× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το παλιό κοινοτικό ελαιοτριβείο θα ανακατασκευάσει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Η Γιάννα Αγγελοπούλου φύτεψε αιωνόβια ελιά στην Αγία Παρασκευή

Δημοσίευση 12/10/2021

Το παλιό κοινοτικό ελαιοτριβείο θα ανακατασκευάσει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Την ανακατασκευή του παλαιού κοινοτικό ελαιοτριβείου που βρίσκεται δίπλα στο μουσείου Ελαιουργίας της Αγίας Παρασκευής ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος κατά την τελετή υποδοχής της την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη. Να σημειωθεί πως για αρκετά χρόνια το συγκεκριμένο ελαιοτριβείο είχε λειτουργήσει και ως σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτοντας τις ανάγκες της Αγίας Παρασκευής.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του Δήμου Δυτικής Λέσβου αναφέρει:

«Στο παλιό κοινοτικό ελαιοτριβείο της Αγίας Παρασκευής, εκεί που με αφορμή το Πρόγραμμα «Ελλάδα 2021» ο Δήμος Δυτικής Λέσβου υπέβαλε πρόταση και σχεδιάζει πλέον να το ανακατασκευάσει πλήρως για να δημιουργήσει ένα Διεθνές Κέντρο Μελέτης και Ανάδειξης της Ιστορικής Μνήμης, υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη. Στην τελευταία της επίσκεψη στα πλαίσια του «Ελλάδα 2021», η Πρόεδρος της Επιτροπής έριξε χώμα για να φυτέψει συμβολικά την αιωνόβια ελιά που ρίζωσε πια στον περιβάλλοντα χώρο του παλιού ελαιοτριβείου και συνεχάρη το Δήμαρχο, τα στελέχη της δημοτικής αρχής αλλά και την κοινωνία της Λέσβου, που αγκάλιασαν την ευκαιρία του Προγράμματος και με το μυαλό στη σημασία των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, θα αναβιώσουν ένα ιστορικό κτήριο, μετατρέποντάς το σε έναν ζωντανό χώρο έρευνας αλλά και μνήμης των Γενοκτονιών.

Το δώρο του Δημάρχου στην Πρόεδρο ήταν η ελιά σε δύο εκδοχές: σε ένα βραχιόλι με φύλλα ελιάς αλλά και σε ένα γλαστράκι.  «Η ελιά είναι το διαχρονικό σύμβολο της σοφίας και της ειρήνης, το δώρο της θεάς Αθηνάς στην πόλη της και το χαρακτηριστικό δέντρο του τόπου μας», της είπε χαρακτηριστικά καλωσορίζοντάς την στη Δυτική Λέσβο για να αναφερθεί στη συνέχεια στο ιστορικό των ενεργειών του Δήμου για τη συμμετοχή του  στο Πρόγραμμα «Ελλάδα 2021».

Αφού της υπενθύμισε τη σχέση της οικογένειάς της, των Αγγελόπουλων με την Αγία Παρασκευή, καθώς είναι εκ των δωρητών της «Ζαχάρειου», ο Δήμαρχος τόνισε πως η δημοτική αρχή προχωρά φιλόδοξα με αφορμή το Πρόγραμμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση όχι απλά σε μία άυλη δράση, αλλά σε ένα μεγάλο τεχνικό έργο επιδιώκοντας την ανακατασκευή ενός ιστορικού και παραδοσιακού κτηρίου. Παράλληλα ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Αθανασίου για την ουσιαστική  βοήθειά του στο εγχείρημα και εξήρε τους ανθρώπους που είχαν την ιδέα για την πρωτοβουλία αυτή που κρίθηκε επιλέξιμη από το Πρόγραμμα, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Μαραγκουδάκη και τον Άγγελο Μουζάλα. Ο τελευταίος μάλιστα ήταν παρών στην εκδήλωση στην Αγία Παρασκευή και ως γνωστόν ήταν και ο δωρητής της εντυπωσιακής υπεραιωνόβιας ελιάς που μεταφυτεύτηκε σήμερα στον εξωτερικό χώρο του παλιού ελαιοτριβείου της Αγίας Παρασκευής.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, είχαν ακόμη την ευκαιρία μιλήσουν πιο εξειδικευμένα για το έργο απευθείας στην κα Αγγελοπούλου και να παρουσιάσουν τα σχέδια της ανακατασκευής του κτηρίου, ο Αντιδήμαρχος Στρατής Ζαφείρης και η συνεργάτης του Δήμου για το εν λόγω έργο, Αρχιτέκτονας Ιωάννα Βαλλίνα.

Παρών στην εκδήλωση και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Νομού Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας για το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει για τον τόπο η δημιουργία ενός Διεθνούς Κέντρου Έρευνας και Μελέτης των Γενοκτονιών, ρίχνοντας συμβολικά και εκείνος μαζί με την Πρόεδρο, το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας κ. Δημόπουλο λίγο χώμα στην ελιά που ρίζωσε πια μαζί της και την προοπτική ανακατασκευής του ελαιοτριβείου.

Παρόντες στην εκδήλωση προς τιμήν της κας Αγγελοπούλου στην Αγία Παρασκευή ήταν ακόμα ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου η σύζυγός του Δήμητρα Μουτζούρη, οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Αλάνης, Στρατής Ζαφείρης, Ζαχαρώ Ιωακείμ  και Ιωάννα Κατανάκη και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αγίας Παρασκευής Γιώργος Δημόπουλος.    

Η Πρόεδρος της Επιτροπής από την πλευρά της, δήλωσε ενθουσιασμένη από το γεγονός πως οι κοινωνίες και η αυτοδιοίκηση αγκάλιασαν το Πρόγραμμα και κατέθεσαν προτάσεις πους συνδέουν το παρελθόν με το μέλλον, αλλά και από την πρωτοβουλία του Δήμου Δυτικής Λέσβου με την προοπτική ανακατασκευής του ελαιοτριβείου. Είχε ακόμα μόνο λόγια θαυμασμού να πει για τη Λέσβο, τα αγροκτηνοτροφικά της προϊόντα, τις φυσικές ομορφιές της και τους ανθρώπους της και πριν αναχωρήσει δέχθηκε να δοκιμάσει τοπικά παραδοσιακά εδέσματα που της πρόσφεραν τοπικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε προεκλογικό κλίμα, παρουσία Μητσοτάκη, η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής‑ Σιγρίου

Φανερά δυσαρεστημένος ο Νίκος Σηφουνάκης για τη μηδενική αναφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών, τον υφυπουργό, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θεόδωρος Παραδέλλης υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διεκδικήσει την ψήφο της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ