× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στάση πληρωμών και λουκέτα στην εστίαση

Δραματική είναι η κατάσταση στον κλάδο της εστίασης στη Λέσβο, αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑΣΠΙΔΑ Νίκος Γιαννάκας, ο οποίος σημειώνει πως το Γενάρη δεν θα προλαβαίνουμε να μετράμε λουκέτα

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 31/12/2021

Στάση πληρωμών και λουκέτα στην  εστίαση

«Δεν προλαβαίνω από χθες να απαντώ στα τηλέφωνα αγανακτισμένων και απελπισμένων συναδέλφων», ανέφερε μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο πρόεδρος του Συλλόγου των καταστημάτων Εστίασης της Μυτιλήνης Νίκος Γιαννάκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τα οποία όπως τόνισε στοχοποιούν για άλλη μια φορά το χώρο της εστίασης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι  θα επιδεινώσουν την ήδη δύσκολη και κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος ο οποίος πλήττεται βάναυσα τα τελευταία δύο χρόνια.

«Δυστυχώς από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε η λειτουργία των εσωτερικών χώρων της εστίασης, με τον αποκλεισμό των μη εμβολιασμών πελατών, καταγράφεται τεράστια μείωση του τζίρου η οποία σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος λειτουργίας δημιουργεί πρόβλημα επιβίωσης στις επιχειρήσεις μας. Όλοι οι συνάδελφοι λέγαμε ότι θα δουλέψουμε λίγες μέρες τις γιορτές για να καλύψουμε κάποιες από τις αυξημένες υποχρεώσεις.  Ο Υπουργός ωστόσο, 2 μέρες πριν την Πρωτοχρονιά ανακοινώνει το κλείσιμο ουσιαστικά των καταστημάτων μας και την απαγόρευση της μουσικής. Εμείς ωστόσο είχαμε προλάβει να ψωνίσουμε τις απαραίτητες προμήθειες και να κανονίσουμε με το προσωπικό και τους μουσικούς που συνεργαζόμαστε. Για όλα αυτά ποιος θα μας αποζημιώσει;».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των εργαζομένων, ο Νίκος Γιαννάκας σημείωσε ότι η πληροφόρηση που υπάρχει είναι ότι θα υπάρξουν αναστολές σε συγκεκριμένες ειδικότητες, πρόσθεσε όμως ότι αυτό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν ώστε να μην μείνουν οι άνθρωποι χωρίς χρήματα και χωρίς δουλειά μέσα στον Ιανουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο πρόεδρος των καταστημάτων Εστίασης αναφέρθηκε στις αυξήσεις των τελευταίων μηνών τόσο στο κόστος της ενέργειας, όσο και στις χρεώσεις για τη χρήση πλαστικών και φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων.

«Είναι τραγικό και μόνο να σκεφθεί κανείς ότι ένας καταστηματάρχης που λάμβανε μηνιαίο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος 1.000 έως 1.500 ευρώ, τώρα λαμβάνει πάνω από 4 ή 5.000 ευρώ.  Μαζί με όλα αυτά θα πρέπει να πληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, οι επιστρεπτέες προκαταβολές, τα ενοίκια και οι φόροι και τόσα άλλα.  Πλέον οι συνθήκες είναι απαγορευτικές και η επιβίωση των επιχειρήσεών μας πολύ δύσκολη.  

Έχει αρχίσει ήδη η συζήτηση για νέες κινητοποιήσεις πανελλαδικά καθώς και για στάση πληρωμών προς το Δημόσιο. Άλλωστε δεν έχουμε για να πληρώσουμε και αυτό είναι η αλήθεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που έχει η ακρίβεια και η μείωση της κίνησης στα καταστήματα εστίασης της Λέσβου, ο Νίκος Γιαννάκας σημειώνει ότι ήδη μέσα στον Ιανουάριο αρκετοί  ιδιοκτήτες γνωστών καταστημάτων της πόλης ετοιμάζονται για λουκέτο. «Το προηγούμενο δίμηνο λόγω της κατάστασης έκλεισαν 6 καταστήματα, τα δύο από αυτά σε κεντρικά σημεία της προκυμαίας και στα Λαδάδικα. Ορισμένα αγοράστηκαν από άλλους επιχειρηματίες, όμως αρκετά παραμένουν κλειστά. Το 2022 περιμένουμε πολλά λουκέτα σε όλο το νησί. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μέσα στο Γενάρη 10 συνάδελφοι με έχουν ενημερώσει ότι σταματούν τη δραστηριότητά τους».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Γιαννάκα στο «Ν» 99 fm 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 20 Απριλίου η Ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mythical Coast-Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές
ΑΓΟΡΑ

Νέα πνοή με φρέσκια λάμψη στο Ξενοδοχείο Λέσβιον

Διακριτική πολυτέλεια, λειτουργικότητα με τον πρωινό μπουφέ που ξεχωρίζουν στην Προκυμαία Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας