× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA
Ακούστε ζωντανά το ραδιόφωνο ΣΤΟ ΝΗΣΙ στους 99 fm

Ίδρυση και στέγαση σχολείων

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ

Δημοσίευση 24/5/2019

Ίδρυση  και στέγαση σχολείων

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάστηκαν, στις εφημερίδες, διάφορες απόψεις για τη στέγαση του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου (ΕΝΕΕΓΥΛ), αλλά και του Μουσικού Σχολείου. Σημειώνω κάποιες επισημάνσεις για την ίδρυση και στέγαση των σχολείων.

Για να ιδρυθεί ένα σχολείο πρέπει να υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις, να υποβληθούν από τρεις φορείς, να ισχύουν και να εφαρμοστούν, αλλιώς η λειτουργία  του σχολείου αναστέλλεται.

Πρώτα, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης, της βαθμίδας στην οποία ανήκει το υπό ίδρυση σχολείο, υποβάλλει πρόταση ίδρυσης, αιτιολογώντας το λόγο. Βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενδιαφέροντος για τη φοίτηση μαθητών και να υπάρχει ο ελάχιστος αριθμός μαθητών.

Δεύτερο. Ο Δήμος στην περιοχή του οποίου θα ιδρυθεί το σχολείο βεβαιώνει ότι υπάρχει ο απαραίτητος συγκεκριμένος χώρος, κτίριο, για να στεγαστεί το νέο σχολείο. Αναλαμβάνει επίσης, εντός του καλοκαιριού, να πραγματοποιήσει όλες τις οικοδομικές και άλλες εργασίες ώστε τον Σεπτέμβριο να είναι έτοιμο το κτίριο που θα στεγάσει το νέο σχολείο. Επίσης αναλαμβάνει την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και δεσμεύει το απαραίτητο ποσό, για τη λειτουργία του σχολείου από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του πρώτου χρόνου, γιατί αυτό το ποσό δεν υπήρχε στον οικονομικό προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους. Για αυτά παίρνει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο και οι γραπτές αποφάσεις κατατίθενται στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης της περιοχής.

Τρίτο. Η Περιφέρεια αναλαμβάνει το κόστος μετακίνησης των μαθητών από την περιοχή κατοικίας τους στην έδρα του σχολείου και δεσμεύει το απαραίτητο ποσό, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Στις προτάσεις που υποβάλλονται σε μια περιοχή υποβάλλει τη γνώμη του και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης και είναι απαραίτητη αυτή για την ίδρυση νέου σχολείου.

Τέλος το Υπουργείο Παιδείας αφού εξετάσει όλες τις προτάσεις, που υποβλήθηκαν πανελλαδικά, προχωρεί στην ίδρυση ή όχι.

Την προηγούμενη σχολική χρονιά ιδρύθηκαν μόνο δύο (ΕΝΕΕΓΥΛ) σε όλη την Ελλάδα, της Λέσβου και στον Ωρωπό της Αττικής. Και στα δύο υπήρξε πρόβλημα με τη στέγασή τους, καθότι δεν ήταν έτοιμοι οι χώροι που δηλώθηκαν από τους αντίστοιχους Δήμους για τη στέγαση. Στον Ωρωπό, μάλιστα, η καταλληλότητα δόθηκε τις τελευταίες μέρες του Φεβρουαρίου 2019! Το υπουργείο Παιδείας και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και Αττικής, γνωρίζοντας την αναγκαιότητα λειτουργίας αυτών των σχολείων δεν εξέτασαν καθόλου την περίπτωση αναστολής τους. Κάτι που έγινε το 2017 για τα Μουσικά σχολεία Λιβαδειάς και Ελευσίνας, τα οποία αν και ιδρύθηκαν δεν λειτούργησαν, την πρώτη χρονιά, λόγω μη ύπαρξης κτιρίου, όπως είχαν βεβαιώσει οι αντίστοιχοι Δήμοι. Ενώ αντίθετα το  ΕΝΕΕΓΥΛ Χίου, το οποίο ιδρύθηκε το 2017, στεγάζεται σε δικό του κτίριο το οποίο προετοίμασε ο δήμος Χίου, όπως είχε δεσμευτεί. 

Μαζί με τα δύο (ΕΝΕΕΓΥΛ) ιδρύθηκε και το Μουσικό Σχολείο Σάμου, η μοναδική ίδρυση Μουσικού σχολείου στην Ελλάδα το 2018. Με συντονισμένες ενέργειες το σχολείο λειτουργεί από τις 11 Σεπτεμβρίου 2018, ενώ έγιναν και οι εισαγωγικές εξετάσεις των μαθητών. Σήμερα, έχουν παραχωρηθεί για τη στέγαση του Μουσικού με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Σάμου τα κτίρια και ο αύλειος χώρος του πρώην Τεχνικού Λυκείου· το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε 530.000 χιλιάδες ευρώ για εκπόνηση μελέτης· η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Σάμου υπέβαλε πρόταση για τις στεγαστικές ανάγκες του σχολείου· και η απαραίτητη σύμφωνη γνώμη για την αναγκαιότητα των εργασιών και του κτιρίου, που υπέγραψα ως Περιφερειακός Διευθυντής, ήταν από τα τελευταία έγγραφα της θητείας μου. Κι όλα αυτά σε λίγους μήνες, γιατί συνεργάστηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Οπότε ας αναλογιστούν, όσοι θέλουν, γιατί υπάρχει αυτή η χρονική καθυστέρηση, όσο αφορά το θέμα στέγαση σχολείων, στη Λέσβο.      

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αναρωτήσεις για όλους μας

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΘΗΣ
ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ

Για τους επόμενους Αντετοκούνμπο και Καραλήδες

ΙΣΟΤΗΤΑ. ΣΕ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Πρόθυμοι να ρίπτωσιν εναύσματα εις την φλόγαν της δυσφημίας»

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Να ανοίξει η Καντίνα στο Τάρτι!

Η μοναδική του ομορφιά τα χρώματα του οι ξεχωριστές μουσικές φέτος δεν υπάρχουν
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυο παρανομίες, δυο όψεις, μια εφημερίδα

Γράφει ο ΞΕΝΟΦΩΝ Ε.ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

«Έτσι ήρθαμε από καρσί…» σήμερα και πριν από 100 χρόνια

Η συγκινητική «κιβωτός μνήμης» που κρύβει το Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922 στη Σκάλα Λουτρών και η ξενάγηση προσφυγόπουλων σε ένα χώρο που τους θύμισε το δικό τους ταξίδι και ξεριζωμό
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό 24/6/2019

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η Κτηματογράφηση της Νίτσας

Γράφει η ΤΖΩΡΤΖΙΑ ΡΑΣΒΙΤΣΟΥ