× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επιτυχημένη η εκδήλωση της ΚΝΕ

Το περασμένο Σάββατο στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/11/2019

Επιτυχημένη η εκδήλωση της ΚΝΕ

Μια πολύ ζεστή εκδήλωση για το Πολυτεχνείο, με αφορμή την επέτειο των 46 χρόνων που συμπληρώνονται φέτος, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Νοεμβρίου στη Λέσβο σε καφετέρια της πόλης από το Τομεακό Συμβούλιο Λέσβου της ΚΝΕ.

Ο Νίκος Λάππας, μέλος του γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ που έκανε και την κεντρική ομιλία, έθεσε τα επίκαιρα και σύγχρονα διδάγματα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Αναφέρθηκε στην ξεχωριστή θέση που έχει στους σύγχρονες αγώνες του λαού και της νεολαίας, καθώς και στα πλούσια συμπεράσματα για το σήμερα. Στάθηκε στα συνθήματα που κοσμούσαν την πύλη του Πολυτεχνείου «Έξω οι ΗΠΑ», «Έξω το ΝΑΤΟ» που αποτελούν συνδετικό κρίκο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με τους σύγχρονους αγώνες, ιδιαίτερα σε ένα νησί όπως η Λέσβος που τα αποτελέσματα της «φιλειρηνικής» τους δράσης αποτυπώνονται στους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες στη Μόρια και αλλού.

Ανάμεσα στα άλλα ανέφερε στην ομιλία του: «Ο λαός και η νεολαία της Λέσβου, οι φοιτητές που σπουδάζετε στο νησί, βλέπετε τα τραγικά αποτελέσματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Συρία και των επεμβάσεων σε άλλες χώρες, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, των σύμμαχων χωρών μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν γεμίσει το Αιγαίο πνιγμένα παιδιά, πρόσφυγες ξεριζωμένους, στοιβαγμένους κάτω από άθλιες συνθήκες στα διάφορα κολαστήρια τύπου Μόρια που έχουν στήσει σε πολλά νησιά του Αιγαίου.

Αυτή η τραγική κατάσταση που συντηρείται και εδώ στο νησί εγκλωβίζοντας ανθρώπους είναι η πολιτική της ΝΔ με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.
Εμείς το λέμε καθαρά, όποιος εναντιώνεται στις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων δεν μπορεί να μην αντιπαλέψει το σύστημα που γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά για τις επενδύσεις και τα κέρδη μιας χούφτας μονοπωλίων.
Δεν γίνεται να μην εναντιώνεται στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ που έχουν πρωτοστατήσει στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των ντόπιων μονοπωλίων.

Δεν γίνεται να μην διεκδικεί και μέσα από τα εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους και τα μαθητικά συμβούλια τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων από τα νησιά και την ασφαλή μεταφορά τους στον τόπο προορισμού τους. Ιδιαίτερα την άμεση επανένωσης των οικογενειών. Την ασφαλή διαβίωση των 4500 ασυνόδευτων ανήλικων που κανείς δεν ξέρει την τύχη τους.
Δεν μπορεί να μην εναντιωθεί στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που συνέχισε την βαθιά εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ στην περιοχή ακριβώς από το σημείο που της τα παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εξελίξεις που μπλέκουν το λαό της χώρας μας και ιδιαίτερα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου σε μεγάλους κινδύνους.

Επιδιώκουν να παρουσιάσουν το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ ως παράγοντα ασφάλειας για τη χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή. Προσπαθούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα. Εμείς σας λέμε καθαρά, ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, είναι παράγοντας αστάθειας στην περιοχή μας. Άλλωστε δεν χρειάζεται να αποδείξουμε τίποτα εμείς, αφού από όπου έχουν περάσει, έχουν σπείρει, πολέμους, προσφυγιά, ξεριζωμό, αλλαγές συνόρων κ.α.

Μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους και τις γενικές συνελεύσεις, τα μαθητικά συμβούλια και τα εργατικά σωματεία πρέπει να καταγγελθούν στους νέους απόψεις που στο επίκεντρο του προβλήματος βάζουν τους πρόσφυγες και όχι την αιτία που δημιουργεί την προσφυγιά όπως πρόσφατα ακούστηκαν και από στέλεχος της ΟΝΝΕΔ στο Πανεπιστήμιο, εδώ στη Λέσβο. Που με περίσσιο θράσος φόρτωσε μέχρι και την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων στους πρόσφυγες, καλώντας τους φοιτητές που θέλουν δωρεάν σίτιση «να βαφτούν μαύροι και να έρθουν από απέναντι για να τρώνε τσάμπα».

Κουβέντα δεν είπε όμως για την Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και το Δουβλίνο 2 που εγκλωβίζει τους ανθρώπους στα νησιά του Αιγαίου! Κάνοντας τους μπαλάκι ανάμεσα στους ανταγωνισμούς ΗΠΑ – ΕΕ – Τουρκίας κ.α.
Κιχ δεν έβγαλε για τα προγράμματα του ΝΑΤΟ που τρέχουν στα πανεπιστήμια, τις διευκολύνσεις που δίνουν στους σχεδιασμούς των φονιάδων όπως έκανε πρόσφατα και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παραχωρώντας οπτικές ίνες στο αερόπλοιο τύπου Ζέπελιν στη Σάμο.

Δεν μας είπε όμως το συγκεκριμένο στέλεχος την νεολαίας της ΝΔ ότι η εργατική – λαϊκή οικογένεια θα πληρώσει το 93% τον φόρων για το 2020 και μόλις το 7% θα πληρώσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, χρήματα τα οποία δίνει η μεγάλη πλειοψηφία και των οικογενειών των φοιτητών που βρίσκονται στα νησιά.

Δεν μας είπε επίσης ότι η ΝΔ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν εξασφαλίσει εθελοντική – άκουσον – άκουσον - φορολογία για τους εφοπλιστές, ενώ την ίδια στιγμή τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κάθε χρόνο αυξάνονται αλματωδώς παρά την έκπτωση που έχουν οι φοιτητές.

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δείχνουμε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη να εκφραστεί με συλλογικό τρόπο μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους και τα μαθητικά συμβούλια.
Με τους δεκάδες χιλιάδες που θα βγουν στο δρόμο στα συλλαλητήρια για την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου σε όλη τη χώρα θα πάρουν την καλύτερη απάντηση».


Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τις ζωντανές μαρτυρίες του Αποστόλη Κομνηνάκα ο οποίος ήταν στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη του 1973 όντας τότε δευτεροετής φοιτητής της Νομικής. Μεταφέροντας μέσα από την προσωπική του εμπειρία γνωστές και άγνωστες πλευρές των γεγονότων τις ημέρες πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της 17ης Νοέμβρη του 1973 καθήλωσε, «μετέφερε» σε εκείνες τις μέρες όσους παρευρεθήκαν στην εκδήλωση.

Αναφέρθηκε στο καθεστώς τρόμου που υπήρχε εκείνα τα χρόνια, στις προσπάθειες που έκαναν οι φοιτητές να συζητήσουν, να οργανώσουν την πάλη τους, στη δημιουργία της Αντι-ΕΦΕΕ με μπροστάρηδες τα μέλη της ΚΝΕ. Επισήμανε τις προσπάθειες που υπήρχαν να δημιουργηθούν προβοκάτσιες αλλά και την αντίδραση των ίδιων των φοιτητών για να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε σε όλους, η εξιστόρηση των γεγονότων της ημέρας του Πολυτεχνείου, το πως ένιωθαν οι ίδιοι οι φοιτητές, πως «έσπασε το φράγμα του φόβου» όπως χαρακτηριστικά είπε, απέναντι από τα τανκς.

Και οι δύο ομιλίες «πυροδότησαν» την πλούσια συζήτηση που ακολούθησε με πολλά ερωτήματα που έθεσαν οι παρευρισκόμενοι τόσο ιστορικά, για την χούντα των συνταγματαρχών, τη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ εκείνη την περίοδο όσο και με βάση τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, για τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ στην περιοχή, τις εξελίξεις με το πανεπιστημιακό άσυλο κ.α.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Με τα χαιρετίσματα δεν προχωράει το Σάρλιτζα»

Ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Καρασάββας επανέφερε το ζήτημα της διάσωσης του ιστορικού κτιρίου στη χθεσινή συνεδρίαση, ζητώντας δραστικές ενέργειες από την περιφερειακή αρχή
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Έχετε σχέσεις με ΜΚΟ κ.Κύτελη;»

Σειρά ερωτημάτων από τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Κατζανό της «Επανεκκίνησης» προς τον Δήμαρχο Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Νέο λιμάνι στο Σίγρι από το Φθινόπωρο;

Προχωρούν οι εργασίες- αισιόδοξος ο περιφερειακός Σύμβουλος, Θεόδωρος Βαλσαμίδης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡΑΣΕΙΣ

«Αλλα λέει ο Δήμαρχος και άλλα ο Αντιδήμαρχος!»

Κινητοποίηση για την Επάνω Σκάλα- Πάνω από 200 υπογραφές για να μη μετατραπεί το πάρκο σε πάρκινγκ λέει ο Μάκης Βενέτας στο «Ν»
ΥΓΕΙΑ + ΣΩΜΑ

Μεγάλη ελβετική αποστολή κατά του κορονοϊού

Το ίδρυμα Guido Fluri έχει δωρίσει σημαντικό ιατρικοτεχνολογικό εξοπλισμό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Απόλυτα επιτυχημένο το Ψηφιακό Σχολείο Γεωπάρκων

Πραγματοποιήθηκε μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας από 10 έως 26 Ιουνίου 2020 με συντονιστή το Γεωπάρκο Λέσβου
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Ο Βέρρος στα Υπουργεία!

Σειρά επαφών και συναντήσεων του Δημάρχου στην Αθήνα για θέματα του Δήμου Δυτικής Λέσβου
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πιάσαμε Ιούλιο, Αντιδήμαρχε!

«Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο» διαβεβαιώνει ο Στρατής Τζιμής σχετικά με την ολοκλήρωση των έργων στην παιδική χαρά του Πάρκου Αγίας Ειρήνης
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Η ΝΔ οδηγεί σε λουκέτα τις επιχειρήσεις»

Συνάντηση Μπουρνού με τον πρόεδρο των καταστημάτων «Ασπίδα», Ν. Γιαννάκα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά»

Τοποθέτηση της βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στην τροπολογία που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος
ΧΩΡΙΑ

«Οι αφανείς ήρωες να γίνουν πρωταγωνιστές!»

Εξόρμηση από την Τοπική Οργάνωση Λέσβου της ΚΝΕ στο Μανταμάδο