× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Από τη Μυτιλήνη στη χώρα με τις 11.800 προστατευόμενες περιοχές

Ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, ο μόνος Έλληνας που συμμετείχε στο 1ο παγκόσμιο φόρουμ για την προστασία της φύσης μιλά για «την εμπειρία της Κίνας»

Δημοσίευση 5/11/2019

Από τη Μυτιλήνη στη χώρα με τις 11.800 προστατευόμενες περιοχές

Το 1ο παγκόσμιο Φόρουμ για την διατήρηση της φύσης και προστατευόμενων περιοχών, πραγματοποιήθηκε στην πόλη Shenzhen της Κίνας με τη συμμετοχή επικεφαλής διεθνών οργανισμών και εθνικών αντιπροσωπειών από 10 χώρες με αναπτυγμένα συστήματα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την Ελλάδα συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO.

«Στο Παγκόσμιο Φόρουμ παρουσιάστηκε το νέο σύστημα διακυβέρνησης των προστατευόμενων περιοχών της Κίνας,  η εμπειρία της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών σε διεθνές επίπεδο και οι προσπάθειες για την προστασία της βιοποικιλότητας και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για την προστασία της φύσης μέσα από εμβληματικά παραδείγματα προστατευόμενων περιοχών» λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο καθηγητής Νίκος Ζούρος.

Στην ομιλία του ο Νίκος Ζούρος παρουσίασε τους στόχους του προγράμματος Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και αναφέρθηκε στις δράσεις των γεωπάρκων για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, την αλληλεξάρτηση μεταξύ γεωποκιλότητας και βιοποικιλότητας. Αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένα επιτυχή παραδείγματα προστασίας, ανάδειξης και αποτελεσματικής διαχείρισης γεωλογικών μνημείων όπως το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ειδική τελετή στα πλαίσια του συνεδρίου ο καθηγητής Νίκος Ζούρος και ο Li Chunliang επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Δασών και Λιβαδιών απένειμαν ειδικά βραβεία στις δύο προστατευόμενες περιοχές που αναγνωρίσθηκαν  το 2019 ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.

Όπως λέει ο κ. Ζούρος ξεναγώντας μας σε αυτή τη σημαντική από κάθε άποψη επιστημονική συνάντηση «στα πλαίσια του 1ου παγκόσμιου Φόρουμ για την διατήρηση της φύσης και των προστατευόμενων περιοχών διοργανώθηκαν θεματικά συμπόσια στα ακόλουθα θέματα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Το σύστημα των προστατευόμενων περιοχών και η πολιτική διαχείρισης γης στην Κίνα

- Διαχείριση και οικολογική αποκατάσταση οικοτόπων άγριας ζωής

- Εμπειρίας αναψυχής σε προστατευόμενες περιοχές και οικολογικά προϊόντα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Περιβαλλοντική εκπαίδευση και κοινωνική συμμετοχή

- Νομοθεσία, κανονισμοί διαχείρισης και σύστημα φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.

- Παρακολούθηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των σχεδίων διαχείρισης για την διατήρηση της φύσης.

- Η συμμέτοχη των πολιτών στη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών

- Διεθνής συνεργασία και πρόοδος στην διαχείριση προστατευόμενων περιοχών

- Αστική ανάπτυξη και προστατευόμενες περιοχές».

Σύμφωνα με τον κ. Ζούρο «η Κίνα έχει θεσμοθετήσει περισσότερες από 11.800 προστατευόμενες περιοχές, καλύπτοντας το 18% της χερσαίας έκτασής της και το 4,6% της θαλάσσιας, με στόχο την δημιουργία του πιο εκτεταμένου μηχανισμού διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών μέχρι το 2025. Οι προστατευόμενες περιοχές της χώρας χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες - εθνικά πάρκα, φυσικά πάρκα και προστατευόμενες φυσικές περιοχές.

Δέκα πιλοτικά προγράμματα για δημιουργία εθνικών πάρκων, που αντιπροσωπεύουν τα πιο τυπικά φυσικά οικοσυστήματα της Κίνας, θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2020. Τα πιλοτικά εθνικά πάρκα περιλαμβάνουν το Εθνικό Πάρκο Giant Panda, το Εθνικό Πάρκο Τριών Ποταμών και το Εθνικό Πάρκο Σιβηρικού Τίγρη και Λεοπάρδαλης.

Οι φυσικές προστατευόμενες περιοχές είναι εκείνες οι περιοχές που φιλοξενούν άγρια ​​ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση ή έχουν ιδιαίτερη σημασία για την προστασία των φυσικών οικοτόπων. Σήμερα, οι προστατευόμενες περιοχές της Κίνας - συμπεριλαμβάνουν 35 εκατομμύρια εκταρίων φυσικών δασών και 20 εκατομμύρια εκταρίων υγροτόπων - προστατεύουν το 85% της συνολικής άγριας ζωής της χώρας και το 65% των φυτών της. Τα φυσικά πάρκα, όπου ο μηχανισμός λειτουργίας τους παρουσιάσθηκε επίσημα για πρώτη φορά, θα διαδραματίσουν ένα ρόλο στην παροχή μεγαλύτερης αλληλεπίδρασης μεταξύ φύσης και ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, των επιστημονικών μελετών και της δημόσιας εκπαίδευσης».

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα σεβαστούν οι πολίτες της Μυτιλήνης την πεζοδρόμηση της Ερμού;

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Προβληματισμοί, διαφωνίες και συμφωνίες εκφράστηκαν σε σχέση με την κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσιάστηκε
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα και αντιδράσεις για μίσθωση ακινήτου της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης ενέκρινε μίσθωση ακίνητου της Δημοτικής Επιχείρησης σε εταιρικό σχήμα που συμμετέχει ο ίδιος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Αγιάσο μαθητές από το Λαγονήσι

Τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοτσώνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξανά στα δικαστήρια για να παραμείνουν στη δουλειά τους

Οι 13 εργαζόμενοι covid της ΔΕΥΑ Λέσβου κατέθεσαν για δεύτερη φορά Ασφαλιστικά Μέτρα, μετά την αρχική αρνητική απόφαση του δικαστηρίου. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Βάλεσης και Σηφάκη κατέθεσαν ως μάρτυρες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου