× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ξαναμοιράζουν την πίτα των αγροτικών επιδοτήσεων

Με υπουργικές αποφάσεις υλοποιείται ο κυβερνητικός σχεδιασμός

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 7/12/2021

Ξαναμοιράζουν την πίτα των αγροτικών επιδοτήσεων

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ μεγάλη ανακατανομή των αγροτικών επιδοτήσεων που προωθείται με σειρά υπουργικών αποφάσεων. Η ανακατανομή αυτή θα γίνει έξω από το πλαίσιο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική). Δρομολογείται σταδιακά μέσα από σειρά υπουργικών αποφάσεων οι οποίες σε πρώτη ανάγνωση δείχνουν «αθώες», ωστόσο όλες μαζί οδηγούν σε μια συνολική ανατροπή της κατανομής των αγροτικών επιδοτήσεων. Το πλαίσιο εφαρμογής της ΚΑΠ λειτουργεί επικουρικά σε αυτή την διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρχικά η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως πρόθεση της είναι να προχωρήσει σε κατάργηση των ιστορικών δικαιμάτων επιδοτήσης. Δηλαδή τα δικαιώματα που είχαν κατοχυρωμένα οι αγρότες από το παρελθόν.

Λίγο καιρό αργότερα ανακοινώθηκε η αλλαγή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κατανομή των βοσκοτόπων που περικόπτει τις αγροτικές επιδοτήσεις από μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων σε όλη την χώρα. Περικοπή που έγινε μόλις ένα μήνα πριν την πληρωμή των επιδοτήσεων.

Η πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης του 2021 στα τέλη του Οκτωβρίου αποκάλυψε άλλο ένα στοιχείο. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως έχει προχωρήσει σε διασταυρωτικούς ελέγχους με τα αρχεία του κτηματολογίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι δεκάδες χιλιάδες παραγωγοί βγήκαν εκτός πληρωμών.Αυτοί οι διαστραυρωτικοί έλεγχοι είναι σωστοί και πρέπει να γίνονται με την προϋπόθεση ότι η χώρα διαθέτει ένα ολοκληρωμένο κτηματολόγιο κι όχι ένα υπό διαμόρφωση κτηματολόγιο με απίστευτα μεγάλο αριθμό λαθών. Διασταυρωτικοί έλεγχοι θα έπρεπε να γίνονταν και στο παρελθόν όμως δεν γίνονται γιατί το κτηματολόγιο της χώρας είναι ένα αναξιόπιστο εργαλείο.

Την 1η Δεκεμβρίου η κυβέρνηση, δια του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανακοίνωσε πως στις αιτήσεις του 2022 οι αγρότες θα πρέπει να δηλώσουν τα ιδιόκτητα αγροκτήματα τους με βάση την δήλωση του ακινήτων του Ε9. Τα μισθωμένα κτήματα θα γίνονται δεκτά στις αιτήσεις του ΟΣΔΕ μόνο αν υπάρχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο. Ακόμη και για τις περιπτώσεις που το ποσό μίσθωσης είναι μηδενικό. Η ανακοίνωση αναφέρει πως ακόμη κι αν υπάρχουν σε ισχύ χειρόγραφα ενοικιαστήρια θα πρέπει να μετατραπούν σε ηλεκτρονικά.

Η έκταση αγροτεμαχίου ανά ΑΤΑΚ στην ΕΑΕ 2022 πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση με την έκταση που δηλώνεται στην περιουσιακή κατάσταση (Ε9).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συνέπειες
Δεκάδες χιλιάδες αγρότες που τα χωράφια τους δεν έχουν κτηματογραφηθεί σωστά θα χάσουν τις επιδοτήσεις τους. Με απώλεια επιδοτήσεων κινδυνεύουν και όσοι έχουν στα χέρια τους χειρόγραφα μισθωτήρια και οι ιδιοκτήτες των χωραφιών έχουν πεθάνει κι ως σήμερα δεν έχουν διευθετηθεί τα ζητήματα μεταξύ των κληρονόμων.

Επίσης πολλοί αγρότες αντιμετωπίζουν προβλήματα επειδή οι δασικοί χάρτες καλύπτουν μέρος των αγροκτημάτων τους. Κι αυτοί θα χάσουν μέρος ή το σύνολο των επιδοτήσεων τους.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία πως θα ζητήσουν πίσω τις επιδοτήσεις των προηγούμενων ετών από τους αγρότες που δεν θα μπορέσουν να πιστοποιήσουν πως σήμερα κατέχουν τις εκτάσεις που είχαν δηλώσει στο παρελθόν.

Γιατί όλα αυτά; Γιατί η πίτα των επιδοτήσεων μικραίνει κι αν μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων τότε οι μειώσεις που θα υποστεί κάθε αγρότης που θα λαμβάνει επιδοτήσεις θα είναι μικρή και δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελαφρά μείωση της δηλωμένης ανεργίας το Μάρτιο στο Βόρειο Αιγαίο

Γυναίκες το 65% των ανέργων της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Καμπάνες» σε 11 επιχειρήσεις για «μαϊμού» εκπτώσεις

Aνάμεσα τους και η επιχείρηση αθλητικών ειδών Cosmos Sport που έχει υποκατάστημα στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία