× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Απολύσεις στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Δυο εργαζομένων από εργολαβική εταιρία

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 24/7/2019

Απολύσεις στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί από την απόλυση δυο εργαζομένων που εργαζόταν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης σε εργολαβική εταιρία με αντικείμενο τη φύλαξη (security).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα ο ένας απασχολούνταν για 4 χρόνια στην ίδια ειδικότητα σε όλες τις κατά καιρούς εταιρίες που πέρασαν από το Νοσοκομείο καθώς θεωρούνταν άριστος στο αντικείμενο της εργασίας του. O συγκεκριμένος έχει άμεσες βιοποριστικές ανάγκες καθώς είναι πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, με άνεργη σύζυγο και μένει σε σπίτι με ενοίκιο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η εταιρία καθυστερούσε την καταβολή των αποδοχών δυο προηγούμενων μηνών γεγονός που ανάγκασε τον έναν εργαζόμενο να απευθυνθεί στην Διοικήτρια του Νοσοκομείου Άννα Ζερβού. Η διοικήτρια επικοινώνησε  με την εταιρία και τους κατέστησε σαφές ότι πρέπει να γίνεται κανονικά η πληρωμή του προσωπικού.

Η επαφή αυτή του εργαζόμενου με την διοίκηση είχε ως συνέπεια τις αμέσως επόμενες ημέρες η εταιρία να απαλλαγεί από τον «ενοχλητικό» εργαζόμενο που διεκδίκησε το αυτονόητο. Απολύθηκε την περασμένη εβδομάδα και ενώ του οφείλονταν οι δεδουλευμένες αποδοχές του Ιουνίου καθώς το επίδομα αδείας. Ο απολυμένος προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας καθώς η εταιρία δεν του έκανε γνωστό πότε θα πληρωθεί λέγοντας του ότι «θα πληρωθείς όταν πληρωθούν και οι υπόλοιποι». Τελικά κατόπιν παρέμβασης της Επιθεώρησης η εταιρία δεσμεύτηκε να του εξοφλήσει τις πάσης φύσης οφειλές τέλος Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην δεύτερη περίπτωση, πρόκειται για εργαζόμενη, η οποία συντηρεί μονογονεϊκή οικογένεια με δύο παιδιά το ένα εκ των οποίων είναι φοιτητής και το άλλο μαθητής, χωρίς άλλα έσοδα. Και εκείνη δυσφορούσε κατά καιρούς με την καθυστέρηση καταβολής της μισθοδοσίας χωρίς όμως να απευθυνθεί στη διοίκηση του Νοσοκομείου. Ως αιτία της απόλυσης της προβλήθηκε από την εταιρία η μη προσέλευση της σε συνάντηση προσωπικού στον χώρο του Νοσοκομείου. Σημειωτέον ότι η συνάντηση έγινε εκτός ωραρίου και η ίδια είχε απολογηθεί με γραπτή αναφορά.

Η εταιρία
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον εκπρόσωπο της εταιρίας μας δήλωσε ότι και οι δυο εργαζόμενοι δεν τηρούσαν τα όσα προβλέπονται από τον Κανονισμό της εταιρίας και υπέπεσαν σε παραπτώματα. Επίσης ότι η εταιρία αξιολογεί το προσωπικό με σκοπό την καλύτερη ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Παράλληλα ο εκπρόσωπος της εταιρίας ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται για απόλυση αλλά για λήξη της σύμβασης ορισμένου χρόνου που είχαν υπογράψει οι εργαζόμενοι. Στην επισήμανση μας, ότι οι συμβάσεις των δυο έληγαν τέλος του μήνα ενώ έχουν ήδη καταγγελθεί, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι υπάρχει μια δοκιμαστική περίοδος όπου κρίνεται αν θα ανανεωθεί η όχι η σύμβαση του κάθε εργαζόμενου μέσα από διαδικασίες αξιολόγησης.

Ο Σύλλογος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το θέμα με την απόλυση των δυο εργαζομένων απασχόλησε και την χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Αν και τυπικά το Σωματείο δεν καλύπτει τους εργολαβικούς εργαζομένους ωστόσο πάρθηκε απόφαση να υπάρξει επικοινωνία της διοίκησης του Συλλόγου με την εταιρία.

Τέλος πηγές στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης τόνιζαν ότι φαινόμενα στοχοποίησης εργαζομένων σε εργολαβικές εταιρίες επειδή διεκδίκησαν τις απολαβές τους έχουν συμβεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Όπως μας ανέφεραν χαρακτηριστικά «είναι γνωστή η τακτική της στοχοποίησης και απόλυσης για παραδειγματισμό προκειμένου να αποθαρρύνονται οι υπόλοιποι. Μας επεσήμαναν δε ότι μια οριστική λύση στα φαινόμενα αυτά θα δινόταν με απευθείας συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων με το Νοσοκομείο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια