× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ένα πρόβλημα για δυνατούς λύτες!

Περιφερειακό Συμβούλιο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 28/11/2019

Ένα πρόβλημα για δυνατούς λύτες!

Πολλοί ήταν οι περιφερειακοί σύμβουλοι που θέλησαν να τοποθετηθούν στην προ ημερησίας συζήτηση που έγινε για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης 27 Νοεμβρίου στη Χίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «Ν» ήταν το μοναδικό μέσο ενημέρωσης της Λέσβου που παρακολούθησε όλη την διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος της από την αίθουσα της έδρας της Περιφέρειας στη Μυτιλήνη όπου γινόταν η τηλεδιάσκεψη για τους περιφερειακούς συμβούλους που επέλεξαν να μην μεταβούν στη Χίο.

Όπως, ήδη έχουμε σημειώσει, μετά από 4 ώρες τοποθετήσεων και αψιμαχιών το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου πήρε σχεδόν ομόφωνα την απόφαση να υιοθετήσει τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των Δήμων του Βορείου Αιγαίου που τάσσονται κατά της δημιουργίας νέων κλειστών δομών στα νησιά.

Στην αρχή της διαδικασίας τον λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης ο οποίος ενημέρωσε το σώμα σχετικά με τις συναντήσεις που έχει κάνει με τον Πρωθυπουργό και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες για το φλέγον αυτό ζήτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ.Μουτζούρης στην τοποθέτηση του  διέψευσε ότι είχε προηγούμενη ενημέρωση για τα μέρη στα οποία θα κατασκευαστούν οι νέες κλειστές δομές σύμφωνα με τον υπάρχον κυβερνητικό σχεδιασμό. Παράλληλα ο κ.Μουτζούρης τόνισε ότι η ύπαρξη των κλειστών κέντρων είναι ένα θετικό μέτρο καθώς «λειτουργεί ως αντιδέλεαρ στην προσέκλυση κι άλλων μεταναστών».

Στη συνέχεια της ενημέρωσης του ο κ.Μουτζούρης χαρακτήρισε ως άδικη την εξαγγελία της κυβέρνησης για την χωρητικότητα των νέων κλειστών κέντρων και ζήτησε το άμεσο κλείσιμο των υπαρχουσών δομών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ακόμα ο κ.Μουτζούρης υπογράμμισε ότι θα αποτύχει η ίδρυση κάποιου κέντρου αν δεν έχει την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Τέλος ο Περιφερειάρχης διακήρυξε ότι οι προυποθέσεις που είχε θέσει δεν τηρούνται καθώς οι Δήμοι δεν συμφωνούν και δεν υπάρχει σαφής σχεδιασμός για την μείωση των ροών. «Κατά συνέπεια δεν μπορεί να επιμείνουμε σε αυτό το σχέδιο».

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο περιφερειακός σύμβουλος Στράτος Γεωργούλας ο οποίος πρότεινε να παρθεί απόφαση ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά. Επίσης ο κ.Γεωργούλας «απευθυνόμενος στον συνάδελφο πανεπιστημιακό κ.Μουτζούρη» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τον κάλεσε να του υποδείξει μια και μόνο επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι τα κλειστά κέντρα λειτουργούν αποτρεπτικά στην έλευση προσφύγων και μεταναστών. «Εγώ καταθέτω στα πρακτικά του Περιφερειακού Συμβουλίου μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα κλειστά κέντρα δεν αποτρεπτικά τουναντίον αυξάνουν τα λεφτά των διακινητών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά το τέλος της τοποθέτησης του κ.Γεωργούλα τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της παράταξης «Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο» Παναγιώτης Χριστόφας.

Κριτική στις θέσεις του Περιφερειάρχη Κ.Μουτζούρη καλώντας τον παράλληλα να εξηγήσει την αλλαγή της στάσης του έκανε ο επικεφαλής της κίνησης «Συμπαράταξη Πολιτών» Γιάννης Σπιλάνης ο οποίος τόνισε ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό «δεν διακρίνεται ούτε για τον ρεαλισμό της, ούτε για τον ανθρωπισμό της και πάνω από όλα για τον σεβασμό στους νησιώτες που σήκωσαν και σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης».

Ο κ.Σπιλάνης ανέπτυξε τις θέσεις της Συμπαράταξης Πολιτών για το ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού επισημαίνοντας ότι από πλευράς κυβέρνησης υπάρχει ανυπαρξία σχεδίου διαχείρισης του ζητήματος τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουν την εφαρμογή μέτρων που οδηγούν προς την παγίωση και επιδείνωση της απαράδεκτης σημερινής κατάστασης ενώ δεν θα βελτιώσει σε καμιά περίπτωση της αρνητικές επιπτώσεις του προσφυγικού προβλήματος στα νησιά.Κι αυτό που ζητάμε είναι αποσυμφόρηση των νησιών και διατήρηση του αριθμού των προσφύγων στα ΚΥΤ κάτω από τα όρια της χωρητικότητας τους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Σπιλάνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Βόρειο Αιγαίο Σταύρος Τάσσος αναφέρθηκε στα αίτια που αναγκάζουν τους ανθρώπους να γίνουν είτε πρόσφυγες είτε μετανάστες επισημαίνοντας ότι ως παράταξη δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα στις δυο αυτές έννοιες γιατί τους μεν τους διώχνει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και τους δε η «ιμπεριαλιστική ειρήνη».Ο κ.Τάσσος θεωρεί ότι οριστική λύση του προβλήματος είναι να σταματήσουν οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις και να μην υπάρχει φτώχεια και εξαθλίωση. «Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι και εμείς ως λαός έχουμε ζήσει στο πετσί μας την προσφυγιά και την μετανάστευση γι αυτό δεν μπορεί να τα βάζουμε με τα θύματα των πολέμων και των επεμβάσεων».

Ακολούθως ο κ. Τάσσος πρότεινε στο περιφερειακό συμβούλιο της υιοθέτηση ψηφίσματος με τα παρακάτω βασικά σημεία: Να κλείσουν όλα τα hot spot σε όλα τα νησιά και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική ελλάδα όπου με γρήγορες και δίκαιες διαδικασίες θα τους δίνονται έγγραφα προκειμένου να συνεχίζουν το ταξίδι τους και να δημιουργηθούν στα νησιά μικρά κέντρα όπου θα γίνεται μόνο η ταυτοποίηση και καταγραφή.

O περιφερειακός σύμβουλος Θοδωρής Βαλσαμίδης όταν πήρε τον λόγο τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν από μια εβδομάδα το σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ο οποίος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την καθιέρωση κλειστών κέντρων προσωρινής πρώτης υποδοχής & φιλοξενίας, οι οποίες είτε τις θεωρούμε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση, είτε όχι, ήταν βασικό σημείο του Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. «Σε ότι αφορά τα νησιά μας όμως δεν μπορούν να κατασκευαστούν νέες δομές.Τα νησιά μας δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο βάρος.Τα νησιά μας δέχονται το βάρος της υποδοχής, δεν μπορούν να δέχονται και το βάρος της φιλοξενίας, είτε μεταναστών, είτε προσφύγων. Αυτό είναι ένα δυνατό μήνυμα που πρέπει σήμερα να στείλουμε σε όλους. Εντός και εκτός της πατρίδας μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Βαλσαμίδης.

Ο Νίκος Μανάβης από την παράταξη «Ανταρσία στο Αιγαίο» στην τοποθέτηση του υπογράμμισε ότι το Π.Σ. πρέπει να πει ένα βροντερό όχι στα κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών καθώς «η κυβερνητική απόφαση για τη δημιουργία νέων κέντρων κλειστού τύπου αποτελεί ποιοτική τομή στην αντιπροσφυγική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε».

Επίσης ο κ.Μανάβης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «με διατάξεις που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και με μπόλικες δόσεις ισλαμοφοβίας η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες ως κοινούς εγκληματίες. Τα κλειστά κέντρα θα οδηγήσουν τους πρόσφυγες σε απόγνωση και απελπισία.Θα έχουμε εξεγέρσεις, αυτοκτονίες και έξαρση της κρατικής καταστολής μέσα στα κέντρα και ανάπτυξη της ξενοφοβίας και του ρατσισμού έξω από αυτά. Ωστόσο θα διαψευστούν όσοι περιμένουν πως έτσι δε θα ανακοπούν οι προσφυγικές ροές. Οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να έρχονται όσο οι συνθήκες πολέμου, απόλυτης φτώχειας και καταπίεσης υφίστανται στις χώρες προέλευσής τους».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση