× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Λέσβος που πληγώναμε...

Γράφει η ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΤΑΤΖΗ

Δημοσίευση 6/1/2022

Η Λέσβος που πληγώναμε...

Όλοι μας. Με την αδιαφορία, τον ατομισμό, την ανοχή, την συνενοχή, τις εμμονές. Τα φαντάσματα του παρελθόντος που μας στοίχειωσαν και κάναν τον Έλληνα, τον αδερφό, τον γείτονα να θέλει να βγάλει το μάτι του ομογάλακτου.
Έφτασε η εποχή και νιώσαμε πώς έχουμε μόνο ο ένας τον άλλο. Στην ίδια μοίρα, στο ίδιο καζάνι, στην ίδια απαξίωση και εμπαιγμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δε πιστεύω σε Σωτήρες. Πιστεύω σε εμένα, σε εσένα, σε εμάς. Μόνο σε εμάς. Πιστεύω στον άνθρωπο που θέλει να ζήσει στον τόπο του ελεύθερα. Στον άνθρωπο που έχει δικαίωμα να φύγει και να πάει εκεί που επιθυμεί.
Τα νερά της Λέσβου είναι Αγιασμένα. Μέσα τους εξελίχθηκαν στιγμές σωτηρίας και αλλοφροσύνης.

Στα χώματα της βρήκαν χιλιάδες άνθρωποι σωτηρία και έγιναν αντικείμενα εμπορίου και εκμετάλλευσης. Η Λέσβος μαζί με τη Χίο και τη Σάμο στάθηκε ο κυματοθραύστης της Ελλάδας απέναντι στη μεγαλύτερη νεώτερη μετακίνηση πληθυσμού τα τελευταία χρόνια. Η Λέσβος μαζί με τα άλλα ακριτικά μας νησιά, από το '15 και μετά, ακούγοντας ύβρεις και μομφές από παντού σηκώνει τις αμαρτίες της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης υποκριτικής που πιστεύει ότι με χρήματα και κλειστά σύνορα μπορεί να κρατήσει μακριά τον ανθρώπινο εφιάλτη που σε πολλές περιπτώσεις η ίδια δημιούργησε.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να απαντάμε σε ότι προσπαθεί να μας κρατά διχασμένους άρα διαχειρίσιμους. Οι Ιφιγένειες του Αιγαίου προετοιμάζονται για την ύστατη θυσία μέσα στην σιωπή των Αθηναϊκών ΜΜΕ.Σε αυτά τα σχέδια που αποφασίστηκαν για εμάς χωρίς εμάς η απάντηση μας είναι σταθερά Όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δουλεμπόριο δεν είναι σωτηρία. Η φυλακή των πέντε χιλιάδων που καταλήγει για είκοσι δεν είναι ανθρωπισμός. Το νησί κατοικείται και δεν είναι τόπος αλλά Πατρίδα.

Η σχέση εμπιστοσύνης με το κράτος έχει πληγεί και όταν χάνεται η εμπιστοσύνη με τα ακριτικά νησιά, τους φυσικούς υπερασπιστές του Αιγαίου οι υπεύθυνοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κινήσεις τους και να μάθουν να ακούν.

Να ευχηθώ Καλή Φώτιση μιας και η μέρα το καλεί. Η επιβίωση μας και το να παραμείνουμε άνθρωποι δεν είναι παιχνίδι Εξουσίας είναι θέμα Ζωής.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός