ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ικανοποιητικές τιμές για τα όστρακα της Καλλονής
Το 97% των οστράκων που αλιεύονται και κυρίως τα χάβαρα εξάγονται στην Ιταλία όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 8/1/2022
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται εδώ και ένα μήνα περίπου η περίοδος της οστρακαλιείας στον κόλπο της Καλλονής.
Αν και η έναρξη της περιόδου πραγματοποιήθηκε με 1 μήνα καθυστέρηση, λόγω της αδυναμίας ελέγχου της ποιότητας των οστράκων, αυτή τη στιγμή όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι των αλιέων και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής όλα εξελίσσονται ομαλά και υπάρχει αυξημένη ζήτηση και σχετικά καλές τιμές στα όστρακα.
Υπό κανονικές συνθήκες η έναρξη της αλιείας των οστράκων πραγματοποιείται την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο φέτος λόγω βλάβης στο μοναδικό στη χώρα(!) μηχάνημα ελέγχου της ποιότητας των οστρακοειδών, υπήρξε σημαντική καθυστέρηση και η περίοδος ξεκίνησε επί της ουσίας το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.
Όπως αναφέρει μιλώντας στο «Ν» o Παναγιώτης Νανίδης πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου παράκτιας αλιείας «ο Μάκαρας», η σεζόν εξελίσσεται ικανοποιητικά μέχρι στιγμής για τους επαγγελματίες του κόλπου Καλλονής.
«Περίπου 200 οικογένειες, σημειώνει, παίρνουν μεροκάματο από τον κόλπο Καλλονής. Το χειμώνα επικεντρωνόμαστε στα όστρακα και το καλοκαίρι στα ψάρια».
Αναφερόμενος ο Παναγιώτης Νανίδης στη φετινή οστρακαλιευτική περίοδο στον Κόλπο Καλλονής σημείωσε ότι οι τιμές είναι καλές και η ζήτηση κυρίως από την Ιταλία παραμένει είναι υψηλή.
«Το 97% των χαβάρων και των καλόγνωμων που αλιεύουμε εξάγεται στην Ιταλία, όπου η ζήτηση κυρίως τους χειμερινούς μήνες έως το Φεβρουάριο είναι πολύ μεγάλη. Γενικά το χάβαρο θεωρείται πολύ υψηλής ποιότητας όστρακο για την Ιταλία και χρησιμοποιείται σε πολλές παρασκευές ενώ τρώγεται και ωμό.
Στην Ελλάδα η ζήτηση των οστράκων ανεβαίνει κυρίως μετά το Φεβρουάριο, την περίοδο της Αποκριάς και τη Σαρακοστή».
Γενικότερα σημείωσε ο πρόεδρος των αλιέων της Καλλονής, η οστρακαλιεία δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτείται προσοχή και σχολαστική τήρηση των όρων αλιείας σε ότι αφορά τα μεγέθη των οστράκων.
«Για τα χάβαρα το κάτωτατο μέγεθος είναι τα 5 εκατοστά, για τις καλόγνωμες 5 εκατοστά, για το χτένι τα 7 εκατοστά και για το κυδώνι τα 4 εκατοστά. Αμέσως μετά την αλίευσή τους τα όστρακα φεύγουν σε ειδικές δεξαμενές εξυγίανσης και από εκεί προωθούνται από τους εμπόρους στο εξωτερικό για πώληση».
Οι τιμές πώλησης από τον παραγωγό στον έμπορο, για τη φετινή περίοδο, έχουν ως εξής: Τα χάβαρα πωλούνται προς 1 ευρώ το κιλό περίπου, οι καλόγνωμες προς 3-4 ευρώ το κιλό και τα κυδώνια προς 8-8,50 ευρώ το κιλό.
Αισιόδοξος για την εξέλιξη της φετινής οστρακαλιευτικής περιόδου δηλώνει και ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Στρατής Τσομπανέλλης, ο οποίος σημειώνει ότι γίνονται όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι στα δείγματα του κόλπου και τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι πολύ καλά.