× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχεται η εξατομικευμένη θρέψη στους ελαιώνες

Μείωση κόστους παραγωγής, υψηλότερες αποδόσεις σε ελαιόλαδο, μείωση της χρήσης λιπασμάτων θα φέρει πρωτοποριακό σύστημα

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 3/1/2022

Έρχεται η εξατομικευμένη θρέψη στους ελαιώνες

Μπορείτε να φανταστείτε ένα σύστημα που καταγράφει τις ανάγκες που έχει κάθε ελαιόδεντρο ξεχωριστά σε θρεπτικά στοιχεία και θα δίνει ακριβής πληροφόρηση για το ποια θρεπτικά στοιχεία χρειάζεται και σε τι ποσότητα ώστε να έχει την βέλτιστη δυνατή παραγωγή καρπού, με την υψηλότερη δυνατή παραγωγή ελαιολάδου; Μπορείτε επίσης να φανταστείτε πως το σύστημα αυτό θα έχει την δυνατότητα να δίνει ακριβή αποτελέσματα μέσα σε μια ημέρα ή κι ακόμη συντομότερα;


Πιθανά όλα τα παραπάνω μοιάζουν επιστημονική φαντασία, ωστόσο πρόκειται για έρευνα που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Huelva και το Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής και Κτηνιατρικής Έρευνας της Πορτογαλίας. Οι ερευνητές,  όπως γράφει το εβδομαδιαίο Ισπανόφωνο περιοδικό Mercacei, με την χρήση drones, πολυφασματικών καμερών και τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσουν αυτό το σύστημα με στόχο να δώσουν την δυνατότητα στους ελαιοπαραγωγούς παρεμβαίνουν την κατάλληλη στιγμή και στο βαθμό που χρειάζεται στα ελαιόδεντρα τους.


Το σύστημα αυτό δίνει την δυνατότητα να μειωθεί ο όγκος των λιπασμάτων και χρησιμοποιούνται από τους παραγωγούς και να αυξηθεί δραστικά η αποτελεσματικότητα τους. Η λίπανση να γίνεται την χρονική στιγμή που την χρειάζεται κάθε δέντρο και στον όγκο που αυτό την χρειάζεται.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Μercacei: «ένα drone  πετά πάνω από το χωράφι εξοπλισμένο με μια κάμερα που καθορίζει τα διαφορετικά φάσματα φωτός που εκπέμπεται από την ελιά. Τα δεδομένα επεξεργάζονται από έναν αλγόριθμο που βασίζεται σε τεχνητά νευρωνικά δίκτυα, μια δομή τεχνητής νοημοσύνης που διαφοροποιεί αυτόματα διαφορετικές καταστάσεις από μεγάλο όγκο δεδομένων. Αυτά τα δίκτυα αφομοιώνουν τις πληροφορίες που φθάνουν και δημιουργούν νέα γνώση από αυτές. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να κάνουν εκτιμήσεις για τη θρεπτική κατάσταση των ελαιόδεντρων τη στιγμή της δειγματοληψίας. Οι πληροφορίες έχουν τη μορφή εικόνας στην οποία ο αγρότης μπορεί να δει καθαρά ποια άτομα χρειάζονται παρέμβαση.


Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα του Κέντρου Έρευνας στην Τεχνολογία την Ενέργεια και την Αειφορία σε δύο ποικιλίες ελιάς (Arbequina και Arbosana) σε ελαιώνες που βρίσκεται στο Elvas, στην περιοχή Portalegre του πορτογαλικού Alentejo με συνολικά 2.116 δέντρα. Οι ειδικοί προτείνουν να αυξηθούν οι τοποθεσίες για νέες μελέτες ώστε να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματά τους».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Πόσο αυξήθηκαν τα καύσιμα μέσα σε δύο χρόνια;

Μεγάλες διαφορές καταγράφονται στις τιμές των καυσίμων στα πρατήρια της Λέσβου από το Μάρτιο του 2021 έως σήμερα. Η αύξηση στην αμόλυβδη αγγίζει τα 30 λεπτά ενώ στο πετρέλαιο κίνηση είναι σχεδόν 35 λεπτά
ΑΓΟΡΑ

Ούζο Βαρβαγιάννη: Με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή στη Food Expo 2023

Από τον Μάιο θα είναι διαθέσιμες στην αγορά οι ανανεωμένες ετικέτες των προϊόντων της εταιρείας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Επιτέλους, ξεκίνησε η πληρωμή του de minimis!

Με αρκετές ημέρες καθυστέρηση από την αρχική ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνεχίζεται η αγωνία των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου

Νέα υπόσχεση για πληρωμή της de minimis επιδότησης στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου, την Τετάρτη 22 Μαρτίου. Νέα ανακοίνωση του βουλευτή της Ν.Δ. Χαράλαμπου Αθανασίου στο Facebook
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Δυναμική παρουσία Λήμνου και Λέσβου στην Food Expo 2023

Οι επιχειρήσεις των νησιών μας είχαν την δυνατότητα να παρουσιάσουν τα ξεχωριστά προϊόντα τους στους χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παραμένει στο «κόκκινο» η δηλωμένη ανεργία

17.136 οι δηλωμένοι άνεργοι του βορείου Αιγαίου το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στα επίπεδα του 2019 η επιβατική κίνηση στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη

Ανοδική πορεία ακολουθούν τα διακινηθέντα οχήματα στην κύρια ακτοπλοϊκή γραμμή του βορείου Αιγαίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Από Απρίλη...καλοκαίρι στη Λέσβο», με έναρξη της τουριστικής περιόδου

Στις 20 Απριλίου ξεκινά η τουριστική περίοδος με δύο αεροπλάνα από Ολλανδία και Αγγλία την ίδια μέρα. Το διάστημα αυτό ξεκινά και το Μπαϊράμι των Τούρκων. Σχεδόν 19 θα είναι φέτος οι απευθείας πτήσεις στο νησί
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Προτάσεις των ξενοδόχων της Λέσβου για την τουριστική αναβάθμιση του νησιού

Κατατέθηκαν στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης προορισμού
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Στρώσε το τραπέζι της 25ης Μαρτίου! Απόλαυσε έναν πεντανόστιμο μπακαλιάρο και συνόδευσέ τον με ό,τι τραβάει η όρεξή σου!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σμύρνη – Μυτιλήνη, δυο με τρεις φορές την εβδομάδα

Συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου η επαναδρομολόγηση του ταχύπλοου της ναυτιλιακής εταιρίας Izdeniz από τις 2 Ιουνίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε ανοιξιάτικο πλαίσιο οι τιμές του ελαιολάδου

Συνεχίζουν το «κατενάτσιο» έμποροι και τυποποιητές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ