× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αν ήταν απόγονοι του Ελευθέριου Βενιζέλου, θα το είχαμε καταλάβει...»

Ο Παναγιώτης Χριστόφας, επικεφαλής του «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Β. Αιγαίο», σχολίασε καυστικά Στο Νησί 99FM τη λογική «μπορούμε και μόνοι μας» της περιφερειακής αρχής Μουτζούρη

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 15/10/2019

«Αν ήταν απόγονοι του Ελευθέριου Βενιζέλου, θα το είχαμε καταλάβει...»

Προσκεκλημένος Στο Νησί 99FM και την εκπομπή «99 Και Σήμερα» ήταν το πρωί ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής του συνδυασμού «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο», Παναγιώτης Χριστόφας, μιλώντας εφ' όλης της ύλης σε μια συνέντευξη με αναφορές στα πεπραγμένα της περιφερειακής αρχής, μέχρι τον Αιολικό και τον Μαραθώνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ήταν ένα έντιμο 6μηνο και μια ιδιαίτερα χρήσιμη εμπειρία» ανέφερε αρχικά, ως προς τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στις πρόσφατες εκλογές, επισημαίνοντας ότι παίρνει κίνητρο από τον απλό κόσμο που τον συναντά καθημερινά στο δρόμο και τον παρακινεί να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και τα επόμενα χρόνια, διευκρινίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν το μετανιώνω, εδώ θα είμαι και τα επόμενα χρόνια, θα το ξανακάνω με στόχο τη νίκη».

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτης Χριστόφας σχολίασε τη δημιουργία ομάδων εργασίας εντός του συνδυασμού του, αξιοποιώντας την όρεξη που υπάρχει από εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους, αλλά και υποψηφίους του γενικότερα, τονίζοντας πως πράττουν «μια δομική αντιπολίτευση μέσα από το ρόλο που έδωσαν στο 'ΤΟΛΜΑΜΕ' οι κοινωνίες των νησιών του βορείου Αιγαίου, τιμώντας το ποσοστό του 20% που συγκέντρωσε στις πρόσφατες εκλογές.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας για την ανταγωνιστικότητα των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Παναγιώτης Χριστόφας στάθηκε «στις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Βόρειο Αιγαίο λόγω της νησιωτικότητας και του υψηλού μεταφορικού κόστους», που όπως τόνισε «πολύ καλώς χρηματοδοτείται μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου, μια προσπάθεια που ξεκίνησε η προηγούμενη Κυβέρνηση και πρέπει να συνεχιστεί αλλά και να επεκταθεί με τη νέα Κυβέρνηση, χωρίς να αρκεί φυσικά, ειδικά αν δεν αλλάξουμε μυαλά και νοοτροπία, αφού το μοντέλο που υιοθετήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν βοηθά προς την κατεύθυνση της αναταγωνιστικότητας.»

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο» σχολίασε επίσης τα πεπραγμένα της περιφερειακής αρχής Μουτζούρη, επισημαίνοντας ότι «ακόμα είναι νωρίς, γι' αυτό και στις παρεμβάσεις μας δε σηκώνουμε αντιπολιτευτικούς τόνους, δίνοντας μια περίοδο χάριτος, χωρίς να ξεχνάμε ότι σε μια περίοδο 100 ημερών μια νέα Αρχή δίνει το στίγμα της για όσα θα ακολουθήσουν. Δυστυχώς, ως τώρα δεν έχουμε δει κάτι. Ελπίζω ότι όντως σχεδιάζουν κάποια πράγματα και θα τα δούμε στην πορεία.»

Ερωτηθείς για τη εμμονή του Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη σχετικά με το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, ο Παναγιώτης Χριστόφας ανέφερε: «Σωστά, ως ένα βαθμό, το θέτει ψηλά στην ατζέντα. Η Κυβέρνηση φάνηκε ανέτοιμη εξάλλου στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όμως αυτό είναι μόνο μια πτυχή της Περιφέρειας. Υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που απαιτούν εγρήγορση και δράση. Υπάρχει αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης εξάλλου και οφείλει η υπόλοιπη περιφερειακή αρχή και ο κ. Μουτζούρης μαζί, να ασχοληθούν με τα αναπτυξιακά προβλήματα που αφορούν τα νησιά μας.» Διευκρίνισε μάλιστα ότι στο αυριανό περιφερειακό συμβούλιο περιμένει από τον Περιφερειάρχη να ενημερωθεί σχετικά για το σχέδιο που υπάρχει, με βάση τα όσα έχει κατά νου και η Κυβέρνηση, σε κάθε σενάριο. «Ο κόσμος από το 2015 ως σήμερα και ειδικά το τελευταίο διάστημα έχει χορτάσει από προεκλογικές κορόνες. Έχει ανάγκη πλέον από πράξεις.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως προς την απόφαση του Κώστα Μουτζούρη να προχωρήσει με ένα πολύ σφιχτό μοντέλο διοίκησης στην Περιφέρεια, παρότι δεν έχει πλειοψηφία στο περιφερειακό συμβούλιο, ο κ. Χριστόφας επεσήμανε: «Το μοντέλο αυτό, με τη στελέχωση όλων των επιτροπών από τα ίδια και τα ίδια άτομα, έναν στενό πυρήνα όπως λέτε, δεν συνηθίζεται. Το ζήτημα είναι να είσαι ουσιαστικός ως περιφερειακός σύμβουλος. Υπήρξαν συζητήσεις το καλοκαίρι για συνεργασίες, επικράτησε όμως γύρω από τον Κώστα Μουτζούρη η λογική του 'μπορούμε και μόνοι μας'. Μπορεί να αναθεωρήσει αργότερα, αλλά στην παρούσα φάση εκτιμώ ότι είναι λανθασμένη κίνηση.»

Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά πως «ίσως οι άνθρωποι εκείνοι που συμβουλεύουν τον Περιφερειάρχη να ενεργήσει με τέτοιο τρόπο, θεωρούν εαυτούς απογόνους του Ελευθέριου Βενιζέλου και νομίζουν ότι μπορούν να τα κάνουν όλα μόνοι τους. Πάντως αν ήταν, επειδή η πορεία τους στην αυτοδιοίκηση είναι πολυετής, θα το είχαμε καταλάβει όχι μόνο εμείς αλλά και όλη η Ελλάδα».

Ο κ. Χριστόφας σχολίασε στη συνέχεια και την εκλογή του στην Επιτροπή Προσφυγών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τον τρόπο που αυτή προέκυψε, ενώ ακολούθως η συζήτηση περιστράφηκε στα του αθλητισμού, επισημαίνοντας την ανάγκη συνεργασιών πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, ώστε να προχωρήσουν αναγκαία έργα, ειδικά σε ότι αφορά τον στίβο, αλλά και τα αθλήματα σάλας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση