× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η αρχιτεκτονική του νέου ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου

Δείτε πως κατανέμονται τα 394 εκατ. ευρώ του προγράμματος

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 24/11/2021

Η αρχιτεκτονική του νέου ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου

Κατέθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου το ΠΕΠ του Βορείου Αιγαίου για την περίοδο 2021 - 2027 στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει ένα πλαίσιο διαβούλευσης ώστε να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις και στην συνέχεια θα γίνει η τελική διαμόρφωση του προγράμματος.

Οι συνολικές πιστώσεις είναι 394 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 59,1 εκατ. ευρώ είναι εθνική συμμετοχή και τα 334,9 εκατ. ευρώ είναι κοινοτικοί πόροι. Οι κοινοτικοί πόροι προέρχονται κατά 275,1 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και τα 59,8 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).
Τα 394 εκατ. ευρώ του νέου ΠΕΠ είναι αυξημένα κατά 124,7 εκατ. ευρώ (46%) σε σχέση με τους πόρους του ΠΕΠ της περιόδου 2014 -2020 που ήταν 269,3 εκατ. Οι δράσεις που χρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ θα απορροφήσουν 323,7 εκατ. ευρώ ενώ οι δράσεις του ΕΚΤ 70,3 εκατ. ευρώ.

Στόχοι και προτεραιότητες
Το πολιτικό πλαίσιο του ΠΕΠ διαρθρώνεται σε πέντε προτεραιότητες που αντιστοιχίζονται σε πέντε πολιτικούς στόχους της Ε.Ε.

Προτεραιότητα 1: Μετασχηματισμός της οικονομίας με αύξηση του μεγέθους της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων κυρίως και μέσω της έξυπνης εξειδίκευσης. Η προτεραιότητα αυτή αντιστοιχεί στον στόχο για μια εξυπνότερη ευρώπη, μέσω της καινοτομίας, της ψηφιοποίησης, του οικονομικού μετασχηματισμού και της στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Στην προτεραιότητα αυτή θα διατεθούν 50,05 εκατ. ευρώ.

Προτεραιότητα 2: Προστασία του περιβάλλοντος και των πόρων της Περιφέρειας. Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων. Η προτεραιότητα αυτή αντιστοιχεί στον στόχο για μια πιο πράσινη Ευρώπη χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που εφαρμόζει τη συμφωνία του Παρισιού και επενδύει στην ενεργειακή μετάβαση, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Στην προτεραιότητα αυτή θα διατεθούν 79,56 εκατ. ευρώ.

Προτεραιότητα  3: Ενίσχυση της προσβασιμότητας των νησιών της Περιφέρειας. Η προτεραιότητα αυτή αντιστοιχεί στον στόχο για μια πιο συνδεδεμένη Ευρώπη με στρατηγικά δίκτυα μεταφορών και ψηφιακά δίκτυα. Στην προτεραιότητα αυτή θα διατεθούν 28,87 εκατ. ευρώ.

Προτεραιότητα 4α: Ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών. Στην προτεραιότητα αυτή θα διατεθούν 57,75 εκατ. ευρώ.  - Προτεραιότητα 4β: Κοινωνική ένταξη και αντιμετώπιση της φτώχειας. Στην προτεραιότητα αυτή θα διατεθούν 68,22 εκατ. ευρώ. Οι προτεραιότητες αυτές αντιστοιχούν στον στόχο για μια πιο κοινωνική Ευρώπη που υλοποιεί τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και στηρίζει την ποιοτική απασχόληση, την εκπαίδευση, τις δεξιότητες,την κοινωνική ένταξη και την ίση πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Προτεραιότητα 5: Ενίσχυση της χωρικής συνοχής μέσω ολοκληρωμένων και βιώσιμων στρατηγικών. Η προτεραιότητα αυτή αντιστοιχεί στον στόχο για μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες, με την στήριξη των αναπτυξιακών στρατηγικών που καταρτίζονται σε τοπικό επίπεδο και της βιώσιμης αστικής ανάπτυηξης σε όλη την Ε.Ε. Στην προτεραιότητα αυτή θα διατεθούν 102,24 εκατ. ευρώ.

Έτοιμο κουστούμι από τις Βρυξέλλες
Το νέο ΠΕΠ του Βορείου Αιγαίου σχεδιάστηκε και διαμορφώθηκε στις βασικές του γραμμές στις Βρυξέλλες. Οι παρεμβάσεις που έγιναν από την Διαχειριστική Αρχή ήταν στα όρια των δυνατοτήτων που της δύνονταν. Έτσι αυξήθηκαν όσο γίνεται περισσότερο οι πόροι διατίθενται για την χωρική συνοχή που θα ανέλθουν στο 26,44% του προγράμματος. Για την κοινωνικές υποδομές και την κοινωνική ένταξη θα διατεθει το 32,58% των πόρων του προγράμματος. Οι μεταφορές θα απορροφήσουν μόλις το 7,45% των διαθέσιμων πιστώσεων. Για τον κρίσιμο τομέα του περιβάλλοντος θα διατεθούν 20,57% των πόρων, ενώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων θα διατεθεί το 12,24%.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ζητείται ηλεκτρολόγος αυτοματισμού και βοηθός λογιστή

Από την εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΑΕΒΕ στην Αγία Παρασκευή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τα πάνω και τα κάτω των τιμών του ελαιολάδου

Τι δείχνουν οι μακροχρόνιες τάσεις των χονδρικών τιμών του ελαιολάδου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Στο 13,3% η ανεργία το Νοέμβριο

624.858 οι άνεργοι λέει η Ελληνική Στατιστική Αρχή σε 1.081.622 τους ανεβάζει ο ΟΑΕΔ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ακέφαλη η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου

Παγώνει η υλοποίηση όλων των επενδυτικών προγραμμάτων της πρωτογενούς παραγωγής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Καίει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στη Λέσβο

Την υψηλότερη τιμή από τα μεγάλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, έχει η Λέσβος, ενώ στη Σάμο και τη Χίο μπορεί να βρει κανείς πετρέλαιο με 1,13 και 1,15 ευρώ το λίτρο.
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Διαγωνισμός έξτρα παρθένου ελαιολάδου Mario Solinas 2022

Ως τις 14 Φεβρουαρίου οι δηλώσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό του Διεθνούς Συμβουλίου Ελιάς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Λιβανός: Η «Ελληνική Διατροφή» ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης

Όχι στο σύστημα αξιολόγησης των τροφίμων Nutriscore λέει το υπουργείο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σποραδικές κλοπές ελαιοκάρπου στη Λέσβο

Πληθαίνουν οι καταγγελίες από ελαιοπαραγωγούς του νησιού τις τελευταίες ημέρες
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ερωτήματα ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στην Ελληνική γεωργία

Παρέμβαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

«Παγωμένη» η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων στη Λέσβο

Έρημο δρόμο θύμιζε η Ερμού στη Μυτιλήνη τις προηγούμενες ημέρες. Ελαφρώς καλύτερη η κατάσταση στην αγορά της Καλλονής
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Μετρούν ζημιές οι νησιώτες αγροκτηνοτρόφοι

Οι αυξήσεις σε ελαιόλαδο, κρασί, αιγοπρόβειο γάλα και κρέας δεν καλύπτουν τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε λάθος κατεύθυνση οι συνδεδεμένες επιδοτήσεις βοοειδών

Ψίχουλα για την εγχώρια παραγωγή βοοειδών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ