× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σίριαλ με απόφαση για το Νηπιαγωγείο Βαρειάς

Ομόφωνα ψηφίστηκε χτες από το Δημοτικό Συμβούλιο να μεταστεγαστεί, ενώ δεχόταν πιέσεις η Κ. Στρατάκη για να συνεχιστεί η μίσθωση

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 12/2/2019

Σίριαλ με απόφαση για το Νηπιαγωγείο Βαρειάς

Ομόφωνα ψηφίστηκε το βράδυ της Δευτέρας από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου η άμεση καταγγελία της σύμβασης του Δήμου με την κ. Κουνιαρέλλη, ιδιοκτήτρια του ακινήτου όπου στεγάζεται το Νηπιαγωγείο της Βαρειάς. Ομόφωνα επίσης αποφασίστηκε να καταβληθούν τα μισθώματα και να γίνει νέος διαγωνισμός για την εξεύρεση νέας στέγης για το σχολείο. Παρόντες ήταν και γονείς από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου της Βαρειάς. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της διευθύντριας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Καίτης Στρατάκη ότι δεχόταν καθημερινά οχλήσεις για να συνεχιστεί η μίσθωση στο υφιστάμενο κτήριο, γεγονός που θέλησε να ξεκαθαριστεί η αντιδήμαρχος, Αναστασία Αντωνέλλη.

Προς το παρόν πάντως και λόγω της τελευταίας μελέτης πραγματογνώμονα για τα προβλήματα επάρκειας του παρόντος κτηρίου, το σχολείο έχει μετεγκατασταθεί προσωρινά στο οίκημα του Χαμόγελου του Παιδιού, το «σπίτι της Νέλλης» (σ.σ. Μπίνου). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κώστας Γιαννόπουλος, ο εκπρόσωπος του «Χαμόγελου του Παιδιού» έδωσε το πράσινο φως στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να φιλοξενηθεί το Νηπιαγωγείο Βαρειάς στο οίκημα στο Καγιάνι μέχρι τις 10 Ιουνίου.

Ειδικότερα, εκτός ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε το πρόβλημα στέγασης του νηπιαγωγείου Βαρειάς στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάιο κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας έγινε μελέτη για τη στατική επάρκεια του χώρου από ανεξάρτητο πραγματογνώμονα όπου σε αυτή διαπιστώθηκαν προβλήματα στατικότητας. Στο πλαίσιο αυτό το σχολείο μετακόμισε με την ευχενική παραχώρηση από το Χαμόγελο του παιδιού, στο «σπίτι της θείας Νέλλης». Το εν λόγω οίκημα εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2018 ως δομή φιλοξενίας βρεφών και παιδιών, με όλες τις απαραίτητες υποδομές. Εφόσον όμως δεν ξεκίνησε να λειτουργεί η δομή, ο χώρος παραχωρήθηκε προσωρινά στο νηπιαγωγείο.

Η εισήγηση Τσουπή

Τα πυρά της αντιπολίτευσης δέχτηκε η εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Παναγιώτη Τσουπή, ο οποίος εισηγήθηκε αρκετές… εναλλακτικές: Να δοθεί προθεσμία για την αποκατάσταση της στατικότητας και αν παρέλθει άπρακτη να γίνει εξώδικη καταγγελία ή άμεσα να γίνει εξώδικη καταγγελία και διακοπή της σύμβασης χωρίς την καταβολή των μισθωμάτων.

«Αυτό δεν είναι εισήγηση» αναφώνησε ο Στρατής Κυρατζής, ενώ και ο Στρατής Καραγεωργίου τόνισε ότι επί της ουσίας δεν παίρνει θέση ο Δήμος. Τον λόγο πήρε η Καίτη Στρατάκη, διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία ζήτησε τη μεταστέγαση του σχολείου επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα βάλω την υπογραφή μου, σε κτήριο όπου κινδυνεύουν μαθητές». Πρόσθεσε δε ότι δεχόταν καθημερινά οχλήσεις μέσω τηλεφωνημάτων για να μη ζητήσει μετεγκατάσταση του σχολείου.

Τη μεταστέγαση του σχολείου ζήτησε και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου Βαρειάς, Λάμπρος Πετρογιάννης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις ζητήθηκε από τους δημοτικούς συμβούλους στον κ. Ηλία Κουνιαρέλλη, σύζυγο της ιδιοκτήτριας του πολυσυζητημένου κτηρίου να αποχωρήσει λόγω του έννομου συμφέροντός του για το θέμα. Ο κ. Κουνιαρέλλης αποχώρησε, ενώ στη συνέχεια, παρακολούθησε και πήρε το λόγο ο Χάρης Πέτσικος, δικηγόρος της κ. Κουνιαρέλλη, ο οποίος ανέφερε ότι υπήρξαν τρεις εκθέσεις μηχανικών ότι το κτήριο έχει στατική επάρκεια, ότι έχει ζητήσει η πελάτισσά του από τον Εισαγγελέα να γίνει νέα μελέτη από ανεξάρτητο πραγματογνώμονα και ότι ο Δήμος θα πρέπει να σταθμίσει την απόφασή του, γιατί σε περίπτωση που το κτήριο είναι στατικά επαρκές, θα ζητηθούν τα διαφυγόντα κέρδη.

Ο επικεφαλής του άλλου Δρόμου, Στράτος Γεωργούλας ρώτησε τον κ. Κατσαρό ποιοι αιρετοί και ποιοι δημοτικοί υπάλληλοι του Δήμου Λέσβου φέρονται ως ύποπτοι για την τέλεση ποινικών αδικημάτων σχετικά με την καταλληλότητα του κτηρίου. Ο κ. Κατσαρός απάντησε ότι κατηγορούμενοι φέρονται να είναι όσοι υπάλληλοι στελεχώνουν την αρμόδια επιτροπή του Δήμου.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κώστας Αστυρακάκης δήλωσε ότι πρέπει να διακοπεί η σύμβαση και να γίνει εκ νέου δημοπρασία για κτήριο. Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκη Τσιριγώτη ανέφερε ότι ακόμα και η παραμικρή υπόνοια να υπάρχει ότι δεν θα είναι ασφαλή τα παιδιά, δεν θα πρέπει να μείνουν ούτε μία μέρα μέσα και να διακοπεί η μίσθωση. Παρέμβαση για την αισθητική που θα πρέπει να έχει ένα σχολείο έκανε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος, Βαγγέλης Παυλής.

Η κ. Αντωνέλλη στηρίζοντας την εισήγηση του αντιδημάρχου, τόνισε ότι «δεν είναι πρώτη φορά που ξενίζουν οι προτάσεις της Δημοτικής Αρχής που θέλει να δίνει το ρόλο των αποφάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο» και πρότεινε για να προστατευτεί το κύρος του δημοτικού συμβουλίου και του δημόσιου συμφέροντος, να πληρωθούν τα μισθώματα (σ.σ. δεδομένου ότι δεν έχει αδειάσει ο χώρος από τον εξοπλισμό του σχολείου), να γίνει καταγγελία της σύμβασης και νέα δημοπρασία.

Ας σημειωθεί ότι ο αντιδήμαρχος έργων, Κώστας Κατσαρός συμφώνησε με την πρόταση της κ. Αντωνέλλη σημειώνοντας ότι δεν γίνεται να γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης στο εν λόγω κτήριο που είναι δύο χώροι. Και άρα θα έπρεπε να γκρεμιστεί ο ένας και το σχολείο να βρίσκεται στον άλλον, χωρίς όμως να χωρά.

Αν και ο κ. Κυρατζής ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, εν τέλει δεν έγινε γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα την άμεση καταγγελία της σύμβασης, την έναρξη νέας μειοδοτικής δημοπρασίας και την καταβολή των μισθωμάτων.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ