× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πλούσιος πολιτιστικός απολογισμός για το 2021 στο Βόρειο Αιγαίο

Προγραμματίσθηκαν και υλοποιήθηκαν με επιτυχία δεκάδες δραστηριότητες σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας

Δημοσίευση 20/1/2022

Πλούσιος πολιτιστικός απολογισμός για το 2021 στο Βόρειο Αιγαίο

Πλούσιο έργο έχει να επιδείξει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στον τομέα του Πολιτισμού το 2021 σύμφωνα με τον απολογισμό δράσης που δημοσιοποίησε η αρμόδια  Αντιπεριφέρεια. Σε αυτόν περιγράφονται αναλυτικά όλες οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν τη χρονιά που μας πέρασε καθώς και οι προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο προγραμμάτων. Όπως σημειώνει σε δήλωσή της η Αναστασία Αντωνέλλη, καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια προς την κατεύθυνση ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας των νησιών μας, παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και δεν διαθέτουν μόνιμους υπαλλήλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά ο απολογισμός δράσης της αντιπεριφέρειας Πολιτισμού έχει ως εξής:

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού προχώρησε στην δημιουργία του Πρώτου Φεστιβάλ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τίτλο «Ανθρώπων Τέχνη…..» στη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Χίο, την Σάμο και την Ικαρία για την προβολή του πολιτισμού και των ανθρώπων του με συναυλίες ντόπιων καλλιτεχνών , την παρουσίαση της Τραγωδίας «ΙΚΕΤΙΔΕΣ» του Χιώτη σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώδη και την θεατρική παράσταση «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» σε σκηνοθεσία του Ν. Βερλέκη, σενάριο του Θ. Σκρουμπέλου με τον Θοδωρή Προκοπίου από το Λισβόρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατόπιν αιτήματος μας λάβαμε από   το  Υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδότηση  για την στήριξη των τοπικών καλλιτεχνών- μουσικών, λόγω της κρίσης που υπέστησαν κατά την διάρκεια της πανδημίας της νόσου COVID-19.  Είμαστε η μοναδική Περιφέρεια που εξέδωσε  δημόσια πρόσκληση προς τους τοπικούς μουσικούς- καλλιτέχνες προκειμένου να συμμετέχουν όσοι πληρούσαν  τις προϋποθέσεις που τέθηκαν από το  Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να επιλεγούν αξιοκρατικά και να στηριχθούν οικονομικά με εφάπαξ βοήθημα απο την Περιφέρεια. Κατόπιν διοργανώσαμε συναυλίες  προκειμένου να γνωρίσουν τους μουσικούς μας τόσο οι κάτοικο των νησιών μας όσο και οι επισκέπτες τους, στη Λέσβο στις 2/8/2021, στη Χίο στις 3/8/2021, στη Σάμο στις 28/7/2021, στην Ικαρία στις 30/7/2021 και στη Λήμνο στις 14&15/8/2021,  στις οποίες συμμετείχαν όσοι καλλιτέχνες εκδήλωσαν ενδιαφέρον και πληρούσαν τα κριτήρια προκειμένου να  το  βοήθημα αυτό.

Στηρίξαμε τοπικούς Συλλόγους αναλαμβάνοντας οργάνωση και έξοδα συνδιοργανωσεων προκειμένου να συνεχιστεί η προσφορά τους στον τομέα του Πολιτισμού και από κοινού Περιφέρεια και Σύλλογοι να συνεισφέρουμε στην διατήρηση και εξέλιξη της πολιτιστικής  κληρονομιάς των νησιών μας.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ -ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ  ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ:

  1. Συντάξαμε και υποβάλαμε  στα πλαίσια του τοπικού Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER Λήμνου & Αγίου Ευστρατίου: «Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020»  της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΛΗΜΝΟΥ ΑΕ –Α.Α.Ε Ο.Τ.Α δύο προτάσεις χρηματοδότησης ύψους 99.711,00€ . Η πρώτη πρόταση φέρει το τίτλο "Λήμνου Γεύσεις" και  έχει π/υ 50.000,00€. Αφορά την διοργάνωση μιας επιστημονικής ημερίδας στη Μύρινα με θέμα: Τοπικά Προϊόντα Λήμνου & Διατροφική Αξία με ειδικούς επιστήμονες και καθηγητές που πραγματεύονται σε αυτά τα αντικείμενα και έχουν εντρυφήσει στη συγκεκριμένη θεματολογία (από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Παν. Αιγαίου και άλλους φορείς), οι οποίοι θα κληθούν να μεταφέρουν τις γνώσεις, τις απόψεις, τις ιδέες τους, για την ανάδειξη και διατήρηση του Λημνιακού πολιτισμού που σχετίζεται με τη γαστρονομία, την υγιεινή διατροφή και τη δυναμική των αλιευτικών περιοχών, καθώς επίσης και την προβολή του πολιτισμού μέσω της γαστρονομίας και του οίνου. Ακόμα αφορά τη διοργάνωση ενός διπλού Φεστιβάλ γαστρονομικού και οινικού πολιτισμού στη Μύρινα & στο Μούδρο. Η δεύτερη πρόταση φέρει το τίτλο "ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΦΟΡΕΣΙΩΝ" και έχει π/υ 49.711,60€. Αφορά την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την προμήθεια Παραδοσιακών Φορεσιών, προκειμένου να συμβάλουμε στις ανάγκες των λαογραφικών/πολιτιστικών κτλ συλλόγων της Λήμνου. Οι προτάσεις εγκρίθηκαν στο σύνολο τους με προϋπολογισμό 99.711,00€

 

  1. Συντάξαμε και υποβάλαμε πρόταση,  έπειτα από την έγκριση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», στα πλαίσια της πρόσκλησης Νο 14 με τίτλο: “Ελλάδα 1821-Ελλάδα 2021” του Προγράμματος Ανάπτυξης & Αλληλεγγύης για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση "Αντώνης Τρίτσης" Πρόταση (Αίτηση Χρηματοδότησης) με τίτλο: “Ψηφιακό Ιστορικό Μουσείο του Βορείου Αιγαίου από την Επανάσταση του 1821 έως το σήμερα” η οποία εγκρίθηκε με προϋπολογισμό 316.500€ και προχωράμε  τις διαδικασίες προκειμένου να ξεκινήσει υλοποίηση της δράσης.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  1. Εγκρίθηκαν από την ΕΤΑΛ ΑΕ οι τρείς προτάσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου - Αντιπεριφέρειας Πολιτισμού που είχαν  υποβληθεί κατά το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο της εκδοθείσας από την ΕΤΑΛ ΑΕ Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων για τη χρηματοδότηση Δημοσίων Έργων στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER του ΕΠΑΛΘ 2014-2020: «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ, «Ολοκληρωμένη ανάπτυξη αγροτικών και παράκτιων περιοχών της νησιωτικής υπαίθρου». Ειδικότερα: η πρώτη με τίτλο "Χώρος Θερινών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και Κινηματογραφικών Προβολών - Προμήθεια Εξοπλισμού" και  έχει π/υ 141.593,40€ και αφορά την προμήθεια εξοπλισμού (οπτικοακουστικού & ξενοδοχειακού) του πολυχώρου πολιτισμού "Αρχοντικό Γεωργιάδη", η δεύτερη με τίτλο "Θερινό Εικαστικό Εργαστήρι στη Λέσβο: Ήταν ένα Μικρό Καράβι… στη Λέσβο - Σύγχρονα Έργα - Ο Διαχρονικός Ρόλος της Θάλασσας στο Πολιτισμό της Λέσβου" με π/υ 40.371,95€ και αφορά την υλοποίηση - σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών - ενός θερινού εικαστικού εργαστηρίου στο Μόλυβο στο πλαίσιο του οποίου θα δημιουργηθούν πρότυπα σύγχρονα εικαστικά έργα (ζωγραφικής & κεραμικής), η τρίτη πρόταση με  τίτλο: "1922-2022. H Μικρασιατική Καταστροφή - Θαλασσινή γέφυρα πολιτισμού στη Λέσβο"  με  π/υ 37.130,00€ με αφορμή την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή θα δημιουργηθεί ψηφιακή διαδικτυακή εφαρμογή (web app) «περιήγηση» στο νησί της Λέσβου με δυνατότητα «στάσεων» σε οικισμούς ή τοποθεσίες οι οποίες είναι δυνατόν να συνδεθούν με τα πολιτισμικά αποτυπώματα  των Μικρασιατών προσφύγων, ακόμα θα  υπάρξει η υλοποίηση δύο διαλέξεων (μια στη Μυτιλήνη και μια στη Καλλονή) και ενός διήμερου επιστημονικού συνεδρίου στη Μυτιλήνη με αντικείμενο τη Μικρασιατική Καταστροφή, την εγκατάσταση των προσφύγων στη Μυτιλήνη και τη ανάπτυξη του σύγχρονου Λεσβιακού πολιτισμού όπως αυτός διαμορφώθηκε κατόπιν του μπολιάσματος που δέχθηκε με τα πολιτισμικά και πολιτιστικά στοιχεία που συνέφεραν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες.

 

  1. Συντάξαμε και υποβάλλαμε αίτημα για την αναγνώριση των σημαντικότερων καρναβαλικών εθίμων των νησιών του Βορείου Αιγαίου ως στοιχείων της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την συμπερίληψή τους στο "Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς" της UNESCO, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς των νησιών μας: 

▪       «Αγιασώτικο καρναβάλι και συνοδευτικά έθιμα της Αποκριάς» σε συνεργασία με τo "Κέντρο Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ»" και τον "Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «Ο Σάτυρος»".

▪       «Παραδοσιακό Καρναβάλι Μεσοτόπου» σε συνεργασία με το "Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσοτόπου «Ο Μεσότοπος»".

▪       «Μόστρα Θυμιανών» σε συνεργασία με το "Μορφωτικό & Εκπολιτιστικό Σύλλογο Θυμιανών" Χίου.

▪       «Ο Καδής στους Σπαθαραίους» σε συνεργασία με τον "Αθλητικό, Σκακιστικό, Πολιτιστικό, Εξωραϊστικό & Μορφωτικό Σύλλογο Σπαθαραίων Σάμου"

▪       «Φρατζόλια» σε συνεργασία με το "Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο «Φίλων Μαραθοκάμπου»".

Το σύνολο των στοιχείων που υποβάλαμε  πέρασαν με επιτυχία την πρώτη φάση αξιολόγησης και προχωρήσαμε στην κατάθεση εισηγήσεων για την δεύτερη αξιολόγησης της οποίας τα αποτελέσματα αναμένουμε.

 

ΔΡΑΣΕΙΣ -ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ

Η Περιφερειακή αρχή πέρα από την ανάληψη εκ μέρους της πρωτοβουλιών στον τομέα του πολιτισμού και το 2021  έκανε πράξη την βούληση της, της συνέργειας με τις  τοπικές κοινωνίες. Παρά τον κορονοϊό και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλει διοργάνωσε- συνδιοργάνωσε τριαντατέσσερις  (34) δράσεις πολιτισμού σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας. Πιο συγκεκριμένα: 

  1. Συνδιοργανώσαμε  μαζί με  το Εργαστήριο Κοινωνικών & Πολιτικών Θεσμών του Πανεπιστημίου Αιγαίου,  το Europe Direct Βορείου Αιγαίου και τον Δήμο Οινουσσών,  Θερινό Σχολείο την περίοδο 6-12 Ιουλίου  στις Οινούσσες  με θέμα «Ευρωπαϊκή ∆ιακυβέρνηση, Πολιτισµός & Συνοχή ΕΕ- Govart2020» στο οποίο συμμετείχαν καθηγητές και φοιτητές απο Ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, με μεγάλη επιτυχία.
  2. Συνδιοργανώσαμε  με το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου από τις 10 έως τις 19 Αυγούστου  το 7ου Διεθνους Φεστιβάλ Μολύβου με τίτλο «Ελευθέρια» .
  3. Συνδιοργανώσαμε  με την ΑΜΚΕ Μούσα Ελληνική για το 5ο Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική από τις 25/07/2021 – 01-08-2021 στη Χίο.
  4. Συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυθαγορείου «Ο Λυκούργος» του  Φεστιβάλ Ηραία Πυθαγόρεια.
  5. Συνδιοργανώσαμε  με Φορέα τον Τουρισμού Μολύβου του «Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Αρίων» 01-05/08/2021 στο Μόλυβο και του Φεστιβάλ «Euphoria» 09-12/09/2021.
  6. Συνδιοργανώσαμε  με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μόριας το  Φεστιβάλ Υδατογέφυρας Μόριας 20/08/2021 – 12/09/2021.
  7. Συνδιοργανώσαμε  με την K-Gold Temporary Gallery  της έκθεσης “RADIUM PALACE” στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, από τις 11 Δεκεμβρίου 2021 έως τις 6 Μαρτίου 2022.
  8. Συνδιοργανώσαμε  με το Φεστιβάλ Μουσικής Χίου στην Χίο από 1 έως 15 Αυγούστου του “Chios Music Festival”.
  9. Συνδιοργανώσαμε  με τον Σύλλογο «Μυρωδάτη Χίος» του 2ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας Χίου «Ομηρικά Συμπόσια» 3& 4 Σεπτεμβρίου 2021.

10. Συνδιοργάνωση του  Φεστιβάλ με τίτλο «CINEμάθεια 2020-2021» Διανησιωτικού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, Τομέας Σχολικών Δραστηριοτήτων.

11. Συνδιοργάνωση με την Α.Μ.Κ.Ε «Φωτόνησος Τεχνών και Πολιτισμού» του Φεστιβάλ Τεχνών «Ανατολικό Άκρο» από 20 έως 30 Αυγούστου.

12. Διοργάνωση σε συνεργασία με τον Σύλλογο «ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ» και την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Λήμνου του Μουσικού Φεστιβάλ «Κουρνός» από τις 11 έως τις 19 Ιουλίου .

13. Διοργανώσαμε «Νύχτες Κινηματογράφου στο Αρχοντικό Γεωργιάδη» με την προβολή ποιοτικών ταινιών και δωρεάν είσοδο για το κοινό.  

14. Προσκαλέσαμε και φιλοξενήσαμε για γυρίσματα τους συντελεστές της εκπομπής «Το Αλάτι της Γης» της ΕΡΤ για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς  της Χίου, των Οινουσσών και της Σάμου.

15. Προσκαλέσαμε και φιλοξενήσαμε τους συντελεστές   της εκπομπής «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» της ΕΡΤ3 για την πραγματοποίηση γυρισμάτων και την προβολή της Λήμνου.

16. Συμμετέχουμε ως συμπαραγωγοί στην δημιουργία  των  ταινιών «Τα πνεύματα της πέτρας» και «Λesvia» σε σκηνοθεσία της διεθνώς καταξιωμένης καλλιτέχνιδος  Τζέλης Χατζηδημητρίου.

17. Συμμετέχουμε μαζί με την  «Προοδευτική Εκπολιτιστική Κοινωνική Ένωση Βροντάδου» στην παραγωγή δραματοποιημένου ιστορικού ντοκιμαντέρ με θέμα την Σφαγή της Χίου.

18. Αναλάβαμε την παραγωγή πολιτιστικού προωθητικού spot της Λέσβου διάρκειας 3 λεπτών για την πολιτιστική προβολή της Λέσβου στις Η.Π.Α και στην πολιτεία της Νέας Υόρκης με στόχο να προβληθεί δια του πολιτισμού η διαχρονική φιλία των  δύο λαών και να υπάρξει περαιτέρω σύσφιξη προκειμένου αυτή να συνεισφέρει στην προβολή της Λέσβου.

19. Αναλάβαμε την έκδοση των δύο τόμων του βιβλίου με τίτλο «Πορτραίτα στον Οκριβάντα» του καταξιωμένου Λέσβιου  ποιητή, δοκιμιογράφου και κριτικού της λογοτεχνίας Δημητρίου Νικορέτζου που αποτελεί σημείο μελέτης, έρευνας και αναφοράς για την λεσβιακή γραμματεία καθώς αναφέρεται στο έργο και την ζωή μεγάλων Ελλήνων συγγραφέων και ιδιαίτερα  λέσβιων συγγραφέων όπως ο Μυριβήλης , ο Εφταλιώτης, ο Ελύτης κ.α.  

20. Υλοποιήσαμε την παραγωγή CD με 12 τραγούδια σε συνεργασία με ντόπιους καλλιτέχνες για την αναβίωση των «φυσερών» του Αιγαίου.

21. Στα πλαίσια υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης της Π.Β.Α για τον Πολιτισμό υλοποιήθηκαν οι προτάσεις : του Φιλοτεχνικού Ομίλου Μυτιλήνης «Ο Θεόφιλος» με θέμα «Διαδραστικές πολυμεσικές αφηγηματικές ιστορίες για την ανάδειξη της υπερτοπικής πολιτιστικής ταυτότητα της Περιφέρειας του  Βορείου Αιγαίου» ώστε να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα, όπως αυτά περιγράφονται στην πρόταση που υπέβαλε και  να συμμετέχει, για την ολοκλήρωση υλοποίησης της πρότασής του, σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υ.Π.ΠΟ.Α και του Φυσιολατρικού – Ανθρωπιστικού Συλλόγου Μανταμάδου «Ηλιαχτίδα»  με θέμα «Ανάδειξη των παραδοσιακών επαγγελμάτων του Μανταμάδου».

22. Συνεργαστήκαμε με τον Εξωραϊστικό Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Σύλλογο Πλαγιάς για την ψηφιοποίηση τεσσάρων χειρόγραφων τόμων της ιστορίας του χωριού της Πλαγιάς του αείμνηστου δασκάλου Ε. Σαρέλλη  για τους οποίους είχε βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών.

23. Η Περιφερειακή Αρχή στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου παρέδωσε  βιβλία προκειμένου να μοιραστούν σε σχολεία της Περιφέρειας.

24. Συνδιοραγανώσαμε μαζί με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης τον Πρώτο Παλλεσβιακό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας –Δημιουργικής Γραφής με τις κάτωθι κατηγορίες :

  • 1η Κατηγορία: “Ζωγραφίζω και Περιγράφω” για μαθητές της Α’ και Β’ τάξης. Τα παιδιά ζωγραφίζουν και περιγράφουν σύντομα την ιστορία που δείχνει το έργο τους.
  • 2η Κατηγορία: Διαγωνισμός συγγραφής για μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης .
  • 3η Κατηγορία: Διαγωνισμός συγγραφής για μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης.

Η βράβευση των μαθητών πραγματοποιήθηκε από τον Περιφερειάρχη στις 22 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

25. Συνδιοργανώσαμε   με το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης Ρεσιτάλ Πιάνου στις 25 Ιουνίου στον χώρο του επάνω Κάστρου Μυτιλήνης.

  1. 26.  Συνδιοργανώσαμε  με τον Σύνδεσμο Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Μυτιλήνης και το μουσείο Teriade για την εκδήλωση «Πορτραίτα Φιλελληνισμού» στον αύλειο χώρο του μουσείου  Teriade στις 14/07/2021.

27. Συνδιοργανώσαμε  με τον  Πολιτιστικό Σύλλογο Σκάλας Λουτρών «Δελφίνι»  την εκδήλωση «1821 ο Μικρασιατικός Ελληνισμός τις παραμονές του απελευθερωτικού Αγώνα» στον Αύλειο Χώρο του Μουσείου Πορσφυγικής Τέχνης» στις 16/08/2021.

28. Συνδιοργάνωση με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “CHIOSLYRIKARTS” της Οπερέτας με τίτλο «Για σε το ρόδο, ρόδο μου», στις 13 Ιουλίου 2021 στη Χίο.

29. Συνδιοργάνωση με τον Δικηγορικό Σύλλογο Χίου της εκδήλωσης με τίτλο «Η Χίος κατά την Εθνεγερσία του 1821» το χρονικό διάστημα από 1 έως 3 Οκτωβρίου 2021.

30. Συνδιοργανώσαμε  με τον Σύλλογο Καβαλαρέων Αγιάσου «Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ» δράση για την αναβίωση των εθίμων της εορτής του Προφήτη Ηλία στην Αγιάσο Λέσβου από τις 18-20 Ιουλίου.

31. Συνδιοργανώσαμε  με την Τοπική Κοινότητα Αγιάσου  τη 17ης Γιορτή Κάστανου, έτσι όπως αυτή πραγματοποιήθηκε λόγω covid. 

32. Συνδιοργάνωση με την Σύλλογο «Ένωση Μικρασιατών Σάμου» τα εκδήλωσης – αφιερώματος στα 200 χρόνια  της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 με τίτλο «Στους Δρόμους της Ελευθερίας» στις 12 Ιουλίου στο Βαθύ.

33. Συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Κοντέικων» εκδήλωσης για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

34. Συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο φίλων  του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου εκδήλωσης με τίτλο «Αφηγήσεις  και  τραγούδια    για  την  Παραδοσιακή  Ναυπηγική»  που  πραγματοποιήθηκε στις 8 Αυγούστου 2021 στο Ηραίο της Σάμου.

 Δήλωση Αναστασίας Αντωνέλλη

«Λογοδοτουμε στους πολίτες για το 2021 και με τον απολογισμό μας αποδεικνύουμε ότι και το 2021 παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω covid, ήταν άλλη μια δημιουργική χρονιά για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στον τομέα του Πολιτισμού. Ευχαριστώ δημόσια από καρδιάς: τον Περιφερειάρχη για την καθολική και ουσιαστική  στήριξη των πρωτοβουλιών και των δράσεων της Αντιπεριφέρειας Πολιτισμού καθώς επίσης και του συναδέλφους Παντελή Μπογδάνο, Βασίλη Πανουράκη και Άγγελο Βλάτα για την άψογη συνεργασία μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσα από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής στήριξαν τις εισηγήσεις της Αντιπεριφέρειας Πολιτισμού καθώς επίσης και σε όλους τους Συλλόγους και φορείς για την διάθεση συνέργειας.

Δημόσια επαινούμε  την μοναδική εργαζόμενη στην έδρα της Περιφέρειας  για τον Πολιτισμό Ειδική Σύμβουλο επί των Οικονομικών κ. Νικολέτα Γιαννακού μιας και επωμίστηκε  την δουλειά που απαιτείται προκειμένου να γίνει πράξη η βούληση και το όραμα της Περιφερειακής Αρχής για τον πολιτισμό,   καθώς επίσης και τις μόνιμες υπαλλήλους  στην Π.Ε Χίου κ. Άννα Καμπούρη και στην Π.Ε Σάμου την κ. Έφη Βασιλιά για την βοήθεια που προσέφεραν.

  Συνεχίζουμε με μηδενική ουσιαστικά στελέχωση με μόνιμο προσωπικό- δεν υπάρχει άλλωστε..- και το 2022 δυνατά να δουλεύουμε, μιας και  ο Πολιτισμός των νησιών μας μπορεί και πρέπει να είναι μοχλός Ανάπτυξης!». 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Οι έξι φιναλίστ του Master Chef για γυρίσματα στη Λέσβο

Από τις 26 έως τις 30 Απριλίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«57 μπαλόνια όσες και οι ψυχές που χάθηκαν για την υποδοχή του Πρωθυπουργού»

Τοποθετήθηκαν από την Κίνηση Μνήμης και Δράσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα ο πρωθυπουργός στη Λέσβο

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά του και ποιους θα συναντήσει
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το 41% δεν σημαίνει λευκή επιταγή, κύριε Μητσοτάκη»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο «Ν» η βουλεύτρια Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ιδιαίτερα για την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη και τις ευρωεκλογές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη