× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις αγρότες και κτηνοτρόφοι

Ανακοίνωση από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου

Δημοσίευση 28/10/2021

Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις αγρότες και κτηνοτρόφοι

Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται στην περικοπή των επιδοτήσεων τη στιγμή που όπως σημειώνει το κόστος παραγωγής και το κόστος διαβίωσης αυξάνεται διακρώς προς τα πάνω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου

«Για μια ακόμα χρονιά επαληθεύονται οι ανησυχίες και οι φόβοι της Ομοσπονδίας,  για την σταδιακά τα τελευταία δέκα χρόνια φτωχοποίηση των βιοπαλαιστών και μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Για άλλη μια φορά βλέπουν οι αγρότες, ειδικά οι κτηνοτρόφοι μας γενναία μείωση στην προκαταβολή της επιδότησής τους.  Τη στιγμή που το κόστος παραγωγής και διαβίωσης καλπάζει προς τα πάνω , «η στήριξη» αυτών που μοχθούν και παράγουν, για να μην καταντήσει η χώρα μας να εισάγει σχεδόν όλα τα βασικά αγροτικά προϊόντα, είναι για την κυβέρνηση ψιλά γράμματα.

         Η Ε. Ε. που μας υποσχόταν πριν από 40 χρόνια , ότι οι αγρότες θα τρώνε με χρυσά κουτάλια αλλά και όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν από τότε καλλιεργώντας αυτό το επιχείρημα, ας κάνουν μια βόλτα στα χωριά, στην ύπαιθρο για να διαπιστώσουν τον μαρασμό της και τις άδειες καρέκλες των καφενείων.  Η σημερινή κυβέρνηση βαδίζοντας πάνω στον ντορό της προηγούμενης, συνεχίζει το ψαλίδισμα των επιδοτήσεων. Για το μόνο που μπορούν να κοκορεύονται είναι ότι δεν τις παίρνουμε πια το Πάσχα όπως παλιά αλλά μέχρι τα Χριστούγεννα.   Όσο δε για το σχεδιασμό της αγροτικής παραγωγής και τη στήριξη των νέων στον αγροτικό τομέα για την παραγωγή, έχουν την ίδια αντιλαϊκή αντιαγροτική ατζέντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

          Χτές ανακοινώθηκαν τα ποσά που παίρνει η κάθε Περιφέρεια  για το πρόγραμμα Εγκατάσταση Νέων Αγροτών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελετητών οι 4 στους 5 νέους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον θα μείνουν έξω από αυτό, κάτι ανάλογο φυσικά που έγινε και με τα σχέδια βελτίωσης πριν ενα περίπου χρόνο. Φυσικά υπάρχει απεριόριστη χρηματοδότηση για τη στήριξη των εφοπλιστών, για προσλήψεις συνοριοφυλάκων, δυνάμεων ασφάλειας και καταστολής, εξοπλιστικών προγραμμάτων και πολλά «ευρωπαϊκά λεφτά»  για να κάνουν στα νησιά μας κέντρα φυλακές.

         Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί τους μικρούς και μεσαίους φτωχούς βιοπαλαιστές αγρότες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τις προτεραιότητες των αστικών κυβερνήσεων. Να οργανώσουν τον αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή με αξιοπρέπεια και βιοτικό επίπεδο που να συμβαδίζει με τις σύγχρονες ανάγκες του αιώνα που ζούμε. Να μπορούμε να ζούμε για να παράγουμε φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για όλο το λαό. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι τα προαναφερθέντα προγράμματα μπορούν να δώσουν λύσεις αν οι αγρότες δεν οργανωθούν στους συλλόγους τους, ενισχύσουν το αγροτικό κίνημα και διεκδικήσουν μαζικά και μαχητικά:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Κατώτερη εγγυημένη τιμή στα αγροτικά προϊόντα, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής, να επιτρέπει την επιβίωση των αγροτοκτηνοτρόφων και τη συνέχιση της αγροτικής και παραγωγικής δραστηριότητας.

- Μείωση του κόστους παραγωγής με επιδότηση ζωοτροφών. Κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, σε μέσα και εφόδια, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης.

- Μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50%, αφορολόγητο πετρέλαιο, απόδοση Ειδικού Φόρου πετρελαίου. Καμιά διακοπή ρεύματος σε σπίτι ή γεώτρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Λήψη μέτρων προστασίας από την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων που αισχροκερδούν.

- Άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

- Άμεση αποζημίωση από την ακαρπία του ελαιώνα μας.

- Δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και κρατική σήμανση ζώων.

- Υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και παροχές υπηρεσιών (ιατρικές κτηνιατρικές) προς τους κτηνοτρόφους.

 Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους μας  σε ετοιμότητα  για κινητοποιήσεις». 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελαφρά μείωση της δηλωμένης ανεργίας το Μάρτιο στο Βόρειο Αιγαίο

Γυναίκες το 65% των ανέργων της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Καμπάνες» σε 11 επιχειρήσεις για «μαϊμού» εκπτώσεις

Aνάμεσα τους και η επιχείρηση αθλητικών ειδών Cosmos Sport που έχει υποκατάστημα στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία