× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA
Ακούστε ζωντανά το ραδιόφωνο ΣΤΟ ΝΗΣΙ στους 99 fm

Η Περιφερειακή Πολιτική για τον Σύγχρονο Πολιτισμό

Συζήτηση της Υπουργού Πολιτισμού Μ. Ζορμπά με τους πολιτιστικούς φορείς του Βορείου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/5/2019

Η Περιφερειακή Πολιτική για τον Σύγχρονο Πολιτισμό

Ένας από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2018 από την Υπουργό Μυρσίνη Ζορμπά, η Περιφερειακή Πολιτική για το Σύγχρονο Πολιτισμό, που θα ψηφιστεί ως νομοσχέδιο τον Ιούνιο, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων της κ. Ζορμπά στη Λέσβο με τους πολιτιστικούς φορείς του ΒΑ Αιγαίου.

Εκπρόσωποι από ένα ευρύ φάσμα φορέων της περιοχής που βρέθηκαν στη Λέσβο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Υπουργού Πολιτισμού, τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει μια οργανωμένη στρατηγική για την ανάπτυξη του Σύγχρονου Πολιτισμού στην περιφέρεια, που θα αξιοποιεί και θα ενδυναμώνει όλα τα ζωντανά πολιτισμικά της κύτταρα. Αποτελεί απαραίτητη παράμετρο για τη συγκρότηση ενός νέου πολιτισμικού μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης και κοινωνικο-πολιτισμικής συνοχής.
Από την πλευρά της η κ. Ζορμπά επισήμανε ότι με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου για την περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού επιβάλλεται να συζητηθεί το επόμενο βήμα.

Στόχος του Υπουργείου είναι οι πόλεις και οι περιφέρειες της χώρας να οργανώσουν, με τη στήριξη των υπό ίδρυση νέων υπηρεσιών του Υπουργείου, τους πολιτιστικούς οργανισμούς, τους φορείς και τα κύτταρα πολιτισμού σε δυναμικά δίκτυα.

Τα βασικά δομικά στοιχεία της Περιφερειακής Πολιτικής Σύγχρονου Πολιτισμού, η Ειδική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού, το Συμβούλιο Περιφερειακής Πολιτισμικής Πολιτικής και το Συμβούλιο Σύγχρονου Πολιτισμού θα συνδεθούν με τις περιφερειακές διευθύνσεις σύγχρονου πολιτισμού στις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού. Οι περιφερειακές διευθύνσεις σύγχρονου πολιτισμού θα συμμετέχουν στη σύνταξη και υλοποίηση των περιφερειακών επιχειρησιακών σχεδίων, μέσω των «Χώρων Βιβλίου και Πολιτισμού» και θα δικτυώνονται μεταξύ τους, ενώ θα διασυνδέονται και με τον «Οργανισμό Βιβλίου και Πολιτισμού» και τον κόμβο νεανικής δημιουργικότητας «Ακροπόλ», τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού αναπτύσσοντας το όραμά της για την Περιφερειακή Πολιτική του Σύγχρονου Πολιτισμού.

Στους στρατηγικούς στόχους των Περιφερειακών Διευθύνσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού περιλαμβάνεται επίσης η διερεύνηση και αξιοποίηση των διεθνών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα επιμορφωτικά προγράμματα και οι επικοινωνιακές δράσεις, η διεύρυνση της συμμετοχής στην πολιτιστική παραγωγή ανά την επικράτεια, η ενίσχυση της αλληλεπίδρασης και διασύνδεσης των δρώντων στο χώρο του σύγχρονου πολιτισμού και η διεύρυνση συμμετοχής του κοινού, με έμφαση τις ευάλωτες ομάδες.

«Οι κοινότητες ζουν ανασαίνουν και παράγουν τον πολιτισμό στην περιοχή τους. Η δικτύωση με την υπόλοιπη χώρα θα τους επιτρέψει να συνδεθούν με τις πιο κοντινές περιφέρειες ή και τις πιο μακρινές πόλεις, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, με εξωστρέφεια, καινοτομία και ευελιξία. Η σύνδεση του πολιτισμού με την τοπική κοινότητα, τη μνήμη, τις προσδοκίες και τις ανάγκες της θα αποτελεί πεδίο συνεχούς ανανέωσης και διαπραγμάτευσης. Θα επιτρέψει τη διεύρυνση του πεδίου του πολιτισμού, ώστε να συμπεριλάβει τον πολιτισμό της καθημερινής ζωής και τη βιωμένη κουλτούρα. Θα επιτρέψει εν τέλει στον πολιτισμό να αλλάξει τις πόλεις και την περιφέρεια και τις ζωές των ανθρώπων προς το καλύτερο. Στόχος μας η αλλαγή των νοοτροπιών, των στάσεων ζωής αλλά και η δημιουργική οικονομία, η βελτίωση αλλά και ο πολιτισμικός εμπλουτισμός και η διεύρυνση του ορίζοντα της καθημερινής πολιτισμικής ζωής» δήλωσε, κλείνοντας την τοποθέτησή της, η Υπουργός Πολιτισμού.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο «εικαστικός Ελύτης» από τη Λεσβιακή Παροικία

Τη Δευτέρα 5 Αυγούστου
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Στο 72ο Διεθνές Φεστιβάλ Λοκάρνο ο Μυτιληνιός Ευθύμης Kosemund Σανίδης!

Συνεχίζει τις σπουδαίες διεθνείς του διακρίσεις με τη νέα του μικρού μήκους ταινία να διαγωνίζεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Η «ΘΕΣΙΣ» ανεβάζει Αγαμέμνονα του Αισχύλου

Και η Μαρία Αϊβαλιώτου μιλά στο «Ν» για το έργο που θα ανεβεί Κυριακή και Δευτέρα στις 9 το βράδυ στο Κάστρο της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

«Θα τ’ ακούσετε όλα»

Ο Γιάννης Πλούταρχος μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό του «Ν» για τη συναυλία του το Σάββατο στον «Οινοφόρο»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Με επιτυχία η συναυλία αφιερωμένη στη Μάνα

Χτες το βράδυ στο Κάστρο Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Το «Ξεκούρδιστο Μήλο» παίζει live και στο «Ν»!

Περιοδεύουν στη Λέσβο, αλλά και στη Σάμο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Eντυπωσίασε το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Λέσβου

Στην παράσταση «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» του Λουίτζι Πιραντέλο
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Αγαμέμνων του Αισχύλου από τη «ΘΕΣΙΣ»

Κυριακή και Δευτέρα στο Κάστρο Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Γιάννης Πλούταρχος live στο Κτήμα Οινοφόρος

Tο Σάββατο 20 Ιουλίου στις 12:00 το βράδυ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στη Μάνα

Σήμερα Δευτέρα στις 9 το βράδυ
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ

Μια βιβλιοπρόταση για μεγάλους!

Γράφει η ΑθαΝασία Δαφιώτη
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τα Πουλιά της Ελευθερίας «τιτιβίζουν» παντού

Από την Τεχνόπολη στο Λονδίνο, το Ευρωκοινοβούλιο και τον ΟΗΕ!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ