× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε επίπεδα ρεκόρ η δηλωμένη ανεργία στο βόρειο Αιγαίο

Μεγάλη αύξηση του μέσου όρου των ανέργων στα χρόνια της πανδημίας

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 22/10/2021

Σε επίπεδα ρεκόρ η δηλωμένη ανεργία στο βόρειο Αιγαίο

Στους 15.909 διαμορφώθηκε ο μέσος όρος των ανέργων αναζητούντων εργασία στα νησιά του βορείου Αιγαίου την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου ο αριθμός των ανέργων αναζητούντων εργασία ανήλθε σε 14.685 άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για το χαμηλότερο αριθμό ανέργων που καταγράφηκε κατά την διάρκεια της φετινής χρονιάς, ο μήνας με τους περισσότερους ανέργους ήταν ο Ιανουάριος με 17.700 άτομα. Τους τρεις επόμενους μήνες (Οκτώβριο – Δεκέμβριο), ως την ολοκλήρωση του έτους αναμένεται να καταγραφεί αύξηση του αριθμού των ανέργων, κι αυτό γιατί στο τέλος του Σεπτεμβρίου ή στις αρχές του Οκτωβρίου έκλεισαν οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες και οι άλλες τουριστικές επιχειρήσεις του βορείου Αιγαίου.

Έτσι είναι σχεδόν βέβαιο πως ο μέσος όρος των ανέργων αναζητούντων εργασία στο σύνολο του έτους θα διαμορφωθεί πάνω από τα 16.000 άτομα και πολύ κοντά στον περυσινό μέσο όρο που ήταν 16.821 άτομα.


Το 2019 ο μέσος όρος των ανέργων στο σύνολο του έτους διαμορφώθηκε στα 14.270 άτομα. Ενώ το 2010 ο μέσος όρος των ανέργων στα νησιά της περιφέρειας είχε διαμορφωθεί στα 7.715 άτομα. Από το 2011 και μετά  ακολούθησε μια προοδευτική αύξηση της δηλωμένης ανεργίας με σταδιακή αύξηση του μέσου όρου των ανέργων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την διετία της υγειονομικής κρίσης (2020 – 2021) καταγράφεται ένα εντυπωσιακό άλμα του αριθμού των ανέργων που αναζητούν εργασία στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Συγκεκριμένα το 2020 είχαμε κατά μέσο όρο 2.531 επιπλέον άνεργους σε σχέση με το 2019. Κι αναμένεται στα ίδια επίπεδα αυξημένα επίπεδα να διαμορφωθεί ο αριθμός των ανέργων και φέτος όπως αναφέραμε πιο πάνω.

Είναι εντυπωσιακό πως ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός των δηλωμένων ανέργων της τελευταίας διετίας στα νησιά του βορείου Αιγαίου καταγράφεται ενώ είναι σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της ανεργίας κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Συνεπώς η άρση των έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας και αντιμετώπισης της ανεργίας υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ανέργων. Ιδιαίτερα αν δεν υπάρξουν μέτρα ώστε η όποια αναπτυξιακή διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη στην χώρα να φθάσει μέχρι τις μικρές νησιωτικές οικονομίες.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν