλήσι της Παναγιούδας. Αμέσως μετά θα συναντήσουμε το ανηφορικό μονοπάτι το οποίο θα ακολουθήσουμε περπατώντας παράλληλα με το ποτάμι, ανάμεσα σε πεύκα, καστανιές, πλατάνια, ροδιές, και καρυδιές.

Εδώ να σημειώσουμε ότι θέλει ιδιαίτερη προσοχή, γιατί η βλάστηση είναι πολύ πυκνή και σε ορισμένα σημεία μπορεί να έχει κλείσει το μονοπάτι. Μετά από αρκετή ώρα διαδρομής θα βρεθούμε στη δεξαμενή του χωριού και σε περίπου 15 λεπτά φτάνουμε μπροστά σε ένα περιφραγμένο χώρο. Συνεχίζουμε την πορεία μας δίπλα στην περίφραξη και στον χωμάτινο δρόμο που συναντάμε, στρίβουμε δεξιά.

Η λιγοστή, μα υπάρχουσα σηματοδότηση θα μας βοηθήσει να φτάσουμε έως τον ασφάλτινο δρόμο. Από εκεί, καλύτερα σηματοδοτημένα μονοπάτια θα μας οδηγήσουν στην κορυφή του Ολύμπου. Η θέα και οι εικόνες που αντικρίζουμε θα μας δώσουν τη χαρά να απολαύσουμε ολόκληρο το νησί από ψηλά, 960 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας!

Αφεθείτε στην ομορφιά των χρωμάτων και απολαύστε τον έρωτα της φύσης!
Από αυτό το μαγικό σημείο θα ξεκινήσει το υπέροχο ταξίδι της επόμενης διαδρομής με προορισμό την κωμόπολη της Αγιάσου.

*Ευχαριστούμε τον Παναγιώτη Θαλασέλλη (Νταλάρα) για τη βοήθεια.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ