Πανικός στην αγορά του ελαιολάδου
Μεγάλη ζήτηση για τυποποιημένο και χύμα ελαιόλαδο στη Λέσβο
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 14/3/2022
Με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Συνεταιριστικός Στύψης, σήμερα 14 Μαρτίου στη βόρεια Λέσβο, καλεί τα μέλη του να πουλήσουν σε αυτόν τα ελαιόλαδα με οξύτητα μεγαλύτερη 2,4 βαθμών που έχουν αφήσει στο συνεταιρισμό ως παραταθήκη. Κι αναφέρει πως οι τιμές θα είναι πολύ καλύτερες του τιμοκαταλόγου που ισχύει αυτή την στιγμή. Έμπορος ελαιολάδου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μας είπε πως αυτές τις μέρες το βιομηχανικό πεντάρι πωλείται στην Ιταλία στα 3,30 ευρώ ανά κιλό.
Παράγοντες του ελαιοκομικού τομέα της Λέσβου αναφέρουν πως οι τελευταίες συναλλαγές που έχουν γίνει για φετινά ελαιόλαδα 2 βαθμών ήταν στα 2,5 ευρώ το κιλό (τιμή παραγωγού). Όμως τις τελευταίες μέρες για ελαιόλαδα της ίδιας οξύτητας διαπραγματεύονται προς 3,00 ευρώ το κιλό.
Ταυτόχρονα οι τυποποιητικές επιχειρήσεις του νησιού, ακόμη και οι μικρότερες από αυτές, δέχονται μεγάλες παραγγελίες ελαιολάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι δε τόσο μεγάλη η ζήτηση που δεν μπορούν να την ικανοποιήσουν.
Πολύ αυξημένη είναι η ζήτηση και για το χύμα ελαιόλαδο αυτή την περίοδο. Παραγωγοί της Λέσβου δέχονται σχεδόν καθημερινά αιτήματα για πώληση ελαιολάδου με τον τενεκέ από φίλους και γνωστούς από όλη την Ελλάδα. Αρκετοί, εν δυνάμει πελάτες δηλώνουν ευθέως πως είναι πρόθυμοι να αγοράσουν ελαιόλαδο οξύτητας 1,5 - 2 βαθμών σε τιμές που πριν δύο μήνες θα αγόραζαν πολύ καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα.
Τι συμβαίνει στην αγορά του ελαιολάδου
Την δυνατότητα ανόδου των τιμών του ελαιολάδου την είχαμε καταγράψει στο «Ν» λίγες μέρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα στις 3 Μαρτίου δημοσιεύσαμε ρεπορτάζ με τίτλο: «Ο πόλεμος έφερε τα πάνω κάτω στην αγορά του ελαιολάδου». Από μέρα σε μέρα οι ανοδικές τάσεις των τιμών ενισχύονταν κυρίως στην Ισπανία και λιγότερο στην Ιταλία.
Με αρκετή καθυστέρηση το ανοδικό κύμα έφθασε και στην Ελλάδα. Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κυρίως στα βιομηχανικά ελαιόλαδα αλλά είναι ζήτημα ημερών να δούμε σημαντική άνοδο και στα παρθένα και τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα.
Το ανοδικό κύμα τροφοδοτείται από τους φόβους για ελλείψεις στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ισπανία ο υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων Luis Planas με δηλώσεις τους προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους των καταναλωτών (βλέπε: «Φοβούνται έλλειψη ελαιολάδου οι Ισπανοί καταναλωτές»).
Άγνωστο παραμένει, πόσο θα διαρκέσει το ανοδικό κύμα, ποια θα είναι η ένταση και έκταση που θα λάβει. Άγνωστο είναι και πόσο θα πέσει η τιμή του ελαιολάδου μετά το τέλος του ανοδικού κύματος. Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη των τιμών του ελαιολάδου πολλών άλλων τροφίμων.