× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε αχρηστία η λιμνοδεξαμενή του Βαφειού

Καταστράφηκε το 50% της μεμβράνης που συγκρατεί το νερό

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 14/10/2021

Σε αχρηστία η λιμνοδεξαμενή του Βαφειού

Το Νοέμβριο του 2020 η μεμβράνη που καλύπτει τα πρανή της λιμνοδεξαμενής του Βαφειού, που βρίσκεται στην Βόρεια Λέσβο μεταξύ των χωριών Πέτρα και Μήθυμνα, σκίστηκε όταν στην περιοχή επικράτησαν ισχυροί νότιοι άνεμοι. Η ζημιά ήταν πολύ μικρή και θα μπορούσε να αποκατασταθεί με μια δαπάνη μόλις μερικών εκατοντάδων ευρώ. Ή έστω με την δαπάνη μερικών χιλιάδων ευρώ. Όμως οι  αναγκαίες επισκευαστικές εργασίες δεν έγιναν έγκαιρα.

Στους 11 μήνες που πέρασαν από τότε οι άνεμοι κατέστρεψαν περίπου την μισή έκταση της μεμβράνης στα πρανή της λιμνοδεξαμενής. Πριν από πέντε μήνες την περιοχή επισκέφθηκε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χριστόφας και είδε την έκταση της ζημιάς που έχει προκληθεί.Υποσχέθηκε πως θα γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για να αποκατασταθεί η ζημιά με ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Ως την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου καμία ενέργεια αποκατάστασης της ζημιάς δεν είχε γίνει. Κι όπως ανέφερε στο «Ν» το μέλος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πέτρας Λευτέρης Μανδάνης αν δεν γίνει άμεσα αποκατάσταση της ζημιάς είναι πολύ πιθανό να καταστραφεί η μεμβράνη που καλύπτει τα υπόλοιπα πρανή της λιμνοδεξαμενής. Κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν πολύ περισσότερα κεφάλαια για να αποκατασταθεί η ζημιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι φόβοι του κ. Μανδάνη είναι πολύ πιθανό να επιβεβαιωθούν καθώς οι διαδικασίες εκπόνησης μελετών, εξεύρεσης πόρων και στην συνέχεια δημοπράτησης και υλοποίησης των δημοσίων έργων είναι εξαιρετικά χρονοβόρες. Έτσι η λιμνοδεξαμενή είναι πολύ πιθανό να παραμείνει σε αχρηστία για πολλά χρόνια. Εξέλιξη καταστροφική για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που χρησιμοποιούν το νερό της για να ποτίζουν τις καλλιέργειες τους.

Η λιμνοδεξαμενή

Η λιμνοδεξαμενή εγκαινιάστηκε στις 7 Αυγούστου του 1995 από τον τότε υπουργό Γεωργίας Γεώργιο Μωραΐτη. Έχει χωρητικότητα 600.000 κυβικά μέτρα νερού. Σύμφωνα με την μελέτη κατασκευής της η ποσότητα νερού που συγκεντρώνεται σε αυτή αρκεί να καλύψει για δύο χρόνια τις ανάγκες άρδευσης των μικρών κάμπων της Πέτρας και της Μήθυμνας. Ο αρχικός σχεδιασμός του έργου προέβλεπε ότι θα κατασκευαστεί και ταχυδιυλιστήριο ώστε ένα μέρος του νερού της δεξαμενής να χρησιμοποιείται για να καλυφθούν οι ανάγκες ύδρευσης των δύο οικισμών. Ωστόσο τα ταχυδιυλιστήρια ως σήμερα δεν έχουν κατασκευαστεί κι έτσι το νερό της δεξαμενής χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μανδάνης δήλωσε στο «Ν» πως η λιμνοδεξαμενή ανήκει στην Περιφέρεια κι είναι στην αρμοδιότητα της η αποκατάσταση της ζημιάς. Όμως τα δίκτυα μεταφοράς του νερού ανήκουν στο Δήμο Δυτικής Λέσβου. Μάλιστα πρόσθεσε πως το δίκτυο που μεταφέρει το νερό το μικρό κάμπο της Πέτρας έχει πολλά προβλήματα που έχουν ως συνέπεια να χάνονται μεγάλες ποσότητες νερού κατά την μεταφορά τους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Στην εταιρεία «Ακτωρ» και το φράγμα Τσικνιά

Σε ένα μήνα δρομολογούνται οι διαδικασίες για την ανάληψη του έργου προανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεδριάζει η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης

Με εφτά θέματα στην ημερήσια διάταξη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Οι έξι φιναλίστ του Master Chef για γυρίσματα στη Λέσβο

Από τις 26 έως τις 30 Απριλίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«57 μπαλόνια όσες και οι ψυχές που χάθηκαν για την υποδοχή του Πρωθυπουργού»

Τοποθετήθηκαν από την Κίνηση Μνήμης και Δράσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα ο πρωθυπουργός στη Λέσβο

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά του και ποιους θα συναντήσει
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το 41% δεν σημαίνει λευκή επιταγή, κύριε Μητσοτάκη»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο «Ν» η βουλεύτρια Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ιδιαίτερα για την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη και τις ευρωεκλογές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη