× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Καμία πρόσθετη επιδότηση της αγροτικής παραγωγής στα νησιά

Τέλος στα ιστορικά δικαιώματα βάζει το σχέδιο της κυβέρνησης για την νέα ΚΑΠ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 10/10/2021

Καμία πρόσθετη επιδότηση της αγροτικής παραγωγής στα νησιά

Η συμφωνία των κρατών μελών της Ε.Ε. για την νέα ΚΑΠ, τον περασμένο Ιούνιο, ουσιαστικά προσδιόρισε τις βασικές αρχές του πλαισίου της κοινής αγροτικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια. Με δύο λόγια η νέα ΚΑΠ προβλέπει λιγότερες άμεσες ενισχύσεις για τους αγρότες και περισσότερες προϋποθέσεις για την χορήγηση αυτών των επιδοτήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή την περίοδο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον τρόπο που θα εφαρμοστεί η ΚΑΠ στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν σημαντικά περιθώρια το κάθε κράτος μέλος να εφαρμόσει ένα πλαίσιο ανάλογα με τις δικές του προτεραιότητες.
Μελετώντας το 26 σελίδων κείμενο της ενδιάμεσης διαβούλευσης διαπιστώνουμε πως ο σχεδιασμός του υπουργείου δεν προβλέπει καμία ιδιαίτερη μεταχείριση για τους νησιώτες παραγωγούς σε ότι αφορά την βασική αλλά και την αναδιανεμητική ενίσχυση. Η χώρα χωρίζεται σε τρεις αγρονομικές περιφέρειες α) βοσκότοποι, β) Αρόσιμες εκτάσεις, γ) Δενδρώνες και αμπέλια. Το ύψος της βασικής ενίσχυσης θα είναι διαφορετικό σε κάθε μια από αυτές τις Περιφέρειες. Ωστόσο στο κείμενο δεν γίνεται καμία αναφορά στο ύψος της επιδότησης.

Αν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το ήθελε θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα τέταρτη αγρονομική περιφέρεια που να περιλαμβάνει όλα τα νησιά της χώρας και όλους τους παραγωγικούς κλάδους του πρωτογενή τομέα. Μια άλλη επιλογή θα ήταν η δημιουργία υποπεριφερειών μέσα στις τρεις αγρονομικές περιφέρειες ώστε δοθούν ενισχυμένες επιδοτήσεις στα νησιά.
Το υπουργείο προτείνει την κατάργηση  των ιστορικών δικαιωμάτων επιδότησης, μέσω της εφαρμογής της διαδικασίας πλήρους σύγκλισης της αξίας τους. Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει από το έτος 2022 και θα ολοκληρωθεί το 2026, ώστε στο τέλος του 2026 όλα τα δικαιώματα ενίσχυσης της ίδιας αγρονομικής περιφέρειας να έχουν την ίδια αξία (100% του προβλεπόμενου μοναδιαίου ποσού της αξίας του δικαιώματος).

Η εφαρμογή της πρότασης αυτής σημαίνει ότι ένας 10 στρέμματα ελαιώνα, στην Λέσβο, την Άμφισσα και το Ηράκλειο θα λαμβάνουν ακριβώς το ίδιο ποσό επιδότησης. Χωρίς να συνεκτιμάται ότι οι ελαιώνες της Λέσβου και ενδεχόμενα ορισμένοι ελαιώνες της Κρήτης έχουν μειωμένη παραγωγικότητα και δεν είναι δίκαιο να επιδοτούνται με το ίδιο ποσό που επιδοτούνται οι ελαιώνες της Άμφισσας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έρχεστε να θαυμάσετε τα αποτελέσματα της καταστροφικής σας πολιτικής;»

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου «υποδέχεται» τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία