× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τα πάνω και τα κάτω των τιμών του ελαιολάδου

Τι δείχνουν οι μακροχρόνιες τάσεις των χονδρικών τιμών του ελαιολάδου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 20/1/2022

Τα πάνω και τα κάτω των τιμών του ελαιολάδου

Την εξέλιξη των μέσων χονδρικών τιμών του ελαιολάδου σε βάθος δεκαετίας καταγράφει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (Δ.Σ.Ε), πρόκειται για μια συνοπτική ανάλυση που στηρίζεται στα στατιστικά στοιχεία που τηρεί το Συμβούλιο. Είναι εξαιρετικά χρήσιμα στοιχεία καθώς καταγράφουν τις μακροπρόθεσμες τάσεις των τιμών οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στις τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά.

 

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς θεωρεί πως οι αγορές του Μπάρι στην Ιταλία, της Χάεν στην Ισπανία και των Χανίων στην Ελλάδα είναι οι αντιπροσωπευτικότερες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτές διακινείται περισσότερο από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου. «Οι τιμές σε αυτές τις τρεις χώρες, ιδίως στην Ισπανία, έχουν αντίκτυπο στις άλλες χώρες παραγωγής και κυρίως για ελαιόλαδα που προορίζονται για εξαγωγή» σημειώνει το ΔΣΕ.

 

Από την ελαιοκομική περίοδο 2011/2012 έως αυτή του 2020/2021, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Χάεν κόστιζε λιγότερο από 2,205 ευρώ ανά κιλό για το 25% της δεκαετίας που ανέλυσε τις τιμές του Δ.Σ.Ε. Επίσης στο 25% της περιόδου οι τιμές χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ξεπερνούσαν τα 3,249 ευρώ ανά κιλό. Η μέση τιμή  ήταν περίπου 2,773 ευρώ ανά κιλό. Η μέγιστη και η ελάχιστη τιμή ήταν 4,23 ευρώ και 1,743 ευρώ ανά κιλό αντίστοιχα.


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΔΣΕ (Δεκέμβριος του 2021), η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ανέρχεται σε 3,306 ευρώ ανά κιλό (+32,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους).Η τιμή χονδρικής του ραφιναρισμένου ελαιολάδου στην Χαέν ανήλθε σε 2,93 ευρώ ανά κιλό (+51,7% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν).

 

Οι τιμές χονδρικής στο Μπάρι της Ιταλίας


Στο Μπάρι, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κόστιζε λιγότερο από 3,21 ευρώ ανά κιλό για το 25% της δεκαετίας αναφοράς και το 25% του χρόνου ξεπερνούσε τα 5,09 ευρώ ανά κιλό. Η μέση τιμή κατά την περίοδο αυτή ήταν περίπου 4,196 ευρώ ανά κιλό. Η μέγιστη και η ελάχιστη τιμή ήταν 6,14 ευρώ και 2.21 ευρώ ανά κιλό αντίστοιχα.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Δ.Σ.Ε (Δεκέμβριος 2021), η χονδρική τιμή το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο διαμορφώθηκε στα 3,90 ευρώ ανά κιλό (-18,8% σε σύγκριση με την ίδια χρονική στιγμή της προηγούμενης ελαιοκομικής περιόδου).

 

Οι τιμές χονδρικής στα Χανιά

 

Στα Χανιά, η τιμή χονδρικής του έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κόστιζε λιγότερο από 2,40 ευρώ ανά κιλό για το 25% του χρόνου και ξεπερνούσε τα 3,00 ευρώ για το 25% του χρόνου. Η μέση τιμή κατά δεκαετία αναφοράς ήταν περίπου 2,69 ευρώ ανά κιλό. Η μέγιστη και η ελάχιστη τιμή ήταν 3,88 ευρώ ανά κιλό ευρώ.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Δεκέμβριος 2021) του Δ.Σ.Ε., η χονδρική τιμή του έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα Χανιά διαμορφώθηκε στα 3,15 ευρώ ανά κιλό (+35,5% σε σύγκριση με πριν ένα χρόνο).

 

Οι άλλες αγορές


Τα τελευταία στοιχεία για την χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στο Trás-os-montes της Πορτογαλία, την τοποθετούν στα 3,50 ευρώ ανά κιλό.


Η τιμή του έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Τυνησία αρχίζει να πέφτει κατά την καλλιεργητική περίοδο 2019/2020, φτάνοντας στα 1,92 ευρώ ανά κιλό τον Σεπτέμβριο του 2020. H μέση τιμή της ελαιοκομικής σεζόν ήταν 2,29 ευρώ ανά κιλό. Η μέση τιμή για αυτό για την ελαιοκομικής σεζόν 2020/2021 ήταν 3,28 ευρώ ανά κιλό.

Τα τελευταία στοιχεία για την χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου την τοποθετούν στα 3,10 ανά κιλό τον Σεπτέμβριο του 2021.

 

Τα τελευταία στοιχεία για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Τουρκία το τοποθετούν την χονδρική τιμή του στα 2,64 ευρώ ανά κιλό το Δεκέμβριο του 2018.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Κοντά στα 2,30 η αμόλυβδη βενζίνη στη Μυτιλήνη

Η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης στο νησί της Λέσβου είναι στα 2,23 ευρώ το λίτρο. Η ακριβότερη τιμή καταγράφεται στην περιοχή του Πλωμαρίου και είναι 2,47 ευρώ το λίτρο
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Βαρύ το κόστος της πράσινη ακτοπλοΐα για τους νησιώτες

Πλακιωτάκης: «Προετοιμάζουμε την αγορά για το κόστος της μετατροπής»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέος τριετής διαγωνισμός για την δακοκτονία

Προσλήφθηκαν οι γεωπόνοι για το πρόγραμμα δακοκτονίας του 2022
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ως τις 15 Ιουνίου οι αιτήσεις για αναδιάρθρωσς αμπελώνων

Σημαντικές επιδοτήσεις για εκρίζωση, φύτευση και εμβολιασμό αμπελιών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Χρυσό βραβείο στο Βερολίνο για το ελαιόλαδο της εταιρείας «Lesvion olive oil»

Η εταιρεία που έστησε η οικογένεια Γιακαλή στην Κώμη εν μέσω lockdown, αναπτύσσεται και διακρίνεται σε σημαντικούς διαγωνισμούς ελαιολάδου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Δράσεις του Εργατικού Κέντρου για τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Τα στελέχη του Εργατικού κέντρου έκαναν περιοδεία στο λιμάνι και μίλησαν με εργαζόμενους και επιβάτες ενώ πραγματοποίησαν και παρέμβαση στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Λουκέτο σε 30 καταστήματα εστίασης στη Μυτιλήνη

Τι λέει ο πρόεδρος της «Ασπίδας», Νίκος Γιαννάκας για τα χρέη, το άγχος και τους αστυνομικούς ελέγχους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κίνδυνος απώλειας επιδοτήσεων για τους κτηνοτρόφους της Λέσβου

Χρειάζεται νέα τεχνική λύση για να αποφευχθεί ο σκόπελος των διαχειριστικών σχεδίων τους βοσκοτόπους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Ποιοι είναι υπόχρεοι εγγραφής στο ΓΕΜΗ

Όλες οι αλλαγές που έφερε ο νέος νόμος, οι μεταβατικές διατάξεις και τα νέα Μητρώα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ημερίδα για το μέλλον της αιγοπροβατοτροφία στο Βόρειο Αιγαίο

Στελέχη του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και πανεπιστημιακοί καθηγητές μεταξύ των ομιλητών του ημερίδας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Aegean Cargo Sailing 2022 ‑ Πλέουμε προς Λέσβο

Η πρωτοβουλία Aegean Cargo Sailing, στοχεύει στη θεμελίωση, σε μόνιμη βάση και πραγματική κλίμακα, της ιστιοπλοϊκής μεταφοράς προϊόντων στο Αιγαίο και της προώθησης του οικολογικού τουρισμού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έρχονται οι αποζημιώσεις για την καρπόπτωση του Νοεμβρίου

Τον Ιούνιο οι πληρωμές εκτιμά ο πρόεδρος του Παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ