× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Έρχεται έξτρα χρηματοδότηση για το «Εξοικονομώ»

Το πήρε πάνω της η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 1/11/2019

Έρχεται έξτρα χρηματοδότηση για το «Εξοικονομώ»

Είδε κι απόειδε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, από τη στιγμή που ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης και οι συνεργάτες του δεν έδειξαν το πρέπον ενδιαφέρον και σύμφωνα με αποικλειστικές πληροφορίες του «Ν» έρχεται έξτρα χρηματοδότηση για το Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και κατόπιν επικοινωνίας με τον προϊστάμενο της ΕΥΔ κ. Γιώργο Πλακωτάρη, παρότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καθαρή εικόνα για το ύψος της επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης, εκτιμάται πως αυτή θα κυμαίμεται μεταξύ 7,5 - 9 εκατ. ευρώ, για την οποία η διαχειριστική αρχή έχει κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να εγκριθεί. 

Ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (ΕΥΔ) Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Γιώργος Πλακωτάρης

Κάτι που σημαίνει ότι θα «ανακουφιστούν» αρκετοί συμπολίτες μας, που ανέμεναν όλο το προηγούμενο διάστημα μια τέτοια θετική εξέλιξη, ώστε να εκμεταλλευτούν τις παροχές του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις οικίες τους.

Μιλώντας με την κ. Πηνελόπη Μπεκίρη, υπεύθυνη του «Office4You», μας ανέφερε σχετικά: «Αναμφίβολα, πρόκειται για μια ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη. Είναι πολύς ο κόσμος που όλο το προηγούμενο διάστημα μπήκε στη διαδικασία και ξόδεψε χρήματα, έχοντας πληρώσει τους μηχανικούς, τους μελετητές, έχοντας τακτοποιήσει διάφορες εκκρεμότητες για τα ακίνητα που ενδιάφερονταν να εντάξουν στο πρόγραμμα και περίμεναν υπομονετικά να δοθεί έξτρα χρηματοδότηση. Πέραν των επιτυχώς ολοκληρωμένων αιτήσεων, υπάρχουν ανοικτές αιτήσεις στο σύστημα που για οποιοδήποτε λόγο έμειναν εκκρεμείς, αιτήσεις που έχουν τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης, αλλά και αιτήσεις που δεν άνοιξαν ποτέ γιατί δεν πρόλαβαν».

Η Πηνελόπη Μπεκίρη, του "Office4you"

Αναφερόμενη στα οφέλη που θα προκύψουν, η κ. Μπεκίρη πρόσθεσε: «Εκτιμώ, πως η κίνηση της επιπρόσθετης ενίσχυσης είναι στη σωστή κατεύθυνση. Κινείται η αγορά κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί υπάρχει όντως μεγάλη διαφορά στην τοπική οικονομία. Κυρίως όμως στην ψυχολογία του κόσμου. Το πρόγραμμα έχει μεγάλη ζήτηση, είναι μια ιδιαιτέρως σημαντική βοήθεια και από την εμπειρία μου μπορώ να πω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ανοίγει νέους δρόμους, ακόμα και για ολική ανακαίνιση κατοικιών, μετά την έγκριση της αίτησης και της οικονομικής ενίσχυσης από το Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ.»

Δεδομένου ότι ανοικτές αιτήσεις στο σύστημα, που δεν είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα λόγω εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων, ανέρχονται σε 291 συνολικά, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πως είναι ακόμα περισσότερος ο κόσμος που θα επωφεληθεί από την επιπρόσθετη χρηματοδότηση μετά τις ενέργειες της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (ΕΥΔ) Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Ο μέσος όρος ενίσχυσης ανά αίτηση υπολογίζεται σε περίπου €15.000 και με επιπρόσθετο προς διάθεση κονδύλι ύψους 7,5 - 9 εκατ. ευρώ γίνεται αντιληπτό πως θα υπάρξει δυνατότητα για την ένταξη στο «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ» για το σύνολο των αιτήσεων, χωρίς να μένει κανείς... παραπονεμένος.

O επικεφαλής του συνδυασμού «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο», Παναγιώτης Χριστόφας, που είχε ζητήσει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος και να διευρυνθούν οι δικαιούχοι

Μια θετική εξέλιξη, που όχι μόνο βελτιώνει τη ζωή των πολιτών, αλλά δίνει και υπεραξία στα ακίνητά τους, για την οποία στο «Ν» είχαμε πιέσει με σειρά δημοσιευμάτων (ΕΔΩ και ΕΔΩ) όλο το προηγούμενο διάστημα, στηλιτεύοντας τη στάση του Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Κώστα Μουτζούρη, που έδειχνε να μην τον απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα, παρότι είχε προχωρήσει σε σχετική παρέμβαση και ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο», Παναγιώτης Χριστόφας.

Ευτυχώς, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και έτσι πολύ σύντομα, σύμφωνα με τις αποκλειστικές μας πληροφορίες, θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για την αξιοποίηση της επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης για τα νησιά της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, από πόρους του ΕΣΠΑ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ