× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Περιφερειακή Πολιτική για τον Σύγχρονο Πολιτισμό

Συζήτηση της Υπουργού Πολιτισμού Μ. Ζορμπά με τους πολιτιστικούς φορείς του Βορείου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/5/2019

Η Περιφερειακή Πολιτική για τον Σύγχρονο Πολιτισμό

Ένας από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2018 από την Υπουργό Μυρσίνη Ζορμπά, η Περιφερειακή Πολιτική για το Σύγχρονο Πολιτισμό, που θα ψηφιστεί ως νομοσχέδιο τον Ιούνιο, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων της κ. Ζορμπά στη Λέσβο με τους πολιτιστικούς φορείς του ΒΑ Αιγαίου.

Εκπρόσωποι από ένα ευρύ φάσμα φορέων της περιοχής που βρέθηκαν στη Λέσβο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Υπουργού Πολιτισμού, τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει μια οργανωμένη στρατηγική για την ανάπτυξη του Σύγχρονου Πολιτισμού στην περιφέρεια, που θα αξιοποιεί και θα ενδυναμώνει όλα τα ζωντανά πολιτισμικά της κύτταρα. Αποτελεί απαραίτητη παράμετρο για τη συγκρότηση ενός νέου πολιτισμικού μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης και κοινωνικο-πολιτισμικής συνοχής.
Από την πλευρά της η κ. Ζορμπά επισήμανε ότι με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου για την περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού επιβάλλεται να συζητηθεί το επόμενο βήμα.

Στόχος του Υπουργείου είναι οι πόλεις και οι περιφέρειες της χώρας να οργανώσουν, με τη στήριξη των υπό ίδρυση νέων υπηρεσιών του Υπουργείου, τους πολιτιστικούς οργανισμούς, τους φορείς και τα κύτταρα πολιτισμού σε δυναμικά δίκτυα.

Τα βασικά δομικά στοιχεία της Περιφερειακής Πολιτικής Σύγχρονου Πολιτισμού, η Ειδική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού, το Συμβούλιο Περιφερειακής Πολιτισμικής Πολιτικής και το Συμβούλιο Σύγχρονου Πολιτισμού θα συνδεθούν με τις περιφερειακές διευθύνσεις σύγχρονου πολιτισμού στις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού. Οι περιφερειακές διευθύνσεις σύγχρονου πολιτισμού θα συμμετέχουν στη σύνταξη και υλοποίηση των περιφερειακών επιχειρησιακών σχεδίων, μέσω των «Χώρων Βιβλίου και Πολιτισμού» και θα δικτυώνονται μεταξύ τους, ενώ θα διασυνδέονται και με τον «Οργανισμό Βιβλίου και Πολιτισμού» και τον κόμβο νεανικής δημιουργικότητας «Ακροπόλ», τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού αναπτύσσοντας το όραμά της για την Περιφερειακή Πολιτική του Σύγχρονου Πολιτισμού.

Στους στρατηγικούς στόχους των Περιφερειακών Διευθύνσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού περιλαμβάνεται επίσης η διερεύνηση και αξιοποίηση των διεθνών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα επιμορφωτικά προγράμματα και οι επικοινωνιακές δράσεις, η διεύρυνση της συμμετοχής στην πολιτιστική παραγωγή ανά την επικράτεια, η ενίσχυση της αλληλεπίδρασης και διασύνδεσης των δρώντων στο χώρο του σύγχρονου πολιτισμού και η διεύρυνση συμμετοχής του κοινού, με έμφαση τις ευάλωτες ομάδες.

«Οι κοινότητες ζουν ανασαίνουν και παράγουν τον πολιτισμό στην περιοχή τους. Η δικτύωση με την υπόλοιπη χώρα θα τους επιτρέψει να συνδεθούν με τις πιο κοντινές περιφέρειες ή και τις πιο μακρινές πόλεις, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, με εξωστρέφεια, καινοτομία και ευελιξία. Η σύνδεση του πολιτισμού με την τοπική κοινότητα, τη μνήμη, τις προσδοκίες και τις ανάγκες της θα αποτελεί πεδίο συνεχούς ανανέωσης και διαπραγμάτευσης. Θα επιτρέψει τη διεύρυνση του πεδίου του πολιτισμού, ώστε να συμπεριλάβει τον πολιτισμό της καθημερινής ζωής και τη βιωμένη κουλτούρα. Θα επιτρέψει εν τέλει στον πολιτισμό να αλλάξει τις πόλεις και την περιφέρεια και τις ζωές των ανθρώπων προς το καλύτερο. Στόχος μας η αλλαγή των νοοτροπιών, των στάσεων ζωής αλλά και η δημιουργική οικονομία, η βελτίωση αλλά και ο πολιτισμικός εμπλουτισμός και η διεύρυνση του ορίζοντα της καθημερινής πολιτισμικής ζωής» δήλωσε, κλείνοντας την τοποθέτησή της, η Υπουργός Πολιτισμού.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

O Kώστας Μακεδόνας στον Οινοφόρο

Με full banda, σε μια μοναδική εμφάνιση την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, μαζί του η εξαιρετική Μαίρη Δούτση
ΒΙΒΛΙΟ

«Στη χώρα των κλουβιών»

Σήμερα η παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Λάμπρου
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Ημερίδα εκπαίδευσης σε σχέση με τους καρκινοπαθείς

Και προβολή της ταινίας «Βυζιά»
ΒΙΒΛΙΟ

Κυκλοφόρησε το «Βόρεια ‑ Βορειοανατολικά»

Το 3ο τεύχος του περιοδικού είναι αφιερωμένο σε εκφάνσεις της λαϊκής τέχνης
ΒΙΒΛΙΟ

Στα σκαριά το νέο ημερολόγιο από τη βιβλιοθήκη Μυτιλήνης

«Μαργαριτάρια» ανακαλύπτουν οι ερευνήτριες από τα άρθρα εκατονταετίας του λεσβιακού Τύπου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«ΚΕΘΕΑ MOSAIC: 15 χρόνια ψηφιδωτό συναισθημάτων»

Η επίκαιρη ταινία του Γιάννη Ξηρουχάκη σήμερα στο Σινέ Αρίων
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Καθημερινά επί της οθόνης το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Εκπομπές για την ΕΡΤ στο πλαίσιο του Aegean Docs
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Διά χειρός Γεώργιου Χειρακάκη»

Έκθεση κρητικής αγιογραφίας στο Μουσείο Τεριάντ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το Εσπερινό μάς πάει πίσω στον χρόνο… «στου Απελλή»!

Δέσποινα Βερρή και Ιουλία Σαράντου στην έρευνα του ντοκιμαντέρ που θα δούμε σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Βαδίζοντας με την Όλγα προς τα Aegean Docs!

Το αθλητικό ντοκιμαντέρ για τη χάλκινη Ολυμπιονίκη νέων, τη Μυτιληνιά βαδίστρια Όλγα Φιάσκα, συμμετέχει στο διαγωνιστικό σκέλος του 7ου διεθνούς φεστιβάλ