× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κι αέρα στα πανιά μας...

Διαδρομές στη θάλασσα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/6/2019

Κι αέρα στα πανιά μας...
Παναγιώτης Μπαλάσκας

Η θάλασσα δεν προσφέρεται μόνο για παιχνίδια, αλλά και για εξοικείωση με το υγρό στοιχείο. Η τέχνη της ιστιοπλοΐας, γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων, εξακολουθεί να είναι επίκαιρη και να αποτελεί ένα άθλημα και ένα μέσο εκτόνωσης, όχι μόνο για ενηλίκους, αλλά και για τα παιδιά.

Η ιστιοπλοΐα, εκτός του ότι γυμνάζει όλο το σώμα, αποτελεί μοναδική ευκαιρία ώστε τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στη φύση και στη θάλασσα. Το πρώτο άγγιγμα του θαλασσινού αέρα θα χαρίσει στα παιδιά μια ανεπανάληπτη αίσθηση ανεξαρτησίας και φυγής από την πραγματικότητα που τόσο πολύ αναζητούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα κλεισμένα στο σπίτι, στο σχολείο ή στα κάθε λογής φροντιστήρια.Τα παιδιά θα βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες με την ιστιοπλοΐα. Θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν να σκέφτονται μόνα τους, να ψάχνουν τρόπους να λύνουν προβλήματα και να αναπτύσσουν δεξιότητες, όπως η κριτική σκέψη και η σωστή λήψη αποφάσεων.

Η ιστιοπλοΐα είναι ένα άθλημα που δεν χρειάζεται υπεραθλητές ή σωματική διάπλαση, ενώ η φυσική ικανότητα δεν είναι το ζητούμενο για να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με αυτή. Κι αυτό διότι οι γνώσεις που αποκτούνται σε συνδυασμό με τη συνεχή μάθηση και τη θέληση του αθλούμενου είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ιστιοπλόου.


Είναι ένα από τα λίγα αθλήματα στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν όλοι, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία και τη σωματική διάπλαση. Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει ιστιοπλοΐα από την ηλικία των επτά ετών. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το θέλει και να του αρέσει η θάλασσα. Το ξεκίνημα ενός ιστιοπλόου στην ηλικία των επτά μπορεί να γίνει με σκάφη τύπου Optimist, που έχουν ένα πανί και απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας έως και 15 ετών. Είναι ασφαλέστατα και έχουν μεγάλες δυνατότητες πλεύσης. Από εκεί και μετά ανεβαίνουμε κατηγορία και πάμε σε άλλους τύπους σκαφών.Η ιστιοπλοΐα, η αναψυχή και το παιχνίδι στη θάλασσα βελτιώνουν την υγεία, τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική.Το εν λόγω άθλημα διδάσκει σημαντικά μαθήματα ζωής για τον σεβασμό και τη συνεργασία και προωθεί την ισότητα για όλους γεφυρώνοντας τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων.

Μέσα από την ιστιοπλοΐα δυναμώνουν οι χαρακτήρες των αθλητριών και των αθλητών, καλλιεργούνται η θέληση, η αυτοπεποίθηση και η αποφασιστικότητα. Έτσι, παράλληλα με το σώμα, αθλείται και η ψυχή των παιδιών.Ως άθλημα προάγει την αναψυχή, την ομαδικότητα και την ανάπτυξη ικανοτήτων μέσα από την κοινωνικότητα. Ακόμη τονώνει την αυτοπεποίθηση και την αποφασιστικότητα και βοηθά στην ανάπτυξη του αισθήματος ευθύνης. Είναι ένα άθλημα δια βίου μάθησης, αφού στην ιστιοπλοΐα δεν σταματά ποτέ κανείς να μαθαίνει καινούρια πράγματα. Το μόνο που χρειάζονται τα παιδιά για να ξεκινήσουν είναι καλή και πολλή διάθεση, θέληση για μάθηση και απόκτηση νέων εμπειριών και γνώση κολύμβησης.

Ιστιοπλοΐα με τον ιστιοπλοϊκό Όμιλο Μυτιλήνης

Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Μυτιλήνης (Ι.Ο.Μ.) ιδρύθηκε το 2012, με σκοπό να αναδείξει και να διαδώσει το άθλημα της ιστιοπλοΐας στα παιδιά, τους εφήβους και τους ενήλικες που ζούνε στη Λέσβο. Τα μέλη και οι αθλητές μας έχουν πολλά χρόνια εμπειρία στη θάλασσα, την ιστιοπλοΐα και τη ναυσιπλοΐα. Διαθέτει τμήματα Ολυμπιακών διαδρομών και Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θάλασσας και προπονητές με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Μυτιλήνης πραγματοποιεί για δεύτερη χρονιά μαθήματα ιστιοπλοΐας και στην Πέτρα για τα παιδιά της περιοχής.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις σχολές ιστιοπλοΐας, μπορείτε να καλέσετε στο 6978893703.

*Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΠΛΑΤΕΙΑ που κυκλοφορεί. Οι φωτογραφίες είναι του Παναγιώτη Μπαλάσκα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ