× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Όλη η Κύπρος σε εικόνες στη ΦΕΜ

Έκθεση φωτογραφίας Παγκύπριων διαγωνισμών έως το Σάββατο

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΤΤΗΣ Δημοσίευση 12/2/2019

Όλη η Κύπρος σε εικόνες στη ΦΕΜ

Άρωμα Κύπρου μύρισε το βράδυ της Δευτέρας η αίθουσα της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης στο Κάτω Κάστρο. Η παρουσία των φωτογράφων της  Λευκωσίας και των έργων τους, έδωσε τη δυνατότητα στους λάτρεις της φωτογραφικής τέχνης να θαυμάσουν φωτογραφίες Κυπρίων δημιουργών, τόσο από το νησί όσο και από αλλού. Τα χθεσινά εγκαίνια, αφορούσαν εκθέσεις με βραβευμένες φωτογραφίες από δύο Παγκύπριους Διαγωνισμούς, εκ των οποίων ο ένας ήταν μαθητικός. Οι διαγωνισμοί διεξήχθησαν το 2017 και το 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι φωτογραφίες

Οι εικόνες, ομολογουμένως, έδωσαν το στίγμα του νησιού μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας. Πέρα από την έκθεση, παρουσιάστηκαν και άλλες φωτογραφίες δημιουργών της ομάδας της ΦΕΚ Λευκωσίας, σε ηλεκτρονική προβολή. Οι Πανίκκος Στέλικος, Γιώργος Σιαμμάς, Ανθούλα Σιαμμά και Γιώργος Γιαλλούρης, κατέκλυσαν την αίθουσα με εικόνες και μουσική από την Κύπρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι άνθρωποι του νησιού, το φυσικό του τοπίο, η αρχιτεκτονική, η πράσινη γραμμή αλλά και η πρόσφατη ιστορία του, παρέλασαν για λίγο μπροστά από τους αρκετούς επισκέπτες της έκθεσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον απέσπασε η έκθεση που απεικόνιζε τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να ρωτήσουν για την πολιτική συγκυρία στο τότε και στο τώρα, για τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά και για την κατάσταση των κατεχόμενων εδαφών και των πολιτιστικών τους μνημείων. Ακολούθως, οι Κύπριοι φωτογράφοι «φίλεψαν» το κοινό με εδέσματα από το νησί τους.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι θεματικές των δύο διαγωνισμών ήταν αρκετές: πειραματική φωτογραφία, αρχιτεκτονική, ελεύθερο έγχρωμο και μαυρόασπρο, καθώς και φωτογραφίες τοπίου. Η έκθεση θα συνεχιστεί μέχρι και το Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου.

Η σχέση των δύο εταιρειών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σχέση των δύο Φωτογραφικών Εταιρειών κρατάει αρκετά χρόνια. Η πρώτη γνωριμία έγινε σε μία έκθεση του Υπουργείο Αιγαίου το 1993, με θέμα «Αιγαίο Φως και Ζωή», όπου και συμμετείχε η ΦΕΜ. Η έκθεση αυτή παρουσιάστηκε και στην Κύπρο. Από τότε, έχουν υπάρξει και άλλες ανταλλαγές εκθέσεων. Τα άτομα των δύο συμβουλίων, πρόταξαν την ανάγκη για συνέχιση αυτής της σχέσης, καθώς το ενδιαφέρον των Λέσβιων για την Κύπρο, αλλά και των Κύπριων για τη Λέσβο, είναι μεγάλο. Πέρα από τις ίδιες καλλιτεχνικές ευαισθησίες, την ιστορία, τούς ενώνουν πλέον και φιλικές σχέσεις.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος