× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ικανοποιητικές τιμές για τα όστρακα της Καλλονής

Το 97% των οστράκων που αλιεύονται και κυρίως τα χάβαρα εξάγονται στην Ιταλία όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 8/1/2022

Ικανοποιητικές τιμές για τα όστρακα της Καλλονής

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται εδώ και ένα μήνα περίπου η περίοδος της οστρακαλιείας στον κόλπο της Καλλονής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και η έναρξη της περιόδου πραγματοποιήθηκε με 1 μήνα καθυστέρηση, λόγω της αδυναμίας ελέγχου της ποιότητας των οστράκων, αυτή τη στιγμή όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι των αλιέων και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής όλα εξελίσσονται ομαλά και υπάρχει αυξημένη ζήτηση και σχετικά καλές τιμές στα όστρακα.

Υπό κανονικές συνθήκες η έναρξη της αλιείας των οστράκων πραγματοποιείται την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο φέτος λόγω βλάβης στο μοναδικό στη χώρα(!) μηχάνημα ελέγχου της ποιότητας των οστρακοειδών, υπήρξε σημαντική καθυστέρηση και η περίοδος ξεκίνησε επί της ουσίας το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο «Ν» o Παναγιώτης Νανίδης πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου παράκτιας αλιείας  «ο Μάκαρας», η σεζόν εξελίσσεται ικανοποιητικά μέχρι στιγμής για τους επαγγελματίες του κόλπου Καλλονής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Περίπου 200 οικογένειες, σημειώνει, παίρνουν μεροκάματο από τον κόλπο Καλλονής. Το χειμώνα επικεντρωνόμαστε στα όστρακα και το καλοκαίρι στα ψάρια».

Αναφερόμενος ο Παναγιώτης Νανίδης στη φετινή οστρακαλιευτική περίοδο στον Κόλπο Καλλονής σημείωσε ότι οι τιμές είναι καλές και η ζήτηση κυρίως από την Ιταλία παραμένει είναι υψηλή.

«Το 97% των χαβάρων και των καλόγνωμων που αλιεύουμε εξάγεται στην Ιταλία, όπου η ζήτηση κυρίως τους χειμερινούς μήνες έως το Φεβρουάριο είναι πολύ μεγάλη. Γενικά το χάβαρο θεωρείται πολύ υψηλής ποιότητας όστρακο για την Ιταλία και χρησιμοποιείται σε πολλές παρασκευές ενώ τρώγεται και ωμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Ελλάδα η ζήτηση των οστράκων ανεβαίνει κυρίως μετά το Φεβρουάριο, την περίοδο της Αποκριάς και τη Σαρακοστή».

Γενικότερα σημείωσε ο πρόεδρος των αλιέων της Καλλονής, η οστρακαλιεία δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτείται προσοχή και σχολαστική τήρηση των όρων αλιείας σε ότι αφορά τα μεγέθη των οστράκων.

«Για τα χάβαρα το κάτωτατο μέγεθος είναι τα 5 εκατοστά, για τις καλόγνωμες 5 εκατοστά, για το χτένι τα 7 εκατοστά και για το κυδώνι τα 4 εκατοστά. Αμέσως μετά την αλίευσή τους τα όστρακα φεύγουν σε ειδικές δεξαμενές εξυγίανσης και από εκεί προωθούνται από τους εμπόρους  στο εξωτερικό για πώληση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τιμές πώλησης από τον παραγωγό στον έμπορο, για τη φετινή περίοδο, έχουν ως εξής: Τα χάβαρα πωλούνται προς 1 ευρώ το κιλό περίπου, οι καλόγνωμες προς 3-4 ευρώ το κιλό και τα κυδώνια προς 8-8,50 ευρώ το κιλό.

Αισιόδοξος για την εξέλιξη της φετινής οστρακαλιευτικής περιόδου δηλώνει και ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Στρατής Τσομπανέλλης, ο οποίος σημειώνει ότι γίνονται όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι στα δείγματα του κόλπου και τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι πολύ καλά.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λέσβο ο Κασσελάκης το Σάββατο 27 Απριλίου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επισκεφτεί το νησί στα πλαίσια της δεκαήμερης περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε προεκλογικό κλίμα, παρουσία Μητσοτάκη, η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής‑ Σιγρίου

Φανερά δυσαρεστημένος ο Νίκος Σηφουνάκης για τη μηδενική αναφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών, τον υφυπουργό, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ