× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μαθαίνω και ψυχαγωγούμαι διαβάζοντας

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ

Δημοσίευση 27/11/2021

Μαθαίνω και ψυχαγωγούμαι διαβάζοντας

Για όλα τα παιδιά που αγαπούν την ελληνική μυθολογία, προτείνω να θυμηθούμε οι μεγαλύτεροι και να διαβάσουμε στους μικρότερους τις περιπέτειες του Ιάσονα! Να παραδειγματιστούμε! Να γίνουμε και εμείς ‘’άξιοι Αργοναύτες’’! Η Αργοναυτική Εκστρατεία, ( από τις εκδόσεις Μεταίχμιο), έχει πολλά να μας διδάξει, ψυχαγωγώντας μας!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ματιά της Ελένης Σβορώνου, που έγραψε το κείμενο του βιβλίου και η εξαιρετική εικονογράφηση του Βασίλη Κουτσογιάννη, μας ταξιδεύουν σε άλλους χρόνους και σε άλλους τόπους. Τόπους μακρινούς και κοντινούς, όπως είναι η Λήμνος!

Το καλό και το κακό πάλευαν πάντα! Οι άνθρωποι πάλευαν με νεράιδες, δράκους, και τέρατα! Οι θεοί δοκίμαζαν τους ανθρώπους!
Οι άνθρωποι όπως τότε, και σήμερα κυνηγούν τα όνειρά τους! Το χρυσόμαλλο δέρας του καθενός, αποκτάται με κόπους, με δυσκολίες, με προσπάθειες πολλές, αλλά πάντα αξίζει τον κόπο! Διάλεξα την φράση που έγραψε η συγγραφέας κλείνοντας τον επίλογο της , για να κλείσω αυτή μου την βιβλιοπρόταση; «Εμπρός στην Αργώ της ζωής, καλοί μου Αργοναύτες!»

Μεγάλες ιδέες για μικρούς φιλοσόφους, θα σας προτείνω στην συνέχεια να διαβάσετε, για την καλοσύνη και την αγάπη! Ο Πλάτωνας, ήταν ένας αρχαίος φιλόσοφος που πίστευε ότι η αγάπη μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στη σοφία. Η ΑΓΑΠΗ -ΠΛΑΤΩΝ γραμμένο με τρόπο τέτοιο, με λόγια απλά και με τέτοια εικονογράφηση, που γίνεται κατανοητό και ευχάριστο για κάθε παιδί από πέντε ετών.

Όπως ακριβώς συμβαίνει με το βιβλίο Η ΚΑΛΟΣΥΝΗ –ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ ! Αλήθεια «Τι σημαίνει καλοσύνη;» Ο Κομφούκιος ήταν ένας κινέζος φιλόσοφος που πίστευε ότι καλοσύνη σημαίνει να δείχνουμε στους άλλους ότι είναι σημαντικοί. ‘Σοφία’, σημαίνει να φέρεσαι στους άλλους με καλοσύνη και σεβασμό. Από τις εκδόσεις διόπτρα, κυκλοφορεί η σειρά που περιλαμβάνει αυτά τα μικρά βιβλία για μικρούς αναγνώστες και βιβλιόφιλους!

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΟΥ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ Με πάνω από 60 κινούμενα μέρη, (που τόσο μου αρέσουν και περισσότερο απ ότι σε εμένα αρέσουν στα παιδιά), έρχεται να μας δώσει με έναν πολύ ενδιαφέροντα και διασκεδαστικό τρόπο απαντήσεις στις απορίες μας γύρω από την μουσική. Απορίες όπως, τι είναι η μουσική; Ποιος; Πώς; Πότε και γιατί; Κοιτάζοντας πίσω από τα κινούμενα-ανοιγώμενα μέρη, ανακαλύπτουμε τις απαντήσεις. Έτσι οι μικροί μας αναγνώστες μαθαίνουν ‘’τι είναι αυτό που κάνει τη μουσική ξεχωριστή’’! Από τις εκδόσεις Ψυχογιός, προτείνεται για παιδιά από 6 ετών.

Ένα βιβλίο για ενήλικες στην συνέχεια έχω να σας προτείνω. Ειδικά σε εσάς που σας αρέσουν οι αληθινές ιστορίες. Που θέλετε να μαθαίνετε την αλήθεια, τα πραγματικά γεγονότα! Όλοι θυμόμαστε ή έχουμε ακούσει για το ναυάγιο της Φαλκονέρας.

Το βιβλίο «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ» SOS ΒΥΘΙΖΟΜΕΘΑ Η μαρτυρία του τελευταίου διασωθέντα από το ναυάγιο της Φαλκονέρας γράφτηκε από έναν πατέρα και μια κόρη, που το ξεκίνησαν μαζί! Ο πατέρας είχε το βίωμα ο Παναγιώτης Μπελώνης, βγήκε από το μισοβυθισμένο πλοίο, πάλεψε με τα κύματα, σώθηκε μετά από δεκατρείς ώρες στη θάλασσα! Η κόρη του η Πηγή Μπελώνη, ολοκλήρωσε το έργο του πατέρα της, σεβόμενη την επιθυμία του να καταγραφούν τα πραγματικά γεγονότα. Στο πλάι τους τάχτηκαν πέρα από την σύζυγο και μητέρα Μαρία Μπελώνη και η εγγονή στην ιχνηλάτηση των πηγών, οικογενειακή υπόθεση θα μπορούσε να πει κανείς, έγινε η συγγραφή αυτού του βιβλίου. Ο τελευταίος διασωθείς δυστυχώς έφυγε από την ζωή λίγο πριν την ολοκλήρωση του βιβλίου. Το υλικό υπήρχε και η Πηγή, γνωρίζοντας το πόσο ήθελε ο πατέρας της να εκδοθεί, να μάθει ο κόσμος, προχώρησε. Δεχτήκαν και άλλοι να μιλήσουν για την εμπειρία τους σχετικά με το συγκεκριμένο ναυάγιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Η γραφή πραγματικά συγκλονιστική, όπως και η όλη μαρτυρία, ακόμα και τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα! Οι σκηνές ξεπηδάνε καθώς διαβάζει κανείς, σαν σκηνές κινηματογραφικής ταινίας! Θα μπορούσε να γίνει ταινία… Κανονική κινηματογραφική ταινία! Το βιβλίο προσφέρεται! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το τραγικό ναυάγιο έγινε τα ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου του 1966. Το πλοίο έφυγε από τα Χανιά με προορισμό τον Πειραιά. Στο Αιγαίο έπνεαν άνεμοι 8-9 μποφόρ, έβρεχε! Εκπέμπει SOS κοντά στη βραχονησίδα Φαλκονέρα. Βυθίζεται γρήγορα! Πάνω από 200 επιβάτες βρήκαν μαρτυρικό θάνατο, αυτόν τον αριθμό είχαν δώσει αρχικά, είναι πιθανό οι νεκροί να είναι 277, σωθήκαν 47 επιβάτες.


*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι δημοσιογράφος-συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

O ΦΟΜ ανεβάζει τις «Στιγμές»

Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης 20, 21 και 22 Απριλίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Εντυπωσίασαν για ακόμα μια φορά τα σαντούρια της Αγιάσου

Συμμετοχή σε επετειακές εκδηλώσεις για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

10 χρόνια Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου!

9 με 19 Αυγούστου, και θεματική τη «Φιλία»