× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε θολό τοπίο το πρόγραμμα των νέων αγροτών

Τάζουν πριμ 40.000 ευρώ για πριμ πρώτης εγκατάστασης αλλά…

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/10/2021

Σε θολό τοπίο το πρόγραμμα των νέων αγροτών

Τις προηγούμενες εβδομάδες ένα ανώτερο στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ σε ανάρτηση του στο Facebook έγραφε ότι το στο πρόγραμμα νέων αγροτών θα ενταχθούν περί τις 40.000 νέοι και το πριμ πρώτης εγκατάστασης θα ανέλθει στα 40.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάτω από αυτή την ανάρτηση ένας γαλάζιος αγροτιστής από την θεσσαλικό κάμπο απάντησε «Μάλλον δεν ξέρεις να κάνεις διαίρεση γιατί σε ένα πρόγραμμα με προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ και πριμ πρώτης εγκατάστασης 40.000 ευρώ χωράνε μόλις 10.000 δικαιούχοι κι όχι 40.000». Λίγο αργότερα η ανάρτηση κατέβηκε και το θέμα «θάφτηκε» έστω και προσωρινά. Πέρα από τα ευτράπελα των αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα στον φιλικό προς την κυβέρνηση τύπο το θέμα του πριμ πρώτης εγκατάστασης των 40.000 ευρώ ούτε καν αναφέρεται, παρότι είναι η πρώτη φορά που έχει ανακοινωθεί η δέσμευση για την χορήγηση τόσο μεγάλου ποσού από το 2009.

Στην πραγματικότητα η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποφεύγει να πει ξεκάθαρα τι πρόκειται να κάνει. Αν δηλαδή θα επιλέξει να ενταχθεί μεγάλος αριθμός νέων αγροτών οπότε θα μειωθεί το ποσό της εφάπαξ επιδότηση. Ή αν θα επιλέξει να ενταχθεί ένας μικρός αριθμός αγροτών (μέχρι 10.000 άτομα) ώστε όσοι θα ενταχθούν να πάρουν τα 40.000 ευρώ.

Στην πρώτη περίπτωση το υπουργείο μπορεί να ισχυριστεί πως δίνει εργασιακή διέξοδο σε πολλές δεκάδες χιλιάδες νέους, ωστόσο γνωρίζει πως μικρό πριμ πρώτης εγκατάστασης σημαίνει πως όσοι είναι πιο αδύναμοι οικονομικά έχουν μειωμένες πιθανότητες επιβίωσης. Κι αυτό θα οδηγήσει σε αντιδράσεις. Στην δεύτερη περίπτωση όπου θα δοθεί μεγάλο πριμ ο αριθμός των νέων αγροτών θα είναι μικρός και έτσι θα υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από όσους αποκλειστούν από το πρόγραμμα. Όμως όσοι ενταχθούν σε αυτό θα έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσοι παρακολουθούν τον τρόπο που υλοποιούνται τα χρηματοδοτικά προγράμματα για τους αγρότες ξέρουν πως οι κυβερνήσεις αρέσκονται στο να μοιράζουν μικρά ποσά σε μεγάλο αριθμό αγροτών.

Αυτή η επιλογή εξασφαλίζει περισσότερες ψήφους για το εκάστοτε κυβερνών κόμμα. Μόνο που στις μέρες μας κάθε νέος αγρότης κάνει τους λογαριασμούς του. Σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επενδύσεις ώστε σύντομα να κάνει την εκμετάλλευση του αποδοτική.

Αν το κράτος αθετήσει τις δεσμεύσεις που το ίδιο έχει αναλάβει απέναντι στους νέους αγρότες τότε κι αυτοί έχουν βάσιμο λόγο να προσφύγουν εναντίον του κράτους για την αθέτηση των δεσμεύσεων και την καταβολή μειωμένου πριμ πρώτης εγκατάστασης.

Πρακτικά δηλαδή το πρόγραμμα μπορεί να τιναχθεί στον αέρα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 20 Απριλίου η Ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mythical Coast-Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές