× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η ακρίβεια καίει τα ελληνικά νοικοκυριά

Οι αυξήσεις στα υγρά καύσιμα τρώνε το 10% του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/11/2021

Η ακρίβεια καίει τα ελληνικά νοικοκυριά

Μεγάλο μέρος της έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που κυκλοφόρησε σήμερα 24 Νοεμβρίου αφιερώνεται στο ζήτημα της ακρίβειας με την οποία είναι αντιμέτωπα τα λαϊκά νοικοκυριά της χώρας.

Χαρακτηριστικά στην έκθεση τονίζεται: «στην τρέχουσα περίοδο η αύξηση των τιμών βασικών προϊόντων, και κυρίως της ενέργειας, θα υποβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο των  νοικοκυριών, ειδικά των φτωχότερων. Είναι κρίσιμο να τονιστεί ότι η αύξηση των τιμών δεν προέρχεται από μισθολογικές αυξήσεις. Αντιθέτως, κρίσιμης  σημασίας είναι η αύξηση των αποδοχών των μισθωτών, που θα προστατέψει την αγοραστική τους δύναμη και το βιοτικό τους επίπεδο με θετικά σταθεροποιητικά αποτελέσματα στο μακροοικονομικό σύστημα.

Σχετικά με την εξέλιξη της τιμής της ενέργειας, η αύξησή της είναι καθολική στην ΕΕ, εξαιρουμένης της Μάλτας, ενώ είναι και υψηλή, σε βαθμό που αυξάνει  σημαντικά τις πληθωριστικές προσδοκίες και το κόστος διαβίωσης. Στην  πλειονότητα των περιπτώσεων η επιπλέον επιβάρυνση στον κατώτατο μισθό από την αύξηση της τιμής της αμόλυβδης, του πετρελαίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης υπερβαίνει το 10% και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά το 25%»

Η Ελλάδα, αναφέρει η μελέτη, έχει την τέταρτη υψηλότερη τιμή ανά λίτρο στην ΕΕ, τόσο σε απόλυτες τιμές όσο και σε σχέση με τον κατώτατο μισθό. Ίδιου περίπου μεγέθους ήταν η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης έναντι του κατώτατου μισθού (8% και 12% αντίστοιχα). Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα η τιμή ανά λίτρο του πετρελαίου κίνησης βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ στην  περίπτωση του πετρελαίου θέρμανσης η τιμή ανά λίτρο είναι μέτρια προς υψηλή σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Ένας βασικός λόγος των υψηλών τιμών στην ενέργεια είναι η υψηλή φορολογία της. Η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα είναι κοντά στο 60% της λιανικής τιμής της αμόλυβδης ανά λίτρο, κατατάσσοντας τη χώρα στη δεύτερη υψηλότερη θέση μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ. Όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης, η φορολογική επιβάρυνση ανά λίτρο είναι περίπου 46%, ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης η φορολογική επιβάρυνση ‒η οποία βρίσκεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και της ΕΕ‒ είναι 43%.

 

Η ακρίβεια στα τρόφιμα

Η ακρίβεια όμως δεν περιορίζεται μόνο στην ενέργεια, αλλά αφορά και τα τρόφιμα. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους ο δείκτης της τιμής των κρεάτων, που κατέχουν και το μεγαλύτερο ειδικό βάρος στη στάθμιση του εθνικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), ήταν σχετικά σταθερός, ενώ τον Οκτώβριο παρουσίασε περιορισμένη αύξηση της τάξης του 1% σε μηνιαία βάση και του 3% σε ετήσια. Σε άλλες, όμως, κατηγορίες 54τροφίμων, όπως είναι τα έλαια και τα λίπη, καθώς και τα ψάρια και τα θαλασσινά, η αύξηση του δείκτη τιμών είναι πολύ υψηλότερη.

Έπειτα από τη σχετική σταθερότητα της περιόδου Δεκέμβριος 2019-Ιούλιος 2021, ο δείκτης τιμής των ελαίων και των λιπών αυξήθηκε μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου κατά 8,9% και επιπλέον 1,65% τον Οκτώβριο. Σε ετήσια, όμως, βάση η αύξηση είναι πολύ υψηλότερη (15,4% τον Σεπτέμβριο και 18,5% τον Οκτώβριο). Ο δείκτης τιμών για τα ψάρια και τα θαλασσινά παρουσιάζει διαρκή αύξηση καθ’ όλη την υπό εξέταση περίοδο. Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021 ο δείκτης αυξήθηκε 5,4%, ενώ η ετήσια αύξηση τον Οκτώβριο ήταν περίπου 5,9%. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης τιμών των φρούτων και των λαχανικών μειώθηκε τον Οκτώβριο έπειτα από μια μεγάλη αύξηση κατά τους θερινούς μήνες λόγω εποχικότητας της κατανάλωσης τους. Γι’ αυτόν τον λόγο η ουσιαστική επίδραση της γενικευμένης αύξησης των τιμών στον δείκτη τιμών των συγκεκριμένων προϊόντων θα πρέπει να εκτιμηθεί μετά τα αποτελέσματα των αμέσως επόμενων μηνών.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ζητείται ηλεκτρολόγος αυτοματισμού και βοηθός λογιστή

Από την εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΑΕΒΕ στην Αγία Παρασκευή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τα πάνω και τα κάτω των τιμών του ελαιολάδου

Τι δείχνουν οι μακροχρόνιες τάσεις των χονδρικών τιμών του ελαιολάδου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Στο 13,3% η ανεργία το Νοέμβριο

624.858 οι άνεργοι λέει η Ελληνική Στατιστική Αρχή σε 1.081.622 τους ανεβάζει ο ΟΑΕΔ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ακέφαλη η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου

Παγώνει η υλοποίηση όλων των επενδυτικών προγραμμάτων της πρωτογενούς παραγωγής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Καίει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στη Λέσβο

Την υψηλότερη τιμή από τα μεγάλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, έχει η Λέσβος, ενώ στη Σάμο και τη Χίο μπορεί να βρει κανείς πετρέλαιο με 1,13 και 1,15 ευρώ το λίτρο.
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Διαγωνισμός έξτρα παρθένου ελαιολάδου Mario Solinas 2022

Ως τις 14 Φεβρουαρίου οι δηλώσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό του Διεθνούς Συμβουλίου Ελιάς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Λιβανός: Η «Ελληνική Διατροφή» ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης

Όχι στο σύστημα αξιολόγησης των τροφίμων Nutriscore λέει το υπουργείο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σποραδικές κλοπές ελαιοκάρπου στη Λέσβο

Πληθαίνουν οι καταγγελίες από ελαιοπαραγωγούς του νησιού τις τελευταίες ημέρες
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ερωτήματα ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στην Ελληνική γεωργία

Παρέμβαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

«Παγωμένη» η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων στη Λέσβο

Έρημο δρόμο θύμιζε η Ερμού στη Μυτιλήνη τις προηγούμενες ημέρες. Ελαφρώς καλύτερη η κατάσταση στην αγορά της Καλλονής
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Μετρούν ζημιές οι νησιώτες αγροκτηνοτρόφοι

Οι αυξήσεις σε ελαιόλαδο, κρασί, αιγοπρόβειο γάλα και κρέας δεν καλύπτουν τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε λάθος κατεύθυνση οι συνδεδεμένες επιδοτήσεις βοοειδών

Ψίχουλα για την εγχώρια παραγωγή βοοειδών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ