× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κατόπιν ενεργειών...του

Γράφει ο ΑΓΙΑΠΑΡΑΣΚΕΥΩΤΗΣ

Δημοσίευση 1/12/2021

Κατόπιν ενεργειών...του

Κατ’ αρχήν, και για να μη γίνει καμία παρανόηση (καλόπιστη…) ή μη παρεξηγηθούμε κιόλας: Για οποιοδήποτε έργο γίνεται στον τόπο μας, είτε από την Κυβέρνηση απευθείας, είτε από την Περιφέρεια, είτε από τους δυό Δήμους μας, θα μας δίνει χαρά, γιατί το αξίζει, και είναι καλό, για το νησί μας. Και το «εύγε» μας σ’ αυτούς που τα υλοποιούν. Δεδομένο αυτό.

Αλλά, βρε αδερφέ, δεν μας αφήνουν ν’ αγιάσουμε! Μια από τις παλιές αμαρτίες του πολιτικού μας βίου, είναι τα γνωστά : «κατόπιν ενεργειών μου». Τα είχαμε πια συνηθίσει, όλοι καταλαβαίναμε την «ανάγκη» να δρέψει λίγες δάφνες (και ψηφαλάκια) ο κάθε πολιτικός παλαιάς κοπής, που σε κάθε έργο της εκλογικής του περιφέρειας, έσπευδε να «συγχαρεί» και να τονίσει, πως το έργο έγινε, μαθές, «κατόπιν ενεργειών του». Κι ας είχε πληροφορηθεί την εκτέλεσή του, μόλις έπαιρνε την πρόσκληση για να παραστεί στα εγκαίνια..

Έχει χορτάσει ο τόπος μας από τέτοιους, εδώ και 80 χρόνια (και βάλε…). Τι «Μαυρογιαλούρους» έχουμε δεί, τι «μπαρμπάδες στην Κορώνη».. Και για να θυμηθούμε απ’ τον τόπο μας, στις αρχές της μεταπολίτευσης, γνωστός πολιτικός, που ένα φεγγάρι είχε αυτοβαφτιστεί και ως ο «εχθρός των σπορελαίων» (ναι, με σύνθημα γραμμένο στους τοίχους), γιατί τότε, πριν μπούμε στην ΕΟΚ, υπήρχε το αίτημα των ελαιοπαραγωγών της χώρας, να μην επιτρέπεται εισαγωγή σπορελαίων στην Ελλάδα.

Οπότε, σου λέει, ο πολιτευτής μας, ας πλασαριστώ εγώ ως ο αδιαμφισβήτητος εχθρός των σπορελαίων, πόσω μάλλον, που οι ελαιοπαραγωγοί Μυτιληνιοί, φημιζόμαστε και ως ..λαδάδες (με την καλή έννοια…). Θα το θυμούνται αυτό οι ψηφοφόροι, όταν πηγαίνουν στις κάλπες. Ο περί ου ο λόγος πολιτευτής, κάθε τέλους του χρόνου, ζήταγε από τη Νομαρχία (διορισμένος απ’ την Κυβέρνηση τότε ο Νομάρχης), να του στείλουν τον κατάλογο με τα έργα που είχαν εκτελεστεί στο Νομό, προκειμένου να στείλει επιστολές στον κάθε Δήμαρχο και Κοινοτάρχη, αλλά και να βγάλει τα αντίστοιχα δελτία τύπου, στα οποία ανέγραφε με κεφαλαία γράμματα το «ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΜΟΥ», για κάθε έργο που είχε γίνει στην περιοχή ενός εκάστου. Μπερδεύοντας πολλές φορές και τις αντιστοιχίες του κάθε έργου, με τον τόπου όπου είχε εκτελεστεί, αφού στην πραγματικότητα, όχι μόνο δεν είχε κάνει τίποτα ο ίδιος, αλλά ούτε που γνώριζε κατά που πέφτει.

Έτσι πιά, καθιερώθηκε ως πάγια πολιτική πρακτική των πολιτικών – πολιτευτών της κλασικής σχολής του παλαιοκομματισμού, το περίφημο «ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΜΟΥ», για κάθε έργο που γινόταν στην εκλογική τους περιφέρεια. Είτε από το Υπουργείο – Κράτος, είτε από το Νομάρχη, είτε από τον Δήμαρχο. ΄Εσπευδε ο κάθε πολιτικάντης αυτής της κοπής, να δρέψει κι αυτός λίγες δάφνες και λίγα ψηφαλάκια από κάθε έργο που γινόταν : «Κοιτάχτε αγαπητοί μου, εγώ φρόντισα, μόχθησα, αγωνίστηκα, για να γίνει αυτό το έργο, που το έκανε η Νομαρχία ή ο Δήμος. Στις δικές μου ενέργειες οφείλεται…».

Οπότε, συνηθίσαμε πλέον, σ’ αυτά τα στερεότυπα, και τα διαβάζαμε, κουνώντας συγκαταβατικά το κεφάλι μας και λέγοντας από μέσα μας το «ουαί υμίν» των ευαγγελίων.

Αλλά, αυτό που διαβάσαμε τις προάλλες στα τοπικά ΜΜΕ, πάει, μας ξεπερνάει. «Το τερμάτισε»!, που λένε κι οι νεοέλληνες. Για τον Περιφερειάρχη μας μιλάμε. Διότι, μέχρι τώρα, συνηθιζόταν ο πολιτευτής – βουλευτής, να σπεύδει να «σφετεριστεί» το έργο που κάνει ο Δήμος ή η Περιφέρεια, και να δηλώσει ότι αυτό γίνεται «κατόπιν ενεργειών ΜΟΥ».

Όμως εδώ, έγινε το ανάποδο (!): Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου, χρηματοδότησε την ασφαλτόστρωση του δρόμου και ο Δήμος Δυτ. Λέσβου που το προγραμμάτισε, θα το υλοποιήσει. Μπράβο στον Περιφερειάρχη, μπράβο και στον Δήμαρχο. Σημαντικό το έργο. Αλλά, ενώ θα περίμενε κανείς, να βγει ο βουλευτής, και είτε άμεσα είτε έμμεσα, να δηλώσει ότι το έργο γίνεται «κατόπιν ενεργειών ΜΟΥ», κι όποιος το χάψει, …βγήκε ο Περιφερειάρχης και δήλωσε, μεταξύ άλλων (κρατηθείτε) : « …Σήμερα η Περιφέρεια ικανοποιώντας το χρόνιο αίτημα των κατοίκων και των τοπικών φορέων, χρηματοδοτεί την ολοκλήρωση του έργου (που ξεκίνησε επί Δημαρχίας Γιώργου Κυριαζή) το οποίο θα συνεισφέρει αναπτυξιακά στην ευρύτερη περιοχή (όλα σωστά μέχρι εδώ). Είναι ακόμη ένα έργο, το οποίο χρηματοδοτεί η Περιφέρεια στη δυτική Λέσβο και εκτελεί ο Δήμος Δυτ. Λέσβου (κι αυτά σωστά… αλλά συνεχίζοντας :) «..σε συνεργασία και με τη στήριξη του Β’ Αντιπροέδρου της Βουλής Χαράλαμπου Αθανασίου, τον οποίο και ευχαριστώ» !!. Δηλαδή : Το έργο (ή καλύτερα : και αυτό το έργο..) έγινε : «Κατόπιν ενεργειών ΤΟΥ»! Ξανά και ξανά : «ουαί υμίν»!
Αυτό, ειλικρινά, δεν το έχουμε ξαναδεί. Πρέπει να σπεύσει να το κατοχυρώσει ο Περιφερειάρχης μας, για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.. Τύφλες να ‘χουν τα «προσπέκτους με ρουσφέτια» και τα διαφημιστικά σποτάκια των πολιτευτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εδώ μιλάμε για πατέντα ολκής.

Ο χρηματοδότης του έργου, να δηλώνει ότι το χρηματοδοτούμενο από αυτόν έργο, που το εκτελεί ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, εκτελείται (ή χρηματοδοτείται κιόλας?) σε …συνεργασία (!) και με τη συμπαράσταση (!) του Β’ Αντιπροέδρου της Βουλής…. Πάει, ντράπηκε και η ντροπή ! Δηλαδή, αν δεν υπήρχε αυτή …η συμπαράσταση, δεν θα το σκεφτόταν ο Περιφερειάρχης μας να χρηματοδοτήσει το έργο, και χωρίς τη …συνεργασία, ούτε που θα εκτελούσε τίποτα ο Δήμος..

Να υποθέσουμε, δηλαδή, ότι και το υπόλοιπο πρόγραμμα έργων της Περιφερειακής μας Αρχής, σχεδιάστηκε και καταρτίσθηκε …με τη συνεργασία του Β’ Αντιπροέδρου και με τη συμπαράστασή ΤΟΥ, ή μήπως (λέμε τώρα…), έγινε με βάση τις προτάσεις των περιφερειακών συμβούλων και τη φροντίδα της Υπηρεσίας Προγραμματισμού της Περιφέρειας. Άντε, και σύμφωνα με τις προτάσεις – αιτήματα – προγραμματισμό των Δήμων της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

(Υ.Γ. : Εμ κι εσύ βρε Ταξιάρχη, που προγραμμάτισες και θα εκτελέσεις το έργο, ας έβγαινες να πεις ένα «ευχαριστώ». Και να επιβεβαιώσεις τον Περιφερειάρχη μας. Τόση αχαριστία πγιά?! Θα πέσει το γεφύρι της Κρεμαστής να σε πλακώσει !).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο Μητσοτάκης στον κόσμο των influencers

Γράφει ο ΡΑΦΑΗΛ ΑΣΠΡΟΛΟΥΠΟΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 24/1/2022

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 23/1/2022

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας!
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εμβατήριο για μετέωρο φυλακισμένο

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αναπτυσσόμεθα

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Με μια ανάσα!

Γράφει η ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΤΑΤΖΗ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ανεμοδαρμένοι καιροί

Γράφει ο ΦΡΑΝΤΖΗΣ ΚΑΡΑΔΟΥΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Έφυγε από την ζωή ο Μυτιληνιός Αναστάσης Μοσχονησίου

Ζούσε μόνιμα στην Βοστώνη των ΗΠΑ και πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Παλλεσβιακού Συλλόγου Βοστώνης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μαμά σ` αγαπώ

Γράφει η ΣΕΒΑΣΤΗ ΣΚΟΥΦΟΓΛΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η αποτελεσματικότητα/όφελος των νέων μέτρων στη Ελλάδα και στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου

Οι στόχοι του εμβολιαστικού προγράμματος- Γράφει ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΟΝΟΚΡΟΥΣΟΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είναι θέμα Δημοκρατίας!

#με_τον_Βαξεβανη, #με_την_Παπαδάκου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Φωναχτές σκέψεις

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*