× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ίδρυση και στέγαση σχολείων

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ

Δημοσίευση 24/5/2019

Ίδρυση  και στέγαση σχολείων

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάστηκαν, στις εφημερίδες, διάφορες απόψεις για τη στέγαση του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου (ΕΝΕΕΓΥΛ), αλλά και του Μουσικού Σχολείου. Σημειώνω κάποιες επισημάνσεις για την ίδρυση και στέγαση των σχολείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να ιδρυθεί ένα σχολείο πρέπει να υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις, να υποβληθούν από τρεις φορείς, να ισχύουν και να εφαρμοστούν, αλλιώς η λειτουργία  του σχολείου αναστέλλεται.

Πρώτα, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης, της βαθμίδας στην οποία ανήκει το υπό ίδρυση σχολείο, υποβάλλει πρόταση ίδρυσης, αιτιολογώντας το λόγο. Βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενδιαφέροντος για τη φοίτηση μαθητών και να υπάρχει ο ελάχιστος αριθμός μαθητών.

Δεύτερο. Ο Δήμος στην περιοχή του οποίου θα ιδρυθεί το σχολείο βεβαιώνει ότι υπάρχει ο απαραίτητος συγκεκριμένος χώρος, κτίριο, για να στεγαστεί το νέο σχολείο. Αναλαμβάνει επίσης, εντός του καλοκαιριού, να πραγματοποιήσει όλες τις οικοδομικές και άλλες εργασίες ώστε τον Σεπτέμβριο να είναι έτοιμο το κτίριο που θα στεγάσει το νέο σχολείο. Επίσης αναλαμβάνει την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και δεσμεύει το απαραίτητο ποσό, για τη λειτουργία του σχολείου από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του πρώτου χρόνου, γιατί αυτό το ποσό δεν υπήρχε στον οικονομικό προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους. Για αυτά παίρνει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο και οι γραπτές αποφάσεις κατατίθενται στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρίτο. Η Περιφέρεια αναλαμβάνει το κόστος μετακίνησης των μαθητών από την περιοχή κατοικίας τους στην έδρα του σχολείου και δεσμεύει το απαραίτητο ποσό, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Στις προτάσεις που υποβάλλονται σε μια περιοχή υποβάλλει τη γνώμη του και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης και είναι απαραίτητη αυτή για την ίδρυση νέου σχολείου.

Τέλος το Υπουργείο Παιδείας αφού εξετάσει όλες τις προτάσεις, που υποβλήθηκαν πανελλαδικά, προχωρεί στην ίδρυση ή όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την προηγούμενη σχολική χρονιά ιδρύθηκαν μόνο δύο (ΕΝΕΕΓΥΛ) σε όλη την Ελλάδα, της Λέσβου και στον Ωρωπό της Αττικής. Και στα δύο υπήρξε πρόβλημα με τη στέγασή τους, καθότι δεν ήταν έτοιμοι οι χώροι που δηλώθηκαν από τους αντίστοιχους Δήμους για τη στέγαση. Στον Ωρωπό, μάλιστα, η καταλληλότητα δόθηκε τις τελευταίες μέρες του Φεβρουαρίου 2019! Το υπουργείο Παιδείας και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και Αττικής, γνωρίζοντας την αναγκαιότητα λειτουργίας αυτών των σχολείων δεν εξέτασαν καθόλου την περίπτωση αναστολής τους. Κάτι που έγινε το 2017 για τα Μουσικά σχολεία Λιβαδειάς και Ελευσίνας, τα οποία αν και ιδρύθηκαν δεν λειτούργησαν, την πρώτη χρονιά, λόγω μη ύπαρξης κτιρίου, όπως είχαν βεβαιώσει οι αντίστοιχοι Δήμοι. Ενώ αντίθετα το  ΕΝΕΕΓΥΛ Χίου, το οποίο ιδρύθηκε το 2017, στεγάζεται σε δικό του κτίριο το οποίο προετοίμασε ο δήμος Χίου, όπως είχε δεσμευτεί. 

Μαζί με τα δύο (ΕΝΕΕΓΥΛ) ιδρύθηκε και το Μουσικό Σχολείο Σάμου, η μοναδική ίδρυση Μουσικού σχολείου στην Ελλάδα το 2018. Με συντονισμένες ενέργειες το σχολείο λειτουργεί από τις 11 Σεπτεμβρίου 2018, ενώ έγιναν και οι εισαγωγικές εξετάσεις των μαθητών. Σήμερα, έχουν παραχωρηθεί για τη στέγαση του Μουσικού με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Σάμου τα κτίρια και ο αύλειος χώρος του πρώην Τεχνικού Λυκείου· το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε 530.000 χιλιάδες ευρώ για εκπόνηση μελέτης· η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Σάμου υπέβαλε πρόταση για τις στεγαστικές ανάγκες του σχολείου· και η απαραίτητη σύμφωνη γνώμη για την αναγκαιότητα των εργασιών και του κτιρίου, που υπέγραψα ως Περιφερειακός Διευθυντής, ήταν από τα τελευταία έγγραφα της θητείας μου. Κι όλα αυτά σε λίγους μήνες, γιατί συνεργάστηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Οπότε ας αναλογιστούν, όσοι θέλουν, γιατί υπάρχει αυτή η χρονική καθυστέρηση, όσο αφορά το θέμα στέγαση σχολείων, στη Λέσβο.      

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*